LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prisjećamo se prve skupine afroameričkih učenika koja je započela školovanje s bijelcima

Na današnji dan 1957. godine devet afroameričkih učenika u gradu Little Rock u saveznoj državi Arkansas trebalo je započeti svoje školovanje u srednjoj školi koja je dotada bila rezervirana samo za bijelce.

Na današnji dan 1957. godine devet afroameričkih učenika u gradu Little Rock u saveznoj državi Arkansas trebalo je započeti svoje školovanje u srednjoj školi koja je dotada bila rezervirana samo za bijelce.

Godina 1954. iznimno je važna u povijesti borbe za afroamerička prava zato što je tada donesena presuda Vrhovnog suda kojom je segregacija u javnim školama proglašena neustavnom. Njome je ukinuto pravilo da afroamerička i bjelačka djeca moraju pohađati zasebne škole.

Sukladno velikom nezadovoljstvu bijelaca donesenom presudom, već je sljedeće godine donesen novi zakon koji je zahtijevao da škole odmah ukinu zasebna pravila dviju rasa. Little Rock Central High School u Arkansasu slijedila je upute Suda i prihvatila odluku integracije – integrirana je 1957. Tada je devetero učenika upisano kao prve afroameričke polaznike škole. Prije početka nastave sudjelovali su na savjetodavnim sastancima gdje su upućeni što očekivati od drugih učenika i kako reagirati na neprijateljske susrete. Isto tako, utvrđeno je da su dovoljno snažni i odlučni da se suoče s pritiskom i represijom svojih bjelačkih kolega.

Na prvi dan nastave, na današnji dan, 4. rujna 1957., jedna od učenica, Elizabeth Eckford, dolaskom pred školu popraćena je uzvicima i uvredama bijelaca. Fotografija koja prikazuje kako s bilježnicom u ruci prolazi kroz grupu bijelaca obilježila je američku povijest. Guverner Arkansasa Orval Faubus naredio je nacionalnoj gardi grada da im zabrani ulazak. Prema njegovim tvrdnjama, to je bilo za njihovo dobro. Tadašnji američki predsjednik Dwight D. Eisenhower na to je odgovorio slanjem federalnih trupa u Little Rock koji su omogućili ulazak učenika u školu.

Tijekom školske godine, devet je učenika, poznatih kao Little Rock Nine, trpjelo veliko negodovanje i nasilje drugih učenika, a jedan od njih bio je izbačen iz škole zbog suprotstavljanja nasilju. Već sljedeće godine, guverner Arkansasa zatvorio je sve srednje škole kako bi spriječio pohađanje afroamerikanaca te je održao javno glasanje. 19 470 glasova bilo je za, a 7561 protiv integracije. Time je odlučeno da će škole ostati zatvorene do 1959. godine. Afroamerikanci završili su srednju školu u drugim gradovima i ostvarili značajne karijere. Među njima je Jefferson Thomas koji je nakon završetka srednje škole služio američkoj vojsci u Vijetnamu i s ostvarenom poslovnom diplomom radio kao računovođa za privatne kompanije i Pentagon.

Grupa devet učenika Little Rock Central High School ostala je zapamćena u američkoj borbi za afroamerička prava i pridonijela razvoju i popularnosti pokreta za građanska prava. 1999. godine svi su učenici nagrađeni Zlatnom medaljom Kongresa.

FOTO: PINTEREST