LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Google, sretan ti rođendan!

Google danas slavi punoljetnost, a mi vam tim povodom donosimo zanimljivosti o počecima ove kompanije i tajne tehnološkog diva koje sigurno niste znali.

Google danas slavi punoljetnost, a mi vam tim povodom donosimo zanimljivosti o počecima ove kompanije i tajne tehnološkog diva koje sigurno niste znali.

Na današnji su dan 1998. godine dvojica studenata sveučilišta Stanford osmislila Google, vjerojatno i ne pomišljajući koliki će im preokret u životu to predstavljati. Iako osnovan u garaži, ovaj je internetski pretraživač danas jedan od najkorištenijih i najpopularnijih u svijetu, a njegovi osnivači u rukama drže vrijednost od 200 milijuna dolara. Unatoč brojnim mogućnostima i dodacima koje Google nudi korisnicima, svake se godine širi i poboljšava te možemo samo zamišljati čime će nas idejni tim ove tvrtke još iznenaditi.

Godine 1996. Larry Page i Sergey Brin, studenti kompjuterske tehnologije sa Stanforda, počeli su raditi na internetskom pretraživaču koji su isprva nazvali BackRub. U rujnu iduće godine registrirali su domenu novim imenom – Google.com, a u kolovozu 1998. dobili su 100 000 dolara od sponzora kako bi proširili svoj rad. Iste su godine otvorili prvi Googleov ured u garaži u Kaliforniji, a nedugo potom, preselili su se u susjedstvo grada Palo Alto.

Prvi veliki ured tvrtka je otvorila 2001. godine u Tokiju, a na svima dobro poznatoj lokaciji u Mountain Viewu nalazi se od 2004. godine Te je godine korisnicima predstavljen servis elektronske pošte – Gmail – koji danas broji milijune korisnika. Od 2004. godine do danas, Google je osmislio brojne dodatke među kojima su svima dobro znani Google kalendar, Google prevoditelj, popularne Google karte i mnogi drugi. Sustav Android osmišljen je 2007. godine, a godinu dana nakon toga, izbacili su i preglednik Google Chrome. godine 2010., tvrtka je počela raditi na projektima kao što su samoupravljajući automobili te posebni dronovi za dostavu, stoga se u budućnosti možemo nadati različitim čudima kojima će nas ova tvrtka počastiti.

Kako bismo proslavili Googleovu punoljetnost, u nastavku vam donosimo 18 zanimljivosti o ovom tehnološkom divu koje sigurno niste znali.

1. Prvi Google Doodle bio je simbol festivala Burning Man. Page i Brin otišli su na festival 1998. godine te su na stranicu postavili Google Doodle kako bi korisnici znali da ih tog vikenda nema u gradu.

Prvi Google Doodle, FOTO: Wikipedia

2. Novi Googleov zaposlenik naziva se Noogler, a bivši Xoogler.

3. Svake se minute pretražuje 2 milijuna pojmova na Googleu.

4. Osnivači su 1999. godine pokušali prodati Google Yahoou za milijun dolara, ali su odbijeni.

5. Googleova se početna stranica učitava najbrže na svijetu, stoga je mnogi koriste za provjeru internetske povezanosti.

6. Prvi je Googleov server bio napravljen od lego kockica.

7. Gmail je lansiran prvog travnja, stoga su svi mislili da se radi o prvoaprilskoj šali.

8. Prvi tvit na Googleovom Twitter profilu bio je I`m feeling lucky! Ispisan binarnim kodom.

Screenshot: Twitter

9. Google je kupio domenu Googlesucks.com, kao i domene koje su slične njegovu imenu kako bi korisnici lakše pretraživali.

10. Googleova stranica dostupna je pedesetak jezika, među kojima je i klingonski.

11. Naziv Google došao je od igre riječju googol, koja predstavlja broj 1 sa sto nula. Time su htjeli naglasiti da je cilj tražilice ponuditi korisnicima što veći broj podataka.

12. Procjenjuje se da opcijom I'm Feeling Lucky (Prati me sreća), koja je napravljena kako bi se preskočila stranica s predloženim rezultatima pretrage te izravno vodi na prvi izbor za upisani pojam, Google gubi oko 100 milijuna dolara od prihoda od oglasa.

13. Jednom je jedna djevojčica poslala pismo kompaniji Google da ih zamoli da daju njenom ocu slobodan dan na njen rođendan. Oni su mu dali slobodan cijeli tjedan.

14. Šest milijardi sati videa odgleda se svakog mjeseca na YouTubeu, što je oko sat vremena za svakog stanovnika Zemlje.

15. Google je unajmio devu kako bi napravili kartu pustinje.

FOTO: Wikipedia

16. Svakih toliko Google unajmi koze kako bi pomogle pri održavanju travnjaka u sjedištu tvrtke.

17. Svake sekunde kompanija zaradi 929 dolara,

18. U slučaju da Googleov službenik (u SAD-u) umre, njegov supružnik prima pola njegove plaće sljedećih 10 godina, a djeca 1 000 dolara mjesečno dok ne navrše svojih 19 godina.

FOTO: WIKIPEDIA