LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Danas se obilježava smrt jednog od najpoznatijih renesansnih pjesnika

Jedan od najvećih autora renesansnog razdoblja Hrvatske zapravo nikada ništa nije sam objavio.

Jedan od najvećih autora renesansnog razdoblja Hrvatske zapravo nikada ništa nije sam objavio.

Na današnji je dan 14. prosinca 1553. godine preminuo Hanibal Lucić. Bio je vodeći pjesnik hrvatske renesanse u 16. st. Pisao je pjesme u Petrarkinu sonetu i bio poznat po tome u svojem krugu prijatelja, a mnoga je djela sam uništio u činu samokritičnosti. Sve što je objavljeno pod njegovim imenom zapravo je posthumno objavio njegov sin Antun Lucić. 

– Tijekom svog života nikada nije objavio svoju poeziju, zadržao je literarno prijateljstvo sa svojim suvremenicima i bio poznat kao pjesnik preko cirkulacije svojih manuskripta. Stvarno, čini se vjerojatnim da bi Lucićeva poezija nestala da nije bilo truda njegovog sina Antuna Lucića. – piše Ivan Lupić.

S obzirom na to da je renesansa poharala Europu, svoje je mjesto našla i u Lijepoj Našoj. Dalmacija i Dubrovnik osjetili su puni zamah tog razdoblja. U tom periodu nastalo je i Lucićevo djelo Robinja, koja je ujedno i prva svjetovna drama na hrvatskom jeziku.

Okrenutost čovjeku i humanizam koji obilježavaju renesansu pomogli su u objavi Lucićevih radova, pogotovo u okviru prijetnji turskih prodora kada je nacionalni identitet bio u pitanju. No o samom životu Hanibala Lucića malo se toga zna sa sigurnošću.

Lucićeva kolekcija radova Skladanja izvarsnih pisan razlicih objavljena je prvi put u Veneciji 1556. g. Iako je bio veliki domoljub, umjesto u svom rodnom kraju Hanibal Lucić smrt je dočekao u Veneciji.

FOTO: MONTAŽA: HRVOJE PERICA