LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Lindbergh na pariškom tlu postao prvi čovjek koji je sam preletio Atlantski ocean

Hrabri je pilot 21. svibnja 1927. nakon više od 33 sata leta postao međunarodna zvijezda.

Hrabri je pilot 21. svibnja 1927. nakon više od 33 sata leta postao međunarodna zvijezda.

Prošlo je stoljeće bilo presudno za razvitak zračnoga prometa. Nakon prvoga kontinuiranog i kontroliranog leta s vozilom težim od zraka koji su izveli braća Wright na samom početku stoljeća, zračni se promet počeo razvijati velikom brzinom. Više od 20 godina nakon njihovog leta – koji je uspio potrajati slavnih 37 metara i 12 sekundi – došlo je do prvoga uspješnog kontinuiranog transoceanskog leta. The Spirit of St. Louis, jednokrilac kojim je upravljao američki pilot Charles A. Lindbergh iz New Yorka, stigao je u Pariz 21. svibnja 1927.

Rođen u američkom Detroitu, Lindbergh je u 20. godini postao pilot. Kupio je Jenny, dvokrilac kojim je proputovao zemlju te se 1924. upisao u vojnu zrakoplovnu školu, koju je završio kao najbolji u generaciji. Postao je vojni pilot 1926. te je zbog svojih sposobnosti postajao sve cjenjeniji. Prijavio se na natječaj Raymonda Orteiga, vlasnika njujorških lanaca hotela, koji je nudio 25 tisuća dolara pilotu koji bi kontinuirano preletio od New Yorka do Pariza ili obrnuto. To ne bi bio prvi transoceanski let, ali bi od prvoga, koji je povezao Newfoundland i Irsku, bio dvostruko dulji. Njegova je ponuda čekala čak pet godina, tijekom kojih je tehnologija napredovala toliko da je takav let bio izvediv.

Lindbergh u Parizu, FOTO: Wikipedia

Nekoliko je pilota tada pristalo na izazov, a među njima bio je i Lindbergh, koji je pronašao sponzore te je letjelica izgrađena, a sve je, osim najosnovnijih potrepština za let, izostavljeno kako bi zrakoplov bio što lakši. Izostavljeni su radio, noćna svjetla, navigacijska oprema i padobran, a Lindbergh je sjedio na laganom sjedištu izrađenom od šiblja – sam, bez kopilota. Šestorica koji su pokušali učiniti isto prije njega poginuli su, no on se ipak odvažio na taj put 20. svibnja 1927. u jutarnjim satima. Tijekom leta imao je teških razdoblja u kojima je morao prstima držati kapke otvorenima, a kasnije je rekao da je imao i različite halucinacije uzrokovane nedostatkom sna. U 11 sati sljedećega dana ugledao je kopno Irske, a u Pariz je stigao 33 i pol sata nakon polaska iz New Yorka.

Nakon 55 besanih sati na francuskom je tlu dočekan s viskijem te je u tom trenutku postao međunarodna zvijezda. Svojim je pothvatima utabao staze brojnim drugim pilotima, među kojima se posebno ističe pilotkinja Amelia Earhart koja je bila prva žena kojoj je pošlo za rukom preletjeti Atlantski ocean, i to samo pet godina nakon Lindbergha. Danas su ovakvi letovi svakodnevni i uobičajeni, ali je osjećaj koji let izaziva svejedno neponovljiv i posadi i putnicima. Ako još niste letjeli, kupite karte, proučite savjete za bezbrižan prvi let i uživajte među oblacima.

FOTO: WIKIPEDIA