LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA DANAŠNJI DAN

Rođen Christian Dior, jedan od najpraznovjernijih francuskih modnih dizajnera

Rođen u bogatoj obitelji trebao je biti diplomat, a na kraju je postao jedan od najpoznatijih modnih dizajnera čiji je asistent bio, tada devetnaestogodišnji, Yves Saint Laurent.

Rođen u bogatoj obitelji trebao je biti diplomat, a na kraju je postao jedan od najpoznatijih modnih dizajnera čiji je asistent bio, tada devetnaestogodišnji, Yves Saint Laurent.

Francuska nije samo zemlja poznata po Eiffelovom tornju, skupim vinima i parfemima, ona je ujedno i zemlja mode. Za Francuskinje se često zna reći kako imaju istančan ukus za modu, a iz te zemlje dolazi i jedan od najpoznatijih modnih dizajnera svijeta. 

Na današnji dan, 21. siječnja, 1905. godine rođen je Christian Dior, francuski modni dizajner, a njegovo ime nosi i jedna od najvećih modnih kuća današnjice. Teško je danas pronaći nekoga tko nije čuo za modni brand Dior i djevojku koju nije oduševio barem jedan komad odjeće ili šminke poznatog dizajnera. 

Rođen je u Granvillu, obalnom gradu na sjeveru Francuske, a odrastao je uz četvero braće i sestara. Dolazi iz bogate obitelji, a veći dio djetinjstva proveo je u Parizu. Njegov je otac imao veliki utjecaj na njega te nije uspio popustiti pritisku i na kraju je 1925. godine upisao Ecole des Sciences Politiques gdje je započeo sa studijem političkih znanosti kako bi jednoga dana postao diplomatom. Diora to nije ni najmanje zanimalo, njegova je ljubav bila umjetnost te je imao želju postati arhitektom.

Diplomirao je 1928. godine i unatoč svemu otvorio je galeriju, a otac mu je posudio novac pod uvjetom da se obiteljsko ime neće pojaviti iznad vrata umjetničke galerije. U galeriji su se mogla vidjeti brojna djela Braquea, Picassa, Cocteaua i Jacoba. 1931. godine dogodila se obiteljska tragedija u kojoj su umrla njegova dva starija brata i majka, a tada je i očev posao doživio financijski slom. 

Da bi zaradio, prodavao je svoje modne skice, a s obzirom na to da je galeriju morao zatvoriti, to mu je na kraju 1935. godine donijelo i posao u časopisu Figaro Illustré. Nakon nekoliko godina uspio je dobiti novi posao, a radio je kao modni asistent Robertu Piguetu. Uskoro je uslijedio početak Drugog svjetskog rata i pozvan je u vojsku koju je služio na jugu Francuske. 1940. godine vraća se u Pariz gdje dobiva posao kod Luciena Lelonga, a s obzirom na to da je još uvijek bilo ratno vrijeme, modna kuća u kojoj je radio oblačila je žene nacističkih i francuskih vojnika. 
 

FOTO: Wikipedia

Modnu je kuću otvorio 16. prosinca 1946. godine u Parizu, a kuća se smatra službeno otvorenom 1947. godine  
U veljači 1947. godine prvi je put svijetu pokazao odjeću koju je dizajnirao, a posebnu modnu revoluciju donijele su suknje koje su pratile žensku liniju, ali samo jednim dijelom. Naime, odjeća je naglašavala ženski struk, a od bokova nadolje vidjeli su se različiti ukrasi te je bila izrazito odmaknuta od linije tijela. Tako je dobila oblik cvijeta, a jednom je prilikom izjavio: 

Dizajnirao sam ženu cvijet.

Naglašavao je rub suknji, a u početku su žene i prosvjedovale jer je bilo previše materijala i suknje su im pokrivale noge. No prosvjedi su nakon rata prestali, a Diorova je odjeća postajala sve popularnija.

Bio je poznat po tome da je vrlo praznovjeran. Svaka kolekcija uključivala je kaput po imenu njegova rodnog mjesta, na svakoj je reviji barem jedan model nosio buket njegova omiljenog cvijeća, a nikada nije započinjao reviju bez savjeta sa svojim tumačem tarot karata.

Ono što je nekima manje poznato činjenica je da je njegov asistent 1955. godine postao Yves Saint Laurent. 

1957. godine putovao je u Italiju u grad Montecatini gdje je 23. listopada doživio treći srčani udar i umro. Tada je imao 52 godine, a na njegov sprovod došlo je 2500 ljudi, od kojih su prisutni bili i njegovi najpoznatiji klijenti i cjelokupno osoblje. 

Nacionalna galerija Viktorija 2017. godine objavila je, u proslavi sedamdesete godišnjice njegovog prvog izlaganja, The House of Dior: Seventy Years of Haute Couture – knjigu fotografija u kojoj je prikazana evolucija francuske mode tijekom godina.

FOTO: BIOGRAPHY