LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Pozitivnim mislima, smijehom i čokoladom protiv stresa

Udruga ISMA proglasila je 2. studeni Međunarodnim danom podizanja svijesti o stresu. Zamislite stres kao napornu osobu koja vam smeta dok nešto radite. Otjerajte tu osobu pozitivnim mislima i ne dozvolite da se vrati i pokvari vam planove.

Udruga ISMA proglasila je 2. studeni Međunarodnim danom podizanja svijesti o stresu. Zamislite stres kao napornu osobu koja vam smeta dok nešto radite. Otjerajte tu osobu pozitivnim mislima i ne dozvolite da se vrati i pokvari vam planove.

Za stres se kaže da je najčešća bolest modernoga doba. Užurbani način života, ispiti, posao i privatni život često se nalaze u međusobnom sudaru. Briga oko budućnosti, financija ili bolesti, često dovodi do napada panike prouzročenih stresom od dnevnih obaveza. Stres je zapravo prirodna reakcija čovjekova tijela na prijetnje. Prijetnje ne moraju nužno predstavljati situacije koje se zbilja smatraju opasnima po život. One su skrivene u svakodnevnim situacijama, najčešće poslovnim, i djeluju kao nametnik u borbi za zdrav život bez nervoze.

Udruga ISMA (International Stress Management Association) proglasila je 2. studeni Međunarodnim danom podizanja svijesti o stresu. Iako svi znamo što stres znači, ISMA se usredotočila na rješavanje problema izazvanih stresom. Popularni stress management fokusira se na strategiju prepoznavanja uzroka stresa i rješavanja istih.

PHOTO: Tumblr

Prvi korak u borbi protiv stresa je priznati da ste pod stresom. Priuštite si pet minuta u kojima ćete sjesti i priznati sami sebi da ste si natovarili previše obveza. Ovih je pet minuta ključno za sljedeći korak, a to je opuštanje. S obzirom na to da stres najčešće uzrokuje nepopularne napade panike, važno je kontrolirati disanje. Ako se nemate vremena baviti jogom, koja je dokazano odličan način tjeranja stresa, prihvatite se jednostavnih vježbi disanja. Pazite da dišete ravnomjerno, udisaj kroz nos i izdisaj kroz usta. Nekoliko minuta pravilnog disanja spasit će vas od panike do koje dolazi kada imate osjećaj da nemate zraka.

Najbolji način rješavanja stresa je time-out. Odmaknite se od posla koji trenutno radite i nasmijte se. Pronađite šaljive kućne videe ljudi i životinja kojima je nešto krenulo naopačke. Gledajte vlastite slike i prisjetite se zabave koju ste imali dok ste se slikali. Ako ne volite biti sami, važno je da se okružite pozitivnim ljudima, prijateljima i obitelji, kojima neće biti teško razgovarati o vašem danu ili otići u šetnju. Pojedite čokoladni kolač. Za čokoladu smo više puta dobili znanstvene dokaze da pomaže u stvaranju osjećaja sreće.

Najvažnije od svega, mislite pozitivno. Zamislite stres kao napornu osobu koja vam smeta dok nešto radite. Otjerajte tu osobu pozitivnim mislima i ne dozvolite da se vrati i pokvari vam planove. Najbolji način za obilježavanje ovog dana, svakako je dokazati sebi da možete pobijediti stres. Nemojte misliti da ste sami. Više od 90 posto mladih pati od anksioznosti, depresije i ostalih poremećaja čiji je uzrok stres. Uključite se u akciju za rješavanje stresa i svojim pričama pomognite drugima. Mi vam od srca želimo što manje stresa i što više smijeha.

FOTO: TUMBLR