LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Nekad klinci, danas institucija: četiri desetljeća omiljenih Prljavaca

Na današnji dan 1977. osnovan je popularni zagrebački bend Prljavo kazalište. U četrdesetogodišnjoj karijeri objavili su 14 studijskih albuma, održali stotine koncerata diljem Hrvatske i svijeta, a svojim rock hitovima uljepšali živote mnogim fanovima.

Na današnji dan 1977. osnovan je popularni zagrebački bend Prljavo kazalište. U četrdesetogodišnjoj karijeri objavili su 14 studijskih albuma, održali stotine koncerata diljem Hrvatske i svijeta, a svojim rock hitovima uljepšali živote mnogim fanovima.

Mjesto radnje: Dubrava
Vrijeme radnje: Dan Republike, 29. studenog 1977.
Akteri: Jasenko Houra, Davorin Bogović, Tihomir Fileš, Nino Hrastek, Zoran Cvetković - Zok
Uzor: The Rolling Stones 

U najkraćim crtama opis osnutka Prljavog kazališta može se svesti upravo na ove podatke petoricu spomenutih tinejdžera koji su se prije točno 40 godina sastali u lokalu Nova ploča u zagrebačkoj Dubravi i odlučili osnovati novi bend, koji bi sličio britanskim Stonesima. Ideja za ime benda nije nedostajalo, ali su na kraju sistemom eliminacije došli do samo dva: Zarazne bolesti i Prljavo kazalište. Demokratskim glasovanjem, tj. ispisivanjem favorita na papiriće, natpolovičnom većinom odlučeno je što će postati ime benda.
 
Ideju za ime mladići su pronašli u epizodi danas kultnog stripa Alan Ford Broadway, a četrdesetogodišnju karijeru obilježile su im brojne alanfordovske anegdote. Osnovali su bend, ali nisu znali svirati niti su posjedovali instrumente. Probe su održavali u autolimarskoj radionici iz koje su, da bi mogli svirati, izgurivali automobile i kasnije ih vraćali unutra. Najmlađi član, bubnjar Tihomir Fileš, imao je samo 14 godina i još uvijek išao u osnovnu školu. Iz današnje je perspektive teško zamisliti kako je bend koji je nastao u takvim uvjetima uopće preživio prvih nekoliko proba, a kamoli nastavio svirati četiri deseteljeća.

Prvi nastup imali su u Dubravi 1978. godine u klubu Cerska, gdje su obično nastupali bendovi koji su svirali sentiše. Prljavci su svojim punk imidžom i nastupom sablaznili uglađene parove koji su došli na ples. Prvi singl Televizori iz 1978. željeli su promovirati u jedinoj tada relevantnoj glazbenoj emisiji, onoj Dražena Vrdoljaka. Naivno su poslali tristotinjak dopisnica, tobože u ime obožavatelja, sa željom da emitiraju Televizore. Sve su dopisnice bile pisane istim rukopisom i poslane iz iste pošte u Dubravi.

Prve godine Kazališta, kao i prve godine drugih novovalnih bendova, obilježilo je mnogo rada, ali i neke sretne okolnosti već 1979. objavili su album prvijenac. Nazvali su ga po imenu benda, a kritika ga danas smatra najboljim debi albumom hrvatskog rocka. Svojim žestokim punk zvukom i kontroverznim tekstovima prvi je album publici izazvao kulturološki šok. Naslovnicu albuma krasio je novi logo  ̶  razrezani jezik s punkerskom zihericom, nastao kao parafraza logoa benda The Rolling Stones.

 

FOTO: Facebook/Prljavo Kazalište Fan Club

Sljedeći album Crno bijeli svijet izdali su godinu dana kasnije i prodali u nevjerojatnih 150 000 primjeraka. Uslijedili su albumi Heroj ulice (1981.), na kojem je pjevao bendov tekstopisac i gitarist Jasenko Houra, i Korak od sna (1983.).

FOTO: Facebook/Prljavo Kazalište Fan Club

Zvuk Kazališta postupno se mijenjao dolaskom svakog novog albuma, a posebice odlaskom pjevača Davorina Bogovića iz benda. Albumom Zlatne godine iz 1985., stalni član benda postaje pjevač Mladen Bodalec koji u Prljavcima pjeva i danas.
 

FOTO: Facebook/Prljavo Kazalište Fan Club

1988. godine iznjedrili su album Zaustavite zemlju na kojem se pojavljuju hitovi Marina, Moj bijeli labude i Mojoj majci. Upravo je potonja pjesma zbog stiha „zaspala je zadnja ruža hrvatska“ postala svojevrsna budnica hrvatske nacionalne svijesti iako je izvorno bila posvećena Hourinoj majci.

Jedan od ključnih trenutaka u karijeri benda bio je nastup na Trgu bana Josipa Jelačića (tadašnjem Trgu Republike) 1989. godine Prema nekim procjenama na koncertu se skupilo 300 000 ljudi, a događaj se smatra najvećim javnim okupljanjem u hrvatskoj povijesti.

Devedesete su obilježili albumi Devedeseta (1990.), Lupi petama... (1993.), S vremena na vrijeme (1996.) te Dani ponosa i slave (1998.). Nakon toga nastaju albumi Radio Dubrava (2003.), Moj dom je Hrvatska (2005.) i Tajno ime (2008.), a zadnji studijski album Možda dogodine izdali su 2012. godine

 

FOTO: Flickr

U 40 godina izdali su 14 studijskih albuma, održali stotine koncerata po cijelom svijetu i objavili desetke hitova. Progovarali su o socijalnim temama, ljubavi, rodnom gradu, ratu. U rodnom Zagrebu svirali su na najpopularnijim koncertnim prostorima, a njihovo ime postalo je sinonim za kvart iz kojeg potječu. Ostali su postojani te sviraju i danas iako su se neki članovi izmijenili. Prve redove njihovih koncerata danas zauzimaju mlađe generacije, koje uživaju u pjesmama nastalim puno prije njihovih rođenja. Jasenko Houra trenutno radi na autorskoj knjizi kojom želi demistificirati priče o rock 'n' rollu, a sljedeće godine bend odlazi na turneju po Australiji i SAD-u te planira izdati novi album.

Nekad klinci, danas institucija.
FOTO: FACEBOOK/PRLJAVO KAZALIŠTE FAN CLUB