LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Danas obilježavamo Europski dan parkova: Mi smo priroda!

Na današnji dan, 24. svibnja, obilježava se Europski dan parkova. Ove godine se održava pod sloganom "Mi smo priroda" , a cilj je podići svijest javnosti, pozvati ih na razmišljanje i zbližavanje s prirodom.

Na današnji dan, 24. svibnja, obilježava se Europski dan parkova. Ove godine se održava pod sloganom "Mi smo priroda" , a cilj je podići svijest javnosti, pozvati ih na razmišljanje i zbližavanje s prirodom.

U znak sjećanja na osnivanje prvih devet nacionalnih parkova utemeljenih u Švedskoj 1909. godine, 24. svibnja obilježava se Europski dan parkova. Ovaj dan za cilj ima približiti ljude prirodi i podići svijest javnosti o značaju prirodnih ljepota u zaštićenim područjima diljem Europe, ukazujući tako na važnost očuvanja i održivog razvoja tih mjesta. Zaštićena područja su idealna mjesta za obnovu prirode i našu povezanost s njom. U sve urbaniziranijoj Europi, upravo na tim mjestima možemo se istinski prizemljiti i osjetiti da smo i mi dio prirode! 

Europski dan parkova ove se godine održava pod sloganom Mi smo priroda uz poziv na razmišljanje, obnovu i ponovno povezivanje s prirodom.

- Nalazimo se u godinama kada se moraju dogovoriti i poduzeti suštinske akcije za efikasno očuvanje bioraznolikosti, čiji je dramatični gubitak među najvećim izazovima naše globalne zajednice. Moramo osigurati da akcije postignute na nacionalnoj razini odgovaraju opsegu globalnih ciljeva i potreban je veći napor da se bioraznolikost stavi u središte donošenja odluka u svim aspektima života, političara (vlade) i gospodarstva. Moramo surađivati s prirodom kako bismo odgovorili na višestruke izazove s kojima se suočavamo – postizanje održivog razvoja, ublažavanje klimatskih promjena i smanjenje gubitka biološke raznolikosti. Očuvanje bioraznolikosti je ključ ka izgradnji održive budućnosti za sve - ističe Kasandra-Zorica Dropuljić, voditeljica projekta Zaštićena područja za prirodu i ljude WWF Adrije.

Zaštićena područja su temelj zaštite prirodne raznolikosti i svaki dan nam osiguravaju prekrasna mjesta za ponovno povezivanje s prirodom. Ona su na dobrobit cijelom društvu. 

Zoran Mrdak, predsjednik regionalne organizacije Parkovi Dinarida, koja povezuje gotovo sva naša zaštićena područja, kaže:

Ideja za jednodnevni izlet sat vremena od Zagreba – posjetite Jelenov greben


- Bioraznolikost je pod velikim pritiskom i potrebno mu je efikasno očuvanje uz sudjelovanje svih relevantnih aktera. Strategija EU o bioraznolikosti za 2030. godinu, sa Zelenim dogovorom, i Globalna strategija za bioraznolikost postavljaju okvir za budućnost očuvanja prirode, na što su se zemlje Zapadnog Balkana obvezale kroz Sofijsku deklaraciju i Zelenu agendu za Zapadni Balkan. Da bi sve ove strategije i planovi funkcionirali potreban nam je kontinuiran dijalog i jačanje regionalne suradnje u cilju zaštite prirode te visok stupanj suradnje između svih aktera.

Upravo će na Zelenoj agendi za Zapadni Balkan biti naglasak na zajedničkoj šestoj Međunarodnoj konferenciji Parkova Dinarida i organizacija civilnog društva koju WWF i Parkovi Dinarida organiziraju od idućeg utorka, 31. svibnja, u Sarajevu. Trodnevna konferencija naziva Regionalnom suradnjom do održivih zaštićenih područja će uz upravljače zaštićenih područja i predstavnike relevantnih institucija u našoj regiji, prvi put okupiti i predstavnike brojnih nevladinih organizacija koje se bave temama zaštite prirode. Glavni cilj zajedničke konferencije je istražiti kako ojačati regionalnu suradnju, poboljšati koordinaciju za očuvanje bioraznolikosti na Zapadnom Balkanu i održivost zaštićenih područja. Jedan će dio konferencije biti usmjeren i na temu žena u zaštiti prirode.

Proljetne radosti: savjeti za „wellbeing” uz pomoć pametnih tehnologija


FOTO: PIXABAY