LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Gandhi poveo novi val građanskog neposluha

Masovni građanski neposluh izbio je diljem Indije te je u njemu sudjelovalo nekoliko milijuna ljudi. Britanske su vlasti tijekom nereda uhitile više od 60 000 ljudi, a sam Gandhi uhićen je 5. svibnja 1930. godine.

Masovni građanski neposluh izbio je diljem Indije te je u njemu sudjelovalo nekoliko milijuna ljudi. Britanske su vlasti tijekom nereda uhitile više od 60 000 ljudi, a sam Gandhi uhićen je 5. svibnja 1930. godine.

12. ožujka 1930. godine, indijski vođa Mohandas Gandhi započeo je novi val građanskog neposluha u znak prosvjeda protiv britanskog monopola i vladavine u Indiji. Naime, Britan's Salt Acts zabranio je Indijcima skupljanje i prodaju soli pa su građani bili prisiljeni kupovati sol od Britanaca. Britanci su imali ogromne poreze na sol zbog kojih je cijena soli bila visoka, što je bio veliki udarac na ionako osiromašeno indijsko stanovništvo.

Gandhi je pozvao stanovnike na protest, nenasilni otpor vlastima i rušenje zakona stvorivši kampanju pod nazivom Satyagraha s ciljem organiziranja masovnog građanskog neposluha. Poveo je 78 sljedbenika iz Sabarmatija na put dugačak 241 milju, sve do obalnog grada Dandija na Arapskom moru. Cijelim su putem prkosili britanskoj politici skupljaljući sol na obalama. Svakim se danom broj sljedbenika povećavao pa su do dana kada su stigli u Dandi imali više od desetak tisuća sljedbenika. Svakog je jutra Gandhi predvodio molitvu nakon čega su svi zajedno odlazili na obalu skupljati sol. Pobuna je započela i u ostalim indijskim obalnim gradovima u kojima su indijski nacionalisti prikupljali mnoštvo ljudi s kojima bi odlazili na obalu skupljati sol.

Skupljanje soli u Indiji
 
FOTO: static.ddmcdn.com
 

Masovni građanski neposluh izbio je diljem Indije te je u njemu sudjelovalo nekoliko milijuna ljudi. Britanske su vlasti tijekom nereda uhitile više od 60 000 ljudi, a sam Gandhi uhićen je 5. svibnja 1930. godine Unatoč uhićenju, Satyagraha je i dalje provodila svoj program.

21. svibnja 1930. godine organiziran je mirni prosvjed u solani Dharasana, nedaleko od Bombaja, na kojem se skupilo oko 2 500 ljudi. Nekoliko stotina britanskih policajaca pretuklo je prosvjednike, a sve je snimio američki novinar Webb Mille koji je zatražio međunarodni otpor britanskoj vlasti u Indiji.

U siječnju sljedeće godine Gandhi je pušten iz zatvora. Sastao se s indijskim potkraljem Lordom Irwinom te su dogovorili sporazum. Gandhi je odlučio prekinuti Sayagrahu u zamjenu za ravnopravno pregovaračko sudioništvo o budućnosti Indije na londonskoj konferenciji. U kolovozu je Gandhi otputovao na konferenciju u London kao jedini predstavnik Indijskog nacionalnog kongresa. Unatoč tome što je konferencija bila razočarenje, Gandhi je prepoznat kao čovjek kojega ne mogu potisnuti ni ignorirati.

Indija je dobila neovisnost u kolovozu 1946. godine, a Gandhi je ubijen samo nekoliko mjeseci poslije.

FOTO: BEAUTIFUL TROUBLE