LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Obilježava se dan omiljenog jesenskog jela – pečenih kestena

Kada kestenje zamiriše, rijetko mu tko može odoljeti. Ova omiljena jesenska poslastica peče se na ulicama već stoljećima, a 14. prosinca obilježava se njezin dan. Može se pripremati na razne načine i dio je tradicije mnogih zemalja.

Kada kestenje zamiriše, rijetko mu tko može odoljeti. Ova omiljena jesenska poslastica peče se na ulicama već stoljećima, a 14. prosinca obilježava se njezin dan. Može se pripremati na razne načine i dio je tradicije mnogih zemalja.

Šetnja ulicama u božićno vrijeme ispunjena je raznoraznim mirisima svakakvih gastrodelicija, od ukusnih kobasica, sočnih fritula pa do neizostavnog kuhanog vina. No, često se jedna namirnica nepravedno zaboravlja, a može se pronaći na svakom kutku. Stoga smo joj odlučili posvetiti članak i time uveličati datum 14. prosinca, odnosno dan pečenih kestena

Iako je sam dan kestena relativno nov, tradicija prodavanja ovog toplog i brzog jela na uličnim štandovima seže sve do 16. stoljeća. U Portugalu se pečeno kestenje tradicionalno jede na Martinje, a u Toskani na Dan sv. Simona. 

Osim što je vrlo ukusno, kestenje je izuzetno nutritivno te bogato vlaknima i vitaminom C, a istovremeno niskokalorično. Obiluje i mineralima poput željeza, kalcija i magnezija. Pravilnim pečenjem do izražaja dolazi njegova slatkoća zbog koje je omiljena jesenska grickalica.

Oni koji ne vole hladnoću i u kestenima žele uživati u toplini svog doma, jednostavno ih mogu pripraviti u vlastitoj kuhinji. Potrebno ih je zarezati po sredini, zatim staviti u hladnu vodu, a potom peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 15 minuta. Kod kupovine treba probrati veće plodove bez rupica na ljusci i poželjno ih je držati na hladnom kako se ne bi razvila plijesan. 

Postoji još jedna slastica od kestena koju se, nažalost, ne može kupiti na ulici, ali ju se lako može spremiti doma. Za pripremu kesten pirea kestenje je potrebno zarezati i prokuhati u vreloj vodi. Nakon što se skuhaju, treba ih oguliti i propasirati te dodati malo toplog mlijeka, mrvicu ruma i otprilike 20 grama izmiksanog maslaca. Na kraju treba u smjesu dodati žlicu šećera ili dvije, a šlag i čokoladne mrvice na vrh te dozirati po želji. 

Kestenje se koristi u lokalnim kuhinjama raznih zemalja. Primjerice, u Japanu se pripremaju na pari i jedu s rižom. U nekim zemljama koriste se za punjenje, na primjer purice na Dan zahvalnosti. U Italiji se brašno od kestena stavlja u različita jela poput palente, kolača ili juhe. Poslužuju se i kao slatkiš pri čemu danima prije konzumacije stoje umočeni u sirupu od vanilije. 

 

 

FOTO: UNSPLASH