LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prvi plišani medvjedić pušten u prodaju

Na današnji dan, 15. veljače 1903. godine, izumitelj i vlasnik trgovine igračkama Morris Michtom svijetu je predstavio novi izum – plišanog medvjedića, igračku koju su zasigurno mnogi od vas posjedovali, a vjerujemo da mnogi i dalje posjeduju barem jedan primjerak.

Na današnji dan, 15. veljače 1903. godine, izumitelj i vlasnik trgovine igračkama Morris Michtom svijetu je predstavio novi izum – plišanog medvjedića, igračku koju su zasigurno mnogi od vas posjedovali, a vjerujemo da mnogi i dalje posjeduju barem jedan primjerak.

Na današnji dan, 15. veljače 1903. godine, izumitelj i vlasnik trgovine igračkama Morris Michtom svijetu je predstavio novi izum – plišanog medvjedića, igračku koju su zasigurno svi od vas posjedovali, a vjerujemo da mnogi i dalje posjeduju barem jedan primjerak. Igračka je diljem svijeta poznata pod nazivom Teddy Bear, a svoje ime je dobila prema nadimku američkog predsjednika Theodora Roosevelta, kojega su prijatelji od milja zvali Teddy.

Theodore Roosevelt bio je strastveni lovac poznat po krvoločnim lovačkim ekspedicijama tijekom kojih bi on i njegova lovačka ekipa znali uloviti nekoliko tisuća životinja. Upravo je jedna od Rooseveltovih lovačkih ekspedicija Morrisu poslužila kao inspiracija za plišanog medvjedića. Priča nije do kraja razjašnjena, no zasigurno pokazuje suosjećajnu stranu predsjednika Roosevelta. Naime, tijekom lova u Mississippiju 1902. godine, Roosevelt je pronašao starog ozlijeđenog medvjeda kojega su njegovi vodiči privezali za stablo. Neki izvori tvrde da je predsjednik Roosevelt upucao medvjeda kako bi ga poštedio njegovih patnji, a drugi tvrde da se predsjednik sažalio nad medvjedom te ga oslobodio. Nakon događaja je politički karikaturist Clifford Berryman medvjeda prikazao kao mladunče da bi pokazao kako predsjednik Roosevelt ispod svoje surove vanjštine posjeduje i nježnu stranu.

Karikatura predsjednika Roosevelta
 
FOTO: Wikipedia.org
 

Igračka je postala izrazito popularna te su mnoge trgovine igračkama uskoro napravile i vlastitu kopiju Michtomovih plišanih medvjedića. U početku su plišani medjvedići izgledali kao pravi medvjedi, no industrija igračaka ubrzo je napravila preinake kako bi djeci izgledali što slađi i privlačniji pa današnji medvjedići imaju velike oči i malenu njušku. Dok su rani plišani medvjedići bili prekriveni zlatnim krznom od moher vune, moderni medvjedići se proizvode u širokom rasponu od komercijalno dostupnih materijala, najčešće sintetičkog krzna.

Unatoč velikoj raširenosti industrije igračkama, plišani medvjedić i nakon više od stotinu godina postojanja ostaje jedna od najpopularnijih i najomiljenijih dječjih igračaka.

FOTO: PAGERESOURCE.COM