LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Izdvajamo najzanimljivije o Smogovcima i autoru Hrvoju Hitrecu povodom njegova rođendana

Avanture Smogovaca u pet je knjiga opisao književnik Hrvoje Hitrec, ali osim romana on je i autor scenarija za seriju. Povodom njegova 76. rođendana donosimo brojne zanimljive informacije o njegovu životu i spomenutim knjigama odnosno seriji.

Avanture Smogovaca u pet je knjiga opisao književnik Hrvoje Hitrec, ali osim romana on je i autor scenarija za seriju. Povodom njegova 76. rođendana donosimo brojne zanimljive informacije o njegovu životu i spomenutim knjigama odnosno seriji.

Hrvoje Hitrec rođen je u Zagrebu na današnji dan, 14. srpnja 1943. godine Hrvatski je to suvremeni književnik, romanopisac, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist, posebice poznat po brojnim knjigama za djecu i mlade. Diplomirao je komparativnu književnost 1967. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U romanima, pripovijetkama i ostalim djelima najčešće mu je mjesto zbivanja grad Zagreb. Njegov je prvi roman Pustinjakov pupak s kojom je doživio veliki početni uspjeh. Sljedeća djela su Manijak i Ljubav na crnom baršunu. No, njegova poznatija djela su SmogovciEko, eko, Petrica Kerempuh, Ur, Humandel, troknjižje Kolarovi.

Tijekom svog života bio je glavni urednik humorističnog lista Kerempuh, a bio je i ravnatelj kazališta Trešnja. Godine 1990. godine postao je prvi glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, a potom i ministar informiranja. Od 2005. godine predsjednik je Hrvatskog kulturnog vijeća. Član je povjerenstva Nagrade dr. Ivan Šreter za izbor najbolje riječi te Društva hrvatskih književnika. Hitrec se okušao i u političkom životu te je jedan od utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice. Bio je vijećnik u Gradskoj skupštini grada Zagreba i zastupnik u prvom sazivu Hrvatskog sabora.

Smogovci

Svima poznati Smogovci doživjeli su velik uspjeh, a prate odrastanje djevojčica i dječaka u pet knjiga, po kojima je snimljena istoimena TV serija. Prva knjiga iz sage izdana je 1976, a posljednja 1996. godine

Po Smogovcima je snimljena i najdulja serija u hrvatskoj povijesti. Doživjela je velik uspjeh te se i danas emitira na TV ekranima.


Vezano: Sjećate li se Smogovaca? Najzagrebačkiju obitelj upoznali smo prije nešto više od 38 godina


Zanimljivosti

  • Avanture Smogovaca u pet je knjiga opisao književnik Hitrec, ali osim romana on je i autor scenarija za seriju. Na ideju da se napravi serija prema Hitrecovoj knjizi došao je tadašnji urednik Programa za djecu i mladež Pajo Kanižaj. Ukupno je, u razmacima od nekoliko godina, snimljeno 38 epizoda u šest sezona.
  • Uvodna špica prikazuje snimku Zagreba iz zraka preko Kaptola (područje oko zagrebačke katedrale) do III. gimnazije i Naselka, malo prema istoku u kvartu Peščenica. 
  • Prva epizoda Smogovaca emitirana je 4. travnja 1982. Tog je dana, u sklopu emisije Što nam kaže nedjelja, na Televiziji Zagreb negdje između 10.00 i 11.30 sati emitirana prva polusatna epizoda Smogovaca.
  • Publika se jednostavno nije mogla zasititi serije, pa su se požalili na povremene izostanke repriza. Reprize su bile jednako gledane kao i originalna emitiranja.
  • Novi nastavci snimani su godinama, a u žestokoj konkurenciji krajem osamdesetih Smogovci su bili drugi po gledanosti iza Boljega života Televizije Beograd. 
  • Kvalitetu ove TV serije prepoznale su i inozemne televizijske kuće, pa je emitirana diljem planeta Zemlje – u Australiji i Švedskoj, a potom su priliku dobili gledatelji u Njemačkoj, Novom Zelandu pa čak i Kini.
  • U seriji su se pojavljivali i mnogi poznati Hrvati. U prvoj sezoni pojavio se frontmen Azre Branimir Johnny Štulić, a trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević glumio je sebe kao glavnog šefa zagrebačkog Dinama. Josipa Lisac pjevala je Ave Mariju na vjenčanju Dunje i Mazala, a Nosonja je nastupio u Kviskoteci kod Olivera Mlakara. Epizodu pogledajte klikom na poveznicu
  • Na kraju romana Hitrec je upotrijebio svoj često korišteni humor, pa zadnja rečenica glasi: Vama romančić, meni honorarčić.
FOTO: SCREENSHOT: YOUTUBE