LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obiteljska okupljanja

Mjesec piknika proslavite – piknikom u prirodi!

Piknik je tijekom stoljeća imao važne uloge u okupljanju obitelji i prijatelja. U nastavku pročitajte bez čega ne smijete ići na sljedeći skup.

Piknik je tijekom stoljeća imao važne uloge u okupljanju obitelji i prijatelja. U nastavku pročitajte bez čega ne smijete ići na sljedeći skup.

Kad se vrijeme napokon zagrije te naporne i dosadne proljetne kiše popuste, to znači da je savršen trenutak za sve one obitelji koje uživaju u zrakama sunca da napokon izađu iz svojih domova. Lokalni parkovi napokon su izašli ispod oblaka sivog neba i izleti u prirodu mogu početi.

Kobasice i pržena piletina, svježe voće i limunada obilježja su izvrsnog obroka na otvorenom i u prirodi. Nacionalni mjesec piknika potiče vas da izađete iz udobnosti svog doma i proslavite tople ljetne dane te ponovno pronađete ljubav na otvorenom uživajući u ukusnoj hrani.

Povijest mjeseca piknika

Kroz zabilježenu civilizacijsku povijest oduvijek je bilo nešto posebno u tome da napustite prostorije svog doma i pojedete obrok na otvorenom. Opće je poznato kako tamo negdje postoji prekrasan svijet koji jedva čeka da ga se posjeti. Međutim, svatko provodi vruće ljetne dane u udobnosti vlastitog doma pod klimom ili kraj ventilatora uz čašu dobro ohlađenog pića.

Smatra se da je riječ piknik prvi put upotrijebio Tony Willis 1692. godine i od tada svi, od najsiromašnijeg sloja stanovništva, pa sve do najbogatijih, uživaju u blagodatima piknika pod vedrim nebom. Piknik je imao važnu ulogu u okupljanju i zbližavanju ljudi tijekom stoljeća, od jednostavnog obiteljskog okupljanja provedenog uživajući na otvorenom, do uloge u okupljanju na mirnom prosvjedu znanom kao Paneuropski piknik koji je održan 1989. godine na mađarsko-austrijskoj granici.

Najistaknutiji i najveći piknik koji se ikad održao zauzimao je područje od oko 965 kilometara prelazeći Francusku od obale do obale, a obilježavao je prvi tisućljetni Dan Bastilje 2000. godine. Mjesec piknika slavi povijest ovakve aktivnosti i način na koji je korišten za spajanje obitelji, zemalja i čitavog čovječanstva.

Kako proslaviti mjesec piknika?

Mjesec piknika izuzetno je lako proslaviti! Sve što trebate je izaći u svijet i uživati u svim divnim znamenitostima i mirisima koje nudi. Okupite svoje prijatelje i obitelj u omiljenom obližnjem parku i ponesite svoje najdraže namirnice, one koje se mogu jesti hladne ili ponesite mali roštilj i pripremite toplu i ukusnu hranu na licu mjesta.

Pet stvari koje morate ponijeti na piknik:
  • Otvarač za boce – neovisno o kojoj se vrsti pića radi, bilo to vino, gazirani sok ili pivo, univerzalni otvarač za boce uvijek dobro dođe.
  • Zamrznute boce vode – s obzirom na to da su ljeti velike vrućine, želite hranu i/ili piće što duže održati hladnom. Tako su zamrznute boce izvrsni DIY i jeftini ledeni ulošci za hladnjak, a kad se otope, imate pitku vodu te se možete dodatno rashladiti.
  • Vlažne maramice – da si ne lažemo, u prirodi je vrlo lako zaprljati se, posebice razigrana djeca. Kad dođe vrijeme za jelo, nije baš ugodno (a ni higijenski) jesti prljavih ruku, a tada su vlažne maramice spas u zadnji čas!
  • Sol i papar – kako nitko nema isti ukus u hrani, nije moguće svima udovoljiti s omjerom soli i papra. Stoga, najbolje je da se na popisu za piknik nađu upravo ovi začini.
  • Vreće za smeće - s obzirom na to da biste trebali paziti na prirodu oko sebe, vreće za smeće neizostavna su stavka na pikniku. Isto tako ne želite da vas dočeka hrpetina smeća na mjestu na kojem ste planirali piknik. Važno je pokupiti sav otpad koji je ostao iza vas te ga propisno odložiti.
FOTO: PIXABAY