LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Danas oprostite bivšem/bivšoj!

U duhu Međunarodnoga dana oprosta bivšem/bivšoj odvojite vrijeme za razmišljanje o prošlosti, o ranama koje su vam nanijele prošle ljubavi i zacijelite ih jednom zauvijek.

U duhu Međunarodnoga dana oprosta bivšem/bivšoj odvojite vrijeme za razmišljanje o prošlosti, o ranama koje su vam nanijele prošle ljubavi i zacijelite ih jednom zauvijek.

Bez obzira na to prekidamo li ljubavni odnos mi ili druga polovica, uvijek se radi o teškom činu. Ako mi odlučimo prekinuti s dečkom/djevojkom, problem je što ćemo tu osobu potencijalno povrijediti. Ako tako osoba odluči prekinuti s nama, odluku moramo prihvatiti koliko god nam se ne sviđala. Neovisno o razlozima prekida, često nakon ljubavnog odnosa postanemo stranci s nekim tko nam je bio najbliži od svih ljudi, nastavimo dalje sa svojim životima misleći da smo tom nekom oprostili i ostavili ga u prošlosti. No, jesmo li zaista? Želimo li im uopće oprostiti?

Danas se, 17. listopada, obilježava Međunarodni dan oprosta bivšem/bivšoj s ciljem osvještavanja trauma koje su nam nanijeli bivši partneri. Tijekom ovog dana nastoji se potaknuti ljude da shvate koliko je oprost važan i kako je on put prema izlječenju rana iz prošlosti. U širem kontekstu, odnosi se na oprost svim ljudima koji su nas povrijedili, oprost sebi samima. U najširem kontekstu, riječ je o danu koji je usko povezan s mentalnim zdravljem i pronalaskom duševnoga mira. 

Ako nas je netko jako povrijedio i naljutio nas, zašto bismo mu uopće oprostili? Ljudi uglavnom ne žele to učiniti jer im se čini da time šalju poruku da je to što im je netko učinio u redu. No, to nije baš tako. No, ne opraštamo nekome zbog njihove dobrobiti i ne pravimo se da se sve to nikada nije ni dogodilo. Opraštamo radi sebe, tako da možemo nastaviti sa životom bez ogorčenosti i dodatnog tereta. 

Važno je naglasiti da, kad oprostimo, ne pravimo se da se prvotna bol i izdaja nikada nisu ni dogodile, već sami sebi radimo uslugu. Osoba koja nas je povrijedila i dalje ima karmu s kojom se mora obračunati.

Karen Schwartz, psihijatrica s John Hopkins instituta kaže: Biti povrijeđen i razočaran predstavlja strahovit emotivni teret. Kronična ljutnja dovodi nas u stanje bježi ili se bori što utječe na brzinu rada srca, visinu krvnog tlaka i rad imunološkog sustava. Dakle, dugotrajna ljutnja loše utječe i na naše zdravlje

Praštajući, čovjek se uzdiže iznad onih koji ga vrijeđaju. - Napoleon Bonaparte

Griješiti je ljudski, opraštati božanski. - Alexander Pope

Slabi ne mogu opraštati. Oprost je odlika velikih. -  Mahatma Gandhi

U znak obilježavanja dana opraštanja, razmislite o svojim odnosima, o ljudima na koje ste ljuti iz nekog razloga i odlučite oprostiti. Pokušajte se pritom fokusirati na sadašnjost, umjesto da se s ljutnjom u srcu prisjećate prošlosti. K tome, na društvenim mrežama dodajte #internationalforgiveanexday i podijelite svoja iskustva o bivšim partnerima – bez ljutnje.
FOTO: PIXABAY