LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VELIKI BLAGDAN U HRVATSKOJ

Danas se obilježava blagdan Sveta tri kralja, ali božićni ukrasi se i dalje ne bi trebali dirati

Došašće traje do Badnjeg dana, a božićno vrijeme do nedjelje nakon Bogojavljanja kada se slavi blagdan Krštenja Gospodinova i skidaju božićni ukrasi.

Došašće traje do Badnjeg dana, a božićno vrijeme do nedjelje nakon Bogojavljanja kada se slavi blagdan Krštenja Gospodinova i skidaju božićni ukrasi.

Svake godine 6.siječnja u Hrvatskoj se slavi blagdan Sveta tri kralja, Bogojavljenje i Vodokršće. Oni su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su Isusu po rođenju darovali zlato, tamjan i smirnu. Sve što su mu darovali, prema kršćanskom učenju, ima svoju poruku pa se tako pripovijeda da je zlato darovano jer je kralj, tamjan jer je pravi Bog, a smirna jer je Spastitelj svijeta.

Njihova imena bila su Gašpar, Baltazar i Melkior, a do Isusa su došli prateći zvijezdu repaticu. Ovaj blagdan se u Hrvatskoj tradicionalno uzima i kao vrijeme kada se raskićuje bor, no čini se da ta tradicija ipak nije najtočnija.

Skidanje božićnih ukrasa

Može se reći čak i da to nije u skladu s preporukom Crkve. Liturgijski božićno vrijeme traje do prve nedjelje nakon Sveta tri kralja. Naime, prema Crkvi, božićni ciklus se dijeli na došašće ili advent te na božićno vrijeme. Došašće traje do Badnjeg dana, a božićno vrijeme do nedjelje nakon Bogojavljanja kada se slavi blagdan Krštenja Gospodinova.

Blagdan Krštenja Gospodinova slavi se prvu nedjelju nakon Sveta tri kralja, a ove godine pada na 8. siječnja te je upravo to datum kada se skidaju božićni ukrasi. Da je tome tako za Hrvatsku katoličku mrežu rekao je i Fra Ivan Dominik Iličić, studentski kapelan u Rijeci.

 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA