LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Osnovan Rim

Prema legendi, Rim je osnovan na današnji dan, 21. travnja 753. g. pr. Kr., na brežuljku Palatinu, jednom od sedam brežuljaka na koja se kasnije proširio.

Prema legendi, Rim je osnovan na današnji dan, 21. travnja 753. g. pr. Kr., na brežuljku Palatinu, jednom od sedam brežuljaka na koja se kasnije proširio.

Prema legendi, Rim je osnovan na današnji dan, 21. travnja 753. g. pr. Kr., na brežuljku Palatinu, jednom od sedam brežuljaka na koja se kasnije proširio.

Prema mitu, grad Rim je osnovao Romul, sin Reje Silvije i boga Marsa

Mit o Romulu i Remu

Prije njegova rođenja, kralja Abe Longe, Numitura, prognao je njegov nasilni brat Amulije zdušno se potrudivši da iza Numitora ne ostane nasljednik. Tako je Amulije primorao, Numitorovu jedinu kćer Reju Silviju da do kraja ostane djevica vestalinka i pokorno služi u hramu Veste – božice domaćeg ognjišta.

No, opet se u ljudsku zlobu umiješaju bogovi. Rimski bog rata Mars zaveo je smrtnicu Reju Silviju koja je zatrudnila i rodila mu dva blizanca. Kada je Amulije saznao za to, dao je pogubiti Reju Silviju, a blizance je bacio u rijeku Tiber. Rijeka je dječake izbacila na obalu gdje ih pronalazi vučica koja ih je dojila svojim mlijekom sve dok ih nije pronašao pastir Faustul, koji je dječake prihvatio kao vlastite sinove.

Kad su dječaci odrasli, pastir Faustal ispričao im je istinu o njihovom ocu i o sudbini koja je zadesila njihovu majku. Romul i Rem ubili su Amulija i na prijestolje postavili svog djeda starog Numitora, a oni odluče na obali rijeke Tiber sagraditi grad.

Sukob braće

Ubrzo su shvatili da ne mogu obojica vladati gradom pa su odlučili potražiti znak od bogova. Popeli su se na visoku goru da bi vidjeli znakove.
Rem ugleda šest orlova strvinara, a Romul ih je vidio dvanaest, pa je zaključio da su bogovi na njegovoj strani. Romul odluči položiti kamen temeljac za temelje grada, pa uzore brazdu kako bi označio mjesto gdje će graditi zidine grada. Rem mu se pak stane rugati, preskačući preko brazde, da će ovako preskakati i neprijatelji zidine Romulovog grada. Romula to razgnjevi te on zada smrtni udarac bratu uz riječi: Tako ubuduće propao svatko tko prijeđe moje zidove.

Kad je sagradio grad, Romul se suoči s novim problemom. U gradu nije bilo građana. Proglasio ga je utočištem svih izbjeglica koji su rado dolazili. Grad se ubrzo napučio raznim odmetnicima i ljudima izvan zakona koje je Romul spremno prihvatio za svoje sugrađane, ali opet se pojavio problem. Kakav je to grad u kojem nema žena? Opet Romul stane razmišljati, pa odluči organizirati sportske igre na koje pozove svoje susjede Sabinjane.

Dok su se Sabinjani zabavljali u igrama, Romul i njegovi ljudi izvrše otmicu Sabinjanki. Sabinjani su se uvrijedili pa je izbio otvoreni sukob, koji se pretvorio u rat između Sabinjana i Rimljana. Rat su zaustavile same Sabinjanke koje su preklinjale svoje očeve, braću i muževe da ne ginu uzaludno, već će one same dragovoljno izabrati muževe podjednako među Sabinjanima i Rimljanima.

No, Romul nije dugo uživao u svom zemaljskom vladanju nad gradom svojim. Nakon što je Romulov otac Mars zatražio dozvolu boga Jupiter, spustio se u svojim bojnim kolima na zemlju i odvezao Romula na Nebo. Romulovo tijelo živoga smrtnoga čovjeka raspline se u magličasto isparenje koje je bilo jasan znak da je Romul postao bog. Tako je sada s Neba Romul mogao promatrati uspone i padove velikog i vječnog grada Rima kojeg je sam utemeljio.

Nakon Romula, Rimom je vladalo još 6 kraljeva, a vjeruje se da su posljednja tri bila Etruščani. Oko 509. godine pr. Kr. osnovana je Rimska republika.

FOTO: KURIR