Obilježava se dan koktela; tim povodom donosimo zanimljivosti o njima i nekoliko recepata
Zahvaljujući snalažljivim 1920-im godinama kokteli su stekli svoju popularnost diljem svijeta. Ovo fino, osvježavajuće piće različitih okusa i kombinacija savršeno je za razbijanje ljetne vrućine kod kuće, a povodom njegova dana donosimo nekoliko recepata.
Zahvaljujući snalažljivim 1920-im godinama kokteli su stekli svoju popularnost diljem svijeta. Ovo fino, osvježavajuće piće različitih okusa i kombinacija savršeno je za razbijanje ljetne vrućine kod kuće, a povodom njegova dana donosimo nekoliko recepata.
Poznat kao britanski izum davnog 19. stoljeća, a kasnije i kao američka inovacija, koktel je osvježavajuće alkoholno piće bezbrojnih okusa, mirisa i kombinacija. Popularizirao se kada je Jerry Thomas, barmen iz Connecticuta, objavio The Bartender's Guide s receptima najboljih kombinacija pića i aroma te vodičem kako ih miksati.
Ipak, mnogi od današnjih svjetski poznatih koktela nastali su tijekom 1920-ih, kada je u Americi vladala prohibicija alkohola. Budući da je njegova konzumacija bila zakonom zabranjena, osmišljen je način kako prokrijumčareni rum, gin ili viski dobro iskoristiti. Počeli su se miksati sa šećerom i ostalim pićima, sirupima i likerima kako bi se ublažio okus samog alkohola. Osim toga, kvaliteta dostupnog alkohola tada je bila vrlo loša u odnosu na prijašnji izbor, pa su kokteli poslužili kako bi se on zamaskirao i zasladio. Dok su se posluživali u raznim podzemnim lokalima, kokteli su bili odlično alkoholno slatkasto piće za vrijeme prohibicije zato što su se mogli i brzo popiti u slučaju da se na vratima pojavi policija.
Sve u svemu, zahvaljujući snalažljivim dvadesetima prošlog stoljeća kokteli su postali popularno piće moderne današnjice. No njihova tradicija ne pamti se samo u Americi i Engleskoj, već i u ostatku svijeta. Popis koktela iz godine u godine sve je duži, a inspiracije pri osmišljavanju novih ne manjka. Osim onih već dobro poznatih, poput mojita, Tom Collinsa ili Bee's Kneesa, nastali su i Cosmopolitan, martini, Pina Colada te Old Fashioned, koji su se zbog finog okusa održali sve do danas.
Kokteli nas podsjećaju na vruće dane, more, plažu i ljetne zabave, događaje koji su trenutno tako blizu, no tako daleko od nas. Kako bi na odgovarajući način proveli 13. svibnja, svjetski dan koktela, te se ujedno i prisjetili ljetnih zabava i njihova ispijanja na plaži, donosimo nekoliko recepata koje možete lako napraviti kod kuće.
Mojito
- 2 čajne žličice smeđeg šećera
- 1 svježa limeta
- bijeli rum
- tonik
- 4 vrška svježe metvice.
U čašu od 2 dl stavite 2 žličice smeđeg šećera. Zatim iscijedite limetu i dodajte listiće svježe metvice. Žlicom pritisnite metvicu na dno čaše kako bi ispustila dio svog soka. Dodajte bijeli rum pa tonik, ubacite drobljeni led te kore limete i metvicu na vrh za dekoraciju.
Aperol Spritz
- 60 ml sekt (može se koristiti i pjenušac ili bijelo vino)
- 40 ml Aperola
- mineralna voda
- komadić naranče
- kocke leda.
Prvo u času nalijte sekt, pjenušac ili bijelo vino, a zatim dodajte Aperol. Nalijte mineralnu vodu, stavite komadić naranče za dekoraciju i hrpu leda za osvježenje.
Tom Collins
- 0,45 dcl gina
- 0,3 limunovog soka
- 4 žličice šećera
- mineralna voda.
Za pripremu ovog koktela potreban je shaker kako bi gin i limunov sok zajedno s ledom dobro izmiksali. Kada se sve promiješa, nalijte u čašu i dodajte mineralnu vodu.
Pina Colada
- 6-7 komadića ananasa
- čajna žličica šećera
- liker od kokosa
- bijeli rum
- sok od ananasa.
Izmiksajte sve ove sastojke zajedno dok se ne postigne odgovarajuća gustoća te ulijte u čašu punu leda.