LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Hoffman otkrio halucinogeni učinak LSD-a

– Kad sam došao kod kuće, legao sam i utonuo u čudno i opijeno stanje karakterizirano iznimno stimuliranom maštom. U poluusnulom stanju sa zatvorenim očima opazio sam neprekinuti tok fantastičnih slika, izvanrednih oblika s intenzivnom i kaleidoskopskom igrom boja. Nakon dva sata sve je izblijedjelo. – Albert Hoffman

– Kad sam došao kod kuće, legao sam i utonuo u čudno i opijeno stanje karakterizirano iznimno stimuliranom maštom. U poluusnulom stanju sa zatvorenim očima opazio sam neprekinuti tok fantastičnih slika, izvanrednih oblika s intenzivnom i kaleidoskopskom igrom boja. Nakon dva sata sve je izblijedjelo. – Albert Hoffman

 – Prošli petak, 16. travnja 1943., bio sam prisiljen prekinuti svoj posao u laboratoriju usred popodneva i otići kući, nakon što sam osjetio izuzetan nemir u kombinaciji s blagom vrtoglavicom. Kad sam došao kod kuće, legao sam i utonuo u čudno i opijeno stanje karakterizirano iznimno stimuliranom maštom. U poluusnulom stanju sa zatvorenim očima opazio sam neprekinuti tok fantastičnih slika, izvanrednih oblika s intenzivnom i kaleidoskopskom igrom boja. Nakon dva sata sve je izblijedjelo. – riječi su koje je zabilježio švicarski zanstvenik Albert Hoffman nakon uzimanja lisergične dietilamidne kiseline, poznatije pod skraćenicom LSD.

Otkriće LSD-a

Hoffman je bio švicarski znanstvenik koji je stekao diplomu iz kemije na Sveučilištu u Zürichu, a glavno područje njegova interesa bila je kemija biljaka i životinja. Nakon što se zaposlio u farmaceutsko-kemijskom odjelu Sandozova laboratorija u Baselu, počeo je proučavati svojstva ljekovitog morskog luka i gljivice ergot kao dio programa za pročišćavanje i sintetiziranje aktivnih sastojaka za upotrebu kao farmaceutika. Glavna mu je zadaća bila istražiti kemijsku stukturu zajedničke jezgre glikozida - aktivne glavnine morskog luka.

Dok je istraživao derivate lisergične kiseline, Hoffman je prvi sintetizirao LSD 1938. godine. Pet je godina ovaj projekt bio zaboravljen, sve do 1943., kada je ga je na današnji dan, 16. travnja, odlučio preispitati. Dok je ponovno sintetizirao LSD, slučajno mu se mala količina upila kroz ruke te je tako otkrio snažne učinke ove droge. Tri dana kasnije, 19. travnja 1943., Hoffman je namjerno progutao 250 mikrograma LSD-a nakon čega se uputio kući biciklom i počeo osjećati čudne posljedice LSD-a pa je taj dan poznat pod nazivom dan s biciklom i prvi namjerni acid trip (što bi u doslovnom prijevodu značilo kiselinsko putovanje). Hoffman uskoro postaje direktor odjela za prirodne produkte u Sandozu te nastavlja proučavati halucinogena svojstva u takozvanim psihodeličnim gljivama koje su konzumirali Aboriđini u Meksiku.

Utjecaj psihodelične subkulture

Rasprostranjena upotreba LSD-a, droge koja je širila um, nije počela sve do 60-ih godina prošlog stoljeća, kada psiholog Timothy Leary sa svojim suradnikom Richardom Alpertom započinje kampanju za istraživanje i upotrebu psihodeličnih droga. Naime, mnogi su psiholozi, psihijatri i medicinsko osoblje općenito, zagovarali terapeutsku upotrebu te duhovne kvalitete koje se ostvaruju uzimanjem LSD-a. Uskoro se broj povremenih korisnika LSD-a povećao te se razvio u subkulturu koja je veličala mističnu i vjersku simboliku, često izazvanu snažnim učincima ove droge.

Mnoga poznata imena iz svijeta psihodelične rock glazbe, poput Jimija Hendrixa, Beatlesa, Pink Floyda, Jefferson Airplanea, Grateful Deada i drugih, otvoreno počinju priznavati korištenje LSD-a te tako privlače publicitet i stvaraju daljnji interes za LSD. 1965. godine Sandoz je, nakon zahtjeva američke vlade, zaustavio svoje, još uvijek legalne pošiljke LSD-a za SAD koje su trebale poslužiti za istraživanje i psihijatrijsku upotrebu, a do 1966. godine, upotreba LSD-a postala je toliko raširena da je magazin Time upozorio o opasnostima korištenja ove droge.

Tijekom 60-ih i početkom 70-ih godina, LSD je usvojen kao psihodelična droga izbora, osobito u hippie zajednicama, no sredinom 70-ih godina popularnost mu se drastično smanjuje zbog negativnog publiciteta usmjerenog na nuspojave njegove upotrebe, kriminalizaciju i povećanja učinkovitosti zakona vezanih za drogu.

Jeste li znali?

  •  – U istraživanju iz 1963. u kojem je sudjelovalo dvadeset i četvero slijepih osoba zabilježeno je da su neke od njih doživjele vizualne halucinacije.
  •  – 1972. švicarski liječnici koji su istraživali LSD liječili su pacijente koji su bili u trećem stadiju raka tako što su provodili psihoterapiju LSD-om koja je rezultirala smanjivanjem napetosti, depresije, problema sa snom te umanjivanjem bolova.
  •  – Osnivač Applea Steve Jobs jednom je prilikom izjavio da je uzimanje LSD-a jedno od dvije ili tri najvažnije stvari koje je napravio u životu jer je korištenje ove droge poticalo njegovu kreativnost te je pod utjecajem iste dolazio do mnogih poslovnih ideja.
  •  – U svrhu istraživanja koje je provodilo Sveučilište u Oklahomi, zanstvenici su injekciju LSD-a ubrizgali slonu kako bi vidjeli hoće li se početi ponašati nasilno i nekontrolirano, što se na kraju nije dogodilo, a slon je uginuo.
  •  – Posljednja zemlja koja je proizvodila LSD bila je Čehoslovačka, i to sve do 1975. godine
  •  – Albert Hoffman doživio je 102 godine
FOTO: WIKIPEDIA.ORG