LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Tri se puta selila, ali jedna je od najdugovječnijih TV emisija

Kolo sreće američka je emisija koju je stvorio Merv Griffin. Prvi se put pojavljuje 6. siječnja 1975. godine na televizijskoj mreži NBC, a okupljala je milijune gledatelja ispred malih ekrana.

Kolo sreće američka je emisija koju je stvorio Merv Griffin. Prvi se put pojavljuje 6. siječnja 1975. godine na televizijskoj mreži NBC, a okupljala je milijune gledatelja ispred malih ekrana.

Davne 1975. godine poznati američki voditelj i poduzetnik Merv Griffin došao je na zamisao kako od sasvim obične igre vješala ostvariti što veću zaradu, ali i zabaviti gledatelje. Tako je stvorio igru poznatu pod nazivom Kolo sreće. Od prve emitirane emisije na mreži NBC 6. siječnja pa sve do danas proizvedeno je preko 6000 epizoda čime je stvorena najdugovječnija televizijska igra. Ujedno je bila najbolje ocijenjen program više od 26 godina koji je okupljao milijunsku publiku ispred televizijskih ekrana, sve dok ju nije zasjenila serija Dva i pol muškarca. 

Merv Griffin bio je američki TV producent, voditelj i poduzetnik. Tvorac je dviju najuspješnijih TV igara koje su ga učinile bogatašem; Kolo sreće i Jeopardy. Prema Forbesovom časopisu, 1986. godine biva najbogatiji izvođač u povijesti Hollywooda.

Kolo sreće naziv je dobio prema Griffinovom sjećanju iz djetinjstva. Kada god bi sa sestrom išao na dugačka putovanja automobilom, igrali bi vješala. Kada je ideju predstavio svojem timu, odlučili su dodati ruletski kotač kojeg je Griffin viđao po kasinima. Prvi voditelji sve do 1985. godine bili su Chuck Woolery i Susan Stafford. Oboje su otišli zbog nemogućnosti dogovora oko plaće. 

Pravila su vrlo jednostavna. Natjecatelji okreću kolo sreće te kad se ono zaustavi na određenom iznosu, pogađaju se suglasnici koji pomažu u otkrivanju traženog pojma. Pobjednik je onaj s najvećim osvojenim iznosom.

Zanimljivo je to kako se emisija tri puta selila iz jedne kuće u drugu te se naposljetku zadržala na Sony Pictures Studio. Sa selidbom se mijenjao i sam emisijski set jednako kao i voditelji. 

Emisija je vrlo brzo postala popularna te su brojne televizijske kuće otkupile prava kako bi na svojim TV-kanalima mogli prikazivati svoju varijantu. Tako se na HRT-u prva verzija Kola sreće pojavila 1993. Vrtjelo se sve do 2002. te se nakon 13 godina ponovno javlja na RTL-u gdje se nije dugo zadržalo. O popularnosti također svjedoči činjenica kako je napravljena dječja inačica pod nazivom Kolo sreće 2000. Nije se dugo zadržala na ekranima, svega godinu dana. Emisija je bila kritizirana zbog promjene pravila, djeca se nisu natjecala za novac već za određene nagrade i bonuse. 

Evo kako je to izgledalo na HRT-u.

FOTO: PIXABAY