LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Danas se obilježava dan koji nas podsjeća da prihvatimo različitosti – Međunarodni dan tolerancije

Danas je Međunarodni dan tolerancije, a za vas smo pripremili članak koji će vas podsjetiti na to zašto je važno biti tolerantan.

Danas je Međunarodni dan tolerancije, a za vas smo pripremili članak koji će vas podsjetiti na to zašto je važno biti tolerantan.

Na današnji dan, 23 godine ranije odnosno 16. studenoga 1996. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda pozvala je sve članice UN-a na obilježavanje dana poštovanja i uvažavanja drugačijih od nas te je taj dan prozvala Međunarodnim danom tolerancije. Iako je ovaj pojam u suvremenom diskursu postao gotovo pa floskula, upravo zatvaranje varšavskog geta samo 56 godina prije UN-ova proglasa podsjeća na početak jedne od najvećih tragedija proizašlih iz netolerancije.

Riječ tolerancija nastala je od latinskog glagola tolerare, što znači podnositi ili trpjeti. Tolerancija podrazumijeva pristajanje na miran suživot s osobama s kojima se ne dijele istovjetna životna stajališta. Hrvatska enciklopedija razlikuje dvije razine ovoga pojma - spoznajnu i čuvstvenu. Spoznajna se odnosi na svijest o negativnim osjećajima koji se javljaju u čovjeku pri njegovom susretu s onim što ne smatra vrijednim, pozitivnim i s čime se ne slaže. Čuvstvena se razina odnosi na to da čovjek, usprkos postojanju svijesti o neslaganju, odlučuje zatomiti te negativne poglede te ih odbija manifestirati na bilo kakav način.

U sociološkom smislu, pojam tolerancije pojavljuje se unutar teorija moći koje, ukratko, ukazuju na nesrazmjer u podjeli moći između članova društva. Tolerirati, po tome, može samo većinska skupina koja je u posjedu većinske količine moći ili autoriteta. Zbog toga se u javnosti često poziva na tolerantan odnos prema etničkim, nacionalnim, kulturnim, jezičnim, seksualnim i inim manjinama. 

Toleranciju ne treba olako shvaćati, a kao konkretne razloge i dokaze zašto, možete otkriti već nakon nekoliko klikova, pretraga po portalima i čitanjem crne kronike. Prisjetimo se napada na Luku Ritza – dečka čiji je život završen nakon brutalnog premlaćivanja, koji i dalje živi, ali sada kao simbol borbe protiv nasilja. Osim toga, ovo su ljeto pretučena i dvojica dječaka romske nacionalne manjine, kao i srpski sezonci u Splitu. Ovo su samo neki od mora negativnih događanja koji nam mogu poslužiti kao podsjetnik da djelujemo što pravednije, tolerantnije te da se ovakve stvari više ne ponove.

FOTO: FLICKR