LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Na današnji dan obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Unatoč zakonskim mjerama statistika o počinjenju nasilja nad ženama još je uvijek zabrinjavajuća.

Unatoč zakonskim mjerama statistika o počinjenju nasilja nad ženama još je uvijek zabrinjavajuća.

Danas, 22. rujna, u Hrvatskoj se održava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Održava se u spomen na tragediju koja se dogodina 1999. godine, kada je policajac Mato Oraškić s vatrenim oružjem ušao u zgradu Općinskog suda u Zagrebu. Pucnjevima iz pištolja usmrtio je svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prokić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a zapisničarku Stanku Cvetković teško ranio.

Kako navodi Hrvatski sabor, najviše nasilja nad ženama odvija se unutar obitelji, a najčešće su nasilnici bračni, odnosno izvanbračni partner ili bivši suprug.

Ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova upozorava kako je istraživanje provedeno na uzorku od 470 prekršajnih presuda donesenih od 2012. do 2016. pokazalo kako sudovi naginju blagoj politici kažnjavanja kroz odmjeravanje izrečenih sankcija za obiteljsko nasilje.

Tijekom godina donesen je niz mjera i strategija u svrhu suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Prvi hrvatski Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji donesen je 14. srpnja 2003. te dorađivan tri puta.

Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiju pod nazivom Istanbulska konvencija, Hrvatska je potpisala 22. siječnja 2013. godine.

Povodom ovogodišnjeg Dana borbe protiv nasilja nad ženama Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike organizira konferenciju o integriranom pristupu zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u hotelu Westin u Zagrebu.

Premijer Plenković naveo je kako u zaštiti žena od nasilja još uvijek postoji veliki prostor za napredak. Istaknuo je zabrinjavajuće podatke kako je u zadnje dvije godine broj femicida porastao preko 50% te kako broj kaznenih djela nasilja u obitelji raste, a istovremeno broj prekršajno prijavljenih osoba pada.
FOTO: UNSPLASH