LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Dante Alighieri izgnan iz Firence

U 14. stoljeću Dante Alighieri biva izgnan iz Firence zbog svojih političkih stavova i nezadovoljavajućih političkih djela. Za vrijeme izgnanstva piše svoje remek djelo „Božanstvenu komediju”.

U 14. stoljeću Dante Alighieri biva izgnan iz Firence zbog svojih političkih stavova i nezadovoljavajućih političkih djela. Za vrijeme izgnanstva piše svoje remek djelo „Božanstvenu komediju”.

Dante Alighieri bio je pjesnik i političar koji je živio na prijelazu iz 12. u 13. stoljeće u Firenci u Italiji. Baveći se politikom većim dijelom svog života postao je jedan od šest glavnih političara koji su u to doba upravljali Firencom.

Kao jedan od velike šestorke, Dante je imao moć izgnati neistomišljenike ili rivale iz grada što je u nekoliko navrata i učinio. Takvi politički stavovi i djela doveli su do toga da je preostalih pet glavnih političara 27. siječnja 1302. godine izgnalo Dantea iz Firence. Za vrijeme izgnanstva Dante je lutao svijetom tražeći zaštitu za sebe i svoju obitelj te je u to vrijeme napisao svoje remek djelo Božanstvenu komediju.

Dante je rođen u plemenitoj i bogatoj obitelji te se poezijom počeo baviti u svojim tinejdžerskim godinama. Svoja je djela slao poznatim i društveno afirmiranim pjesnicima. Oni su bili oduševljeni njegovim sonetima te su ga poticali da piše i dalje te da razvija svoj talent.

Dante je s devet godina prvi put vidio Beatrice Portinari, također devetogodišnjakinju koja je za njega postala simbol savršene ženske ljepote. Za njegov duh ona je bila božica, a za njegova djela muza. Unatoč njegovoj očaranosti i zaljubljenosti, Beatrice nije uzvraćala ljubav. Stoga se Dante 1277. godine zaručio s Gemmom Donati. Oženili su se osam godina kasnije i imali šest sinova i jednu kćer.

Godine 1293. Dante je objavio zbirku proze i poezije pod nazivom La Vita Nuova, a nekoliko godina kasnije i drugu kolekciju proze i poezije pod nazivom Convivio. Na svom najpoznatijem djelu, Božanstvenoj komediji ili izvorno Divina Commedia počeo je raditi tek za vrijeme izgnanstva iz Firence.

Božanstvena komedija sastoji se od tri djela. U prvom djelu Dantea kroz pakao vodi pjesnik Virgil, dok ga u drugom djelu vodi kroz čistilište. S druge strane, kroz raj Dantea vodi njegova muza, Beatrice. Djelo je napisano i objavljeno u dijelovima između godina 1308. i 1321.

Dante je svoje djelo nazvao Komedija, no djelo je postalo toliko popularno da je godine 1555. izdano posebno, luksuznu izdanje u Veneciji pod nazivom Božanstvena komedija. Napisavši remek djelo, Dante je umro od malarije u Ravenni godine 1321. 

FOTO: WIKIPEDIA