LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Na dan braće Wright donosimo vam savjete za bezbrižan prvi let

Prvi let ne bi trebao biti traumatično iskustvo, nego uvod u novu avanturu. Neka vam naši savjeti budu početna točka ohrabrivanja i informiranja o putovanju među oblacima.

Prvi let ne bi trebao biti traumatično iskustvo, nego uvod u novu avanturu. Neka vam naši savjeti budu početna točka ohrabrivanja i informiranja o putovanju među oblacima.

Svima je poznat podvig Orwillea i Wilbura Wrighta koji su na današnji dan 1903. godine uspješno u zrak podignuli svoj zrakoplov. Let je trajao 12 sekundi te je Orwille Wright njime prešao čak 37 metara! Nakon više od sto godina i nevjerojatnih unapređenja prvotnoga izuma slavne braće, ipak nam još uvijek nije svejedno pomisliti na let zrakoplovom, a pogotovo na komplicirane i zamorne procedure koje mu prethode. Zato smo vam pripremili savjete koji će barem malo olakšati te slatke muke nakon kojih slijede nezaboravna putovanja.

Kupnja karata i check-in

Karte se uglavnom kupuju internetski, što vam otvara veći raspon mogućnosti. Najveći su problem razni trikovi kojima se služe aviokompanije u procesu kupnje kako bi kartama povisile cijenu, stoga budite oprezni i, ovisno o stranici na kojoj ćete karte kupiti, dobro se raspitajte unaprijed. Najbolje bi bilo pratiti stranice koje imaju posebne ponude, ali i rezervirati karte nekoliko mjeseci unaprijed – čime ćete definitivno sačuvati novac. Na aerodrom je potrebno stići sat do dva prije leta, ovisno o lokaciji na koju putujete, odnosno, o tome je li vaše odredište unutar Hrvatske ili u inozemstvu.

Neposredno prije leta morate doći na check-in pult na aerodromu, gdje – uz osobnu iskaznicu ili putovnicu –  potvrđujete da niste odustali od putovanja, podižete svoju kartu, birate mjesto na kojem ćete sjediti te ostavljate veliku prtljagu, dok ručnu prtljagu možete ponijeti sa sobom. Neke aviokompanije omogućavaju internetski check-in. Važno je prethodno provjeriti koja je količina prtljage dopuštena te kakve predmete ne biste smjeli imati sa sobom, što nas dovodi do sljedećeg koraka – kontrole.

Ugodno se smjestite i istražite sve opcije prije kupnje karata, FOTO: Flickr

Kontrola

Kao što to često viđamo u američkim filmovima, morat ćete proći kroz posebna ultrazvučna vrata, a prethodno sa sebe skinuti jaknu, torbu te remen ili bilo što drugo što u sebi sadrži metal – čak i ako se radi o obući. Također, važno je pravilo koje se tiče ručne prtljage: sa sobom ne smijete imati sokove, vodu, ruževe, kreme, parfeme i  slične predmete koji pojedinačno imaju više od 100 ml, a zajedno više od litre. Stoga je takve stvari bolje smjestiti u veliku prtljagu kako ne bi završile u smeću. Ne brinite, u avionu nije zabranjeno piti vodu, sve možete kupiti u aerodromskim trgovinama do kojih dolazite nakon što prođete kontrolu.

Zadnji korak – sam let

Za sve je ovo vrhunac cijeloga procesa, ali nekima ledi krv u žilama, dok ga neki jedva čekaju. Kako god, lakše je ako znate što vas čeka. Pri ulasku u zrakoplov pripazite na to da sjednete na mjesto koje ste rezervirali te smjestite svoje stvari iznad sjedala. Morat ćete isključiti mobitele i slične uređaje te se vezati sigurnosnim pojasom, a dobit ćete i dodatne upute te informacije o vremenskoj prognozi i mogućim poteškoćama. Nakon polijetanja ćete, sukladno s uputama osoblja, moći otkopčati svoj pojas i uključiti mobitel.

FOTO: Tumblr

Važno je shvatiti da je strah od letenja poprilično iracionalan, što pokazuju i statistike: godišnje pogine jedna od 7 200 000 osoba koje koriste zračni prijevoz, što je vjerojatnost jednaka onoj za dobivanje Eurojackpota. S druge strane, vjerojatnost je automobilske nesreće čak 0,02 posto, što je, u odnosu na zrakoplovne, čak 780 puta više – a u automobile sjedamo svaki dan, potpuno ravnodušni. Najopasnija stvar najčešće su turbulencije – koje su sasvim normalne, s obzirom na zračni pritisak.

Nakon slijetanja možete preuzeti svoju prtljagu i krenuti u novu avanturu – iako je i sam let velika avantura, stoga ne dopustite da bude traumatično iskustvo, nego uživajte među oblacima!

FOTO: FLICKR