LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Radio kroz povijest

Obilježavanje Svjetskog dana radija - medij kojem se, unatoč napretku tehnologije, najviše vjeruje

Prema istraživanju Eurobarometra, radio, u prosjeku, sluša 85 posto Europljana, a to je ujedno i mediji kojem građani najviše vjeruju.

Prema istraživanju Eurobarometra, radio, u prosjeku, sluša 85 posto Europljana, a to je ujedno i mediji kojem građani najviše vjeruju.

Opća skupština UNESCO-a, na inicijativu Španjolske, označila je 13. veljače kao datum na koji se obilježava Svjetski dan radija, a sve kao uspomena na 1946., kada su Ujedinjeni narodi osnovali svoju radiopostaju.

Masovni medij zasnovan na tehnološkom postupku prijenosa govora i zvuka putem radiovalova razvio se tijekom drugog i trećeg desetljeća 20. stoljeća, primjenom tehničkih inovacija na području radiodifuzije. Charles D. Herrold započeo je 1909. u San Joséu u Californiji prvo redovito u početku tjedno, a potom dnevno radijsko emitiranje, a već sljedeće godine uživo je emitiran nastup opernog velikana Enrica Carusa u New Yorku, piše HND.

Što se tiče Hrvatske, Radio-Grič prva je radiotelegrafska postaja, koja je postavljena u studenom 1918. 

Kako piše HND, godine 1926. počela je emitirati Radiostanica Zagreb, iz koje se razvio Radio Zagreb, odnosno Hrvatski radio, a u širem smislu i današnja Hrvatska radio-televizija. Signal s AM predajnika jačine 350 W je krenuo 15. svibnja 1926., iz a zgrade na Markovom trgu 9, gdje je bio montiran i predajnik te studio i studijski uređaji. 

Prema istraživanju Eurobarometra, radio, u prosjeku, sluša 85 posto Europljana, a to je ujedno i mediji kojem građani najviše vjeruju. To je svakako zanimljiv podataka, budući da se nalazimo u vremenu kada ljudi uz samo nekoliko klikova mogu doći do raznih informacija i vijesti. No, radio i dalje svrstavamo u jedan od najbržih i najtočnijih izvora informacija.

FOTO: UNSPLASH