LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA DANAŠNJI DAN

Obljetnica je rođenja Leonarda da Vincija, inspiracije čitavom čovječanstvu kroz vjekove

Danas slavimo obljetnicu rođenja jednog od najvećih genija u povijesti. Leonardo da Vinci i danas nadahnjuje istraživače i stvaraoce diljem svijeta.

Danas slavimo obljetnicu rođenja jednog od najvećih genija u povijesti. Leonardo da Vinci i danas nadahnjuje istraživače i stvaraoce diljem svijeta.

Današnji dan nije samo običan datum u kalendaru, danas je rođendan jednom od najvećih genija u povijesti – Leonardu da Vinciju. Rođen 15. travnja 1452. godine u toskanskom gradu Vinci, Leonardo je postao sinonim za umjetnost, znanost i izuzetan intelektualni doprinos ljudskoj civilizaciji. Leonardo da Vinci bio je genije čiji je rad obuhvatio područja poput slikarstva, inženjerstva, anatomije, matematike, arhitekture, glazbe i mnogih drugih. Njegova sposobnost promišljanja izvan okvira vremena u kojem je živio čini ga jednim od najistaknutijih predstavnika renesansnog perioda.
 

Leonardo da Vinci kao umjetnik


Jedno od najpoznatijih djela Leonarda da Vincija je slika Mona Lisa, koja se smatra remek-djelom svjetske umjetnosti. Njezina enigmatična osoba i nevjerojatna tehnika portretiranja i dalje intrigiraju umjetnike i ljubitelje umjetnosti diljem svijeta. Osim toga, njegove slike poput Posljednja večera i Vitruvijev čovjek ostavile su dubok pečat u svijetu umjetnosti.
 

Istaknut i u znanosti


Leonardo da Vinci nije bio samo izvanredan slikar, već i istaknuti znanstvenik čije su spoznaje i koncepti duboko oblikovali područja kao što su anatomija, matematika, arhitektura i inženjerstvo. Njegovi crteži ljudskog tijela, posebno oni koji prikazuju mišićni sustav i unutarnje organe, smatraju se vrhuncem anatomskog crteža renesansnog razdoblja. U području matematike, Leonardo je pridonosio razvoju brojnih geometrijskih teorema i proporcija. Njegova fascinacija matematikom očituje se u Vitruvijevom čovjeku, gdje je pokušao definirati savršene proporcije ljudskog tijela kroz matematičke principe. Osim toga, njegovi radovi na spiralama i proporcijama imali su utjecaj na kasnije matematičare i arhitekte. U arhitekturi, Leonardo je bio pionir u svojim idejama o urbanom planiranju, vodenim sustavima i inovativnim građevinskim konceptima. Njegovi crteži gradova i utvrda, poput projekta za grad Imola, pokazuju njegovu viziju za organizaciju prostora i infrastrukture, što je inspiriralo mnoge arhitekte i urbaniste. Što se tiče inženjerstva, Leonardo je bio fasciniran mehaničkim uređajima i konstrukcijama. Njegovi crteži i dizajni letjelica, hidrauličkih sustava i vojnih strojeva predstavljaju polivalentnost njegovog uma. Njegova sposobnost kombiniranja umjetničke vizije s tehničkom stručnošću čini ga jednim od najznačajnijih osoba svog doba.


Leonardo da Vinci nije samo simbol umjetnosti, već i primjer kako jedan um može istraživati i oblikovati različite sfere ljudskog znanja, od anatomije i matematike do arhitekture i inženjerstva. Njegovo naslijeđe i dalje nadahnjuje istraživače i stvaraoce diljem svijeta.
FOTO: UNSPLASH