LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
BEAUTY & MODA

Intervju s vizažistom Markom Kristom: „U modnom svijetu pronašao sam utočište u kojem mogu biti svoj”

U svijetu mode, umjetnosti i ljepote, svijetu u kojem se granice neprestano brišu, danas se teško istaknuti. U moru brojnih umjetnika koji svoje talente nastoje izraziti na autentičan, unikatan način nalaze se pojedinci poput Marka Kriste, vizažista koji snažno i sa strašću živi svoj životni poziv. Kroz svoj izuzetan talent i posvećenost, Marko Kriste ne samo da stvara umjetnost na brojnim licima, već i ruši predrasude o rodnoj ulozi u svijetu šminke.

U svijetu mode, umjetnosti i ljepote, svijetu u kojem se granice neprestano brišu, danas se teško istaknuti. U moru brojnih umjetnika koji svoje talente nastoje izraziti na autentičan, unikatan način nalaze se pojedinci poput Marka Kriste, vizažista koji snažno i sa strašću živi svoj životni poziv. Kroz svoj izuzetan talent i posvećenost, Marko Kriste ne samo da stvara umjetnost na brojnim licima, već i ruši predrasude o rodnoj ulozi u svijetu šminke.

Na relaciji Dubrovnik – Zagreb, poznati vizažist Marko Kriste spaja i zadovoljava potrebe klijentele oba grada, uvodeći nove trendove i ideje. Svojom ulogom makeup artista donosi svježi pogled na kreativnost, promociju i individualnost unutar ovog dinamičnog područja.

Kroz razgovor s Markom, istražili smo njegov put, uspoređujući mu život i rad između dva grada, istražujući izazove i uspone u industriji, kao i kako se suočava s predrasudama u svojoj ulozi kao muški makeup artist. Svojom pričom Marko Kriste uvodi nas u fascinantan svijet industrije ljepote i pokazuje nam važnost otvorenosti prema raznolikosti i inkluzivnosti unutar same industrije.

 

Nedavno ste se nakon, pretpostavljamo, odmora u Dubrovniku vratili u Zagreb. Kada i kako je uopće došlo do toga da promijenite adresu boravka?


Cijelu prethodnu sezonu sam zapravo radio u Dubrovniku, od stranih vjenčanja, jednog domaćeg na koje sam se vrlo rado odazvao, kao i povremena individualna šminkanja. Također, paralelno od početka do kraja sezone radio sam u A'nsay concept storeu Royal Hotels & Resortu Dubrovnik koji se izdvaja po istaknutim hrvatskim dizajnerskim imenima kao i različitim akademskim umjetnicima. Moram priznati da sam se okupao svega par puta u moru, premda na društvenim mrežama ne ostavljam takav dojam.

Da se vratimo na ključno pitanje, kada i kako sam odlučio promijeniti adresu boravka. Jednostavno, kad je došla globalna pandemija počeo sam se dosta preispitivati i raditi na sebi. Htio sam promjenu i neki novi iskorak u životu. U početku pandemije završio sam razne online edukacije. Sve ono što sam duboko potiskivao odlučio sam izbaciti van iz sebe. Tako je nastala erupcija i na neki način katarza. Toliko toga sam odradio u vlastitom gradu, kada je to bilo najteže, mađioničarski! Jednostavno, došlo je do zasićenja i htio sam napraviti promjenu u svom životu. Tako sam se odlučio odvažiti te doslovno s jednim malim koferom u najgore vrijeme pandemije poći živjeti u Zagreb, gdje sam se upisao na visoko učilište Profokus za beauty, kazališni, filmski i televizijski make up.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Kriste (@markokriste)

Izvor:  Instagram Marko Kriste
 

Jeste li onda u Dubrovniku većinom na odmoru ili ste tu i poslovno?


Uglavnom poslovno iako i obiteljski sam dosta vezan. Imao sam puno dobrih prilika za poslove van Hrvatske, međutim moja životna situacija prije nije dopuštala da idem tako daleko, pa je Zagreb za sada idealan grad za mene, uz moj rodni grad – stalno sam na relaciji Dubrovnik-Zagreb i obratno. U zimskom periodu radim u Zagrebu kao suradnik za Bad Lilly salon, šminkam poslovne žene i radim za razne kampanje. A ljeti u Dubrovniku vodim već spomenuti  Ansa'y concept store i šminkam za strana vjenčanja.
 

S Dubrovnikom je onda ipak sve i počelo. Kako ste započeli svoju karijeru kao makeup vizažist?


Kao dijete volio sam krasti sestrama šminku i kistove, to mi je na neki način bila igra i zabava. Volio sam se transformirati i nastupati na raznim dječjim igrokazima, predstavama te poznatim dubrovačkim karnevalima po hotelima. Prvi moj kratki tečaj prošao sam kod moje drage frendice Elme Brković Agović, no tijekom cijelog obrazovanja u Zagrebu, kada nisam mogao šminkati niti raditi u event industriji, s ponosom mogu reći da sam se uspio snaći, u najgore vrijeme kada su svi kukali da nema posla i kako je teško. Ja sam odlučio zasukati rukave, ništa me nije bilo sram raditi poštenim radom kako bih ostvario neki svoj dugoročni cilj. Naprimjer, radio sam kao agent tehničke podrške za poslovne korisnike za Hrvatski telekom i dodatno sam radio kao pomoćni njegovatelj. S 15 godina počeo sam se baviti modelingom i zarađivati za džeparac – vrlo rano sam zakoračio u modni svijet, a s nepunih 19 godina prvi put sam čak samostalno organizirao modne revije. Više od deset godina kao voditelj tima sudjelovao sam u zahtjevnim organizacijskim poslovima, izborima ljepote te mnogobrojnim kampanjama za dubrovačke hotele, a više puta sam radio i kampanje za Hrvatsku turističku zajednicu, poput Croatia: a new star for events. Tri sam godine radio u renomiranoj galeriji Sebastian Art Gallery te sam organizirao izložbe eminentnim umjetnicima i bio sam zadužen za odnose s javnošću i prodaju. Dugi niz godina kao koordinator i voditelj tima pomagao sam cijelom beauty timu vizažista, frizera i dizajnera. Tako sam zapravo otkrio svoju strast prema vizažizmu. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Kriste (@markokriste)

Izvor:  Instagram Marko Kriste

 

Kako se vaše iskustvo rada kao makeup artista razlikuje kada ste u Dubrovniku u odnosu na Zagreb? Jesu li neke stvari lakše ili teže u jednom gradu u usporedbi s drugim?


Iskreno, nigdje nije lako – borba je i morate se u moru vizažista istaknuti svojim individualnim radom i pristupom, a to možete postići samo upornošću i trudom. Ja volim naglasiti da svaka prilika ili odrađeni posao stvara novu priliku i novi posao, bitno je samo kako se mi istaknemo u tom nekom našem radu.

U Zagrebu imam priliku uspješno graditi networking, povezao sam se s kvalitetnim suradnicima, dok u Dubrovniku više imam prednost što se tiče vjenčanja u ljetnom periodu gdje šminkam žene iz cijeloga svijeta. U Dubrovniku kombiniram i posao u A'nsay concept storeu koji sam već prethodno spomenuo. Zimi radim na raznim kampanjama, s poslovnim ženama, individualna šminkanja te uskoro počinjem raditi za jedan salon koji se izdvaja u moru drugih salona svojim uslugama, pristupom, stilom, no o tome ne bih još otkrivao, kad dođe vrijeme sve će se znati.
 

Kako biste usporedili potražnju za makeup uslugama između Dubrovnika i Zagreba?


Potražnja je puno veća u Zagrebu ako govorimo o zimskom periodu, a ljeti u Dubrovniku. Zagreb je centralizirani, veliki grad i samim time dolazi dosta veća potražnja.

 

Imate li različite pristupe promociji svog posla ili privlačenju klijenata u ova dva grada?


Nisam se još počeo intenzivno reklamirati na društvenim mrežama kao neki moje kolege, više volim objaviti neki rad koji sam prije odradio i koji za mene ima neku dodatnu vrijednost. Iskreno, za sada više funkcioniram u smislu old school, usmena preporuka te kolege s kojima surađujem. Uspješno duže vrijeme surađujem s par frizerki, one lijepo odrade svoj posao, a ja svoj i onda smo u svakom pogledu win-win.

 

Je li konkurencija u industriji makeupa različita u Dubrovniku i Zagrebu?


A znate kako je, ja osobno nemam ni s kim problem i nikoga ne gledam kao konkurenciju. Ako si ti tako dobar i kvalitetan zašto bih ti ja onda trebao biti konkurencija. Smatram da za svakoga ima prostora i da svatko treba raditi.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Kriste (@markokriste)

Izvor:  Instagram Marko Kriste

 

U ovom vas intervjuu predstavljamo prvenstveno kao makeup artista, no iza toga se krije puno više. Čime se sve zapravo bavite?


Kao što sam naveo, dugi niz godina organizirao sam razne modne i kulturne evente, sudjelovao sam u realizaciji mnogobrojnih kampanja. Radio sam poslove vezane za prodaju i marketing, kao i poslove vezane za turizam. Pet godina sam uspješno imao svoju agenciju koja je bila specijalizirana za evente i PR, a u sklopu agencije imao sam i svoj prvi lifestyle portal. Surađivao sam s Dubrovačkim sveučilištem, imao sam cijeli tim vanjskih suradnika, fotografa, snimatelja, kolumnista i ostalih. Imao sam i svoj obrt za concept store s hrvatskim dizajnerima u neposrednoj blizini Straduna.

Neposredno prije pandemije odlučio sam sve to zatvoriti, otvoriti neke nove horizonte te pronaći nove smjernice života. Svakako, to iskustvo nosim sa sobom i na neki način želim se tome ponovno vratiti, s novim znanjem i novim iskustvom. Neki od projekata koje bih istaknuo su svakako kreiracija haljine za Anu Rucner koja je predstavljala Dubrovačku kulturnu baštinu, za otvorenje i zatvaranje izložbe slika Stjepka Mamića u galeriji Sponza povodom organizirane modne revije šminkao sam 27 žena, šminkao sam više puta za modne revije u Zagrebu, primjerice jednu u Muzeju 80-ih, a često dajem i make up savjete za razne medije.

 

Kako se vaša umjetnička kreativnost manifestira kroz makeup? Imate li posebne inspiracije?


Svako novo lice za mene je nova umjetnička kreativnost i inspiracija. Blagoslov i čar ovoga posla jest da se svatko od nas vizažista može na svoj način izjasniti i pokazati neko svoje viđenje. Zato ja uz beauty make up uvijek kada mogu upotrijebim i svoje znanje vezano za kazališni i filmski makeup.
 

Kako se odnosite prema trendovima u makeup industriji i kako ih inkorporirate u svoj rad?


Uvijek volim biti u korak s vremenom, ali i poštovati pravila struke. Previše je danas toga nametnuto na tržištu, no, naravno ako je nešto revolucionarno i funkcionalno potrudit ću se to na svoj način implementirati u vlastiti rad.
 

Kako biste opisali stil ili estetiku koju preferirate u svojim makeup kreacijama?


To je definitivno clean girl estetika, otmjenost, sofisticiranost, elegancija, glam makeup look, romantika, avangarda i kreativni tematski make up look.
 

Ono što vas jednim dijelom ističe jest i činjenica da ste muškarac koji se bavi šminkanjem, što u Hrvatskoj još uvijek nije svagdašnjica, posebice u Dubrovniku. Kako se osjećate u ulozi muškog makeup artista u sredini gdje je to možda manje uobičajeno?

 

Osjećam se svoj. Otkad sam bio dijete zvali su me šminkerom pa je to tako i ostalo. Ja sam prije svega kreativac i estetičar, tako da takav posao odgovara mojoj prirodi, što u mom slučaju nije neuobičajeno. Uvijek sam se na neki način kao osoba i po stilu odijevanja izdvajao u masi ljudi. Vrlo rano sam pronašao svoj modni svijet kao utočište u kojem sam mogao biti svoj i gdje sam se mogao izražavati na razne načine, a to mi je uvelike pomoglo da psihički, duševno i mentalno sazrem kao pojedinac i da budem prepoznat prvo u svome gradu pa onda dalje.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Kriste (@markokriste)

Izvor:  Instagram Marko Kriste

 

Postoji li specifičan pristup ili perspektiva koju mislite da donosite kao muškarac u svijetu makeupa?


Iskreno, da, zato što uz kreativni pristup u svom poslu posjedujem i druga znanja, sposobnosti i vještine. Volim se dosta puta našaliti da sam One Man Show, a to mogu potvrditi i ljudi koji me zbilja poznaju. Ja sam i promotor, i organizator, i kreativni producent sa sto ideja, volim timski rad i dosta individualno pa i sistematski i na neki način duhovno prilazim svakom poslu, kako bi se stvorila ta neka zdrava pozitivna energija te kreativno ozračje. Mogu uvijek osjetiti razne energije ljudi i preduhitriti neke životne situacije. Volim dosta puta animirati i poticati ljude oko sebe da zajedno stvaramo i gradimo neke nove pozitivne priče.
 

Kako biste potaknuli ili podržali muškarce koji možda žele istražiti ili koristiti makeup, ali se možda osjećaju nesigurno zbog društvenih očekivanja?


Slobodno se mogu obratiti meni ako žele, dobivam dosta puta i takve upite. To je dosta individualno – poslovnim i obiteljskim muškarcima te čak i sportašima mogu pomoći sugerirati kako prekriti nedostatke i kako postići zdrav ten i općenito izgled, a da su i dalje muževni. Za one koji na šminku gledaju kao i žene pristup je totalno drugačiji. Netko želi samo prikazati svoju dualnost ili umjetničku perspektivu, dok su neki ljudi transrodne osobe i potrebna im je pomoć. Imam različita iskustva u šminkanju – radim sa svima i svakome mogu individualno pomoći.

 

Mislite li da se percepcija o muškarcima koji koriste makeup mijenjala tijekom godina u Dubrovniku?


Definitivno – ja se volim decentno i neprimjetno našminkati, a isto tako poznat sam u svome gradu i šire po svojim transformacijama, čak sam bio gost na Dubrovačkoj televiziji vezano na tu temu. Mogu biti predivan muškarac, a isto tako s lakoćom se mogu transformirati u fatalnu ženu. Svi me podržavaju zato što to umijem suptilno i umjetnički dočarati da je svakom oku ugodno za gledati. Ja sebe gledam kao izvođača ili glumca koji ima zadatak prikazati teatar ili igru života.
 

Kako se nosite s predrasudama ili izazovima koje susrećete kao muški makeup artist u industriji koja se tradicionalno percipira kao više ženska?


To je više stvar perspektive – ja nemam problem sa sobom pa tako niti s ostalima. Svakome mogu snažno i duboko pogledati u oči jer stojim iza svega što radim i iza svoga bića. Nikad nisam bio niti ću biti u nekim kalupima, ali isto tako ne ulazim u tuđe živote niti izokrećem sliku o bilo kome, naročito ne o nekome koga površno poznajem ili uopće ne poznajem.

Ako ti se ne sviđa neki sadržaj na televiziji ili portalu, onda to zaobiđi, uživaj u životu i njegovim ljepotama. Nemoj stalno tražiti mane i nedostatke u drugima jer to pokazuje duboko nezadovoljstvo u tebi samome.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Kriste (@markokriste)

Izvor: Instagram Marko Kriste

 

Vratimo se malo na sam posao šminkanja. Postoji li uopće vaš uobičajen radni dan ili je svaki različit?


S obzirom na to da radim kao freelancer, postoji period u kojem je posao intenzivan i ima ga puno, ali postoji i  drugi period gdje se osmišljavaju i dogovaraju projekti koji iziskuju određeno vrijeme i proces kada se trebaju posložiti sve puzzle.
 

Pretpostavljamo da je od svih iskustava i projekata teško izdvojiti najdraže, ali možete li mi onda opisati neko loše iskustvo koje ste doživjeli na poslu?


Svatko od nas vizažista ima barem jedno loše iskustvo, a ako ne i više, a takva se iskustva uglavnom događaju u početku. Ako vam netko kaže suprotno, laže!

Mogu vam ispričati jednu anegdotu s klijenticom koja me pozvala da je dođem našminkati doma u malom skučenom prostoru, s jako lošim svjetlom za šminku – tada još nisam imao svoj profesionalni ring light i prihvaćao sam razne pozive. Nije uredila i pripremila svoje lice, a posebno su mi zasmetale neuređene obrve na koje sam jako osjetljiv jer su one ipak okvir lica. Sada sam u isto vrijeme malo sarkastičan, ali i direktan. Bilo je jako traumatično i stresno iskustvo jer me stalno požurivala, pošto je žurila na svoju malu scenu, a još je i tražila besplatno šminkanje jer će ona mene, tobože, izreklamirati. Naivno sam to prihvatio, ali više zato što je ona meni bila jako draga i simpatična bez obzira na sve. Na kraju sam dobio jezikovu juhu zato što rezultat nije izgledao onako kako je ona to očekivala. To mi je bila velika škola i životna lekcija da ubuduće sam postavljam svoje uvjete i da naučim cijeniti uloženo vrijeme i angažman.
 

Kako usklađujete privatni život između Dubrovnika i Zagreba s obzirom na svoju karijeru i putovanja, odnosno gdje pronalazite inspiraciju i osvježenje?


Sklad je i u duši i u glavi. Sve ovisi kako mi sebe osobno posložimo u glavi i kako se organiziramo. Ja savršeno funkcioniram u tom smislu. I kad nešto radimo sa srcem i ljubavlju onda nema manjka novog osvježenja i inspiracije. To i jest tajna svakoga pravoga kreativca te svih onih koji znaju živjeti i proživjeti život. Ja se trudim uživati u svakom trenutku.

 

Za kraj, kako za vas izgleda dan odmora? U čemu najviše uživate?


Volim se opušteno družiti uz kavu i ćakulati o raznim temama s mojim dobrim i dragim prijateljima s kojima dijelim sličnu ili istu filozofiju života. Volim se opuštati uz glazbu, pogledati dobar film ili predstavu, boraviti u prirodi, biti sa svojim životinjama i uvijek kad mogu, volim čitati knjigu. Ja sam zapravo jedna stara duša koja je sretna što postoji i živi u još jednom ciklusu života.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Kriste (@markokriste

Izvor: Instagram Marko Kriste

*Članak je stav autora i ne mora nužno imati nikakve veze sa stajalištem redakcije portala Studentski.hr
FOTO: MARKO KRISTE, PRIVATNA ARHIVA