LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Baš danas učini ono što oduvijek želiš!

Danas obilježavamo Sve ili ništa dan. Sada je odličan trenutak da konačno iskočite iz svoje sigurne zone i učinite ono što već dugo želite, ali se na to dosad niste uspjeli odvažiti.

Danas obilježavamo Sve ili ništa dan. Sada je odličan trenutak da konačno iskočite iz svoje sigurne zone i učinite ono što već dugo želite, ali se na to dosad niste uspjeli odvažiti.

Ljeto je u zraku. Razdoblje sunca, pijeska, soli na koži i avantura u kupaćim kostimima... Ili smo si barem tako bajkovito predočili razdoblje skrivanja od svijeta i sunčevih zraka te kuhanja na previsokim temperaturama iza spuštenih roleta. Kako god, svake godine ljeto odlučimo iskoristiti na najbolji mogući način, kao da imamo amneziju od prošlogodišnjeg koje je ponovno prošlo prije nego što smo uopće shvatili da je došlo i pokušali odlučiti što s tom činjenicom učiniti.

Svi tijekom ispitnih rokova sanjamo o ljetu, slobodnom vremenu, koktelima pod zvijezdama i spavanju do podneva – vjerojatno upravo tim redoslijedom. Pravimo si nepotrebne pauze od učenja i ispisujemo popise stvari koje želimo napraviti, na papir ili mentalno, imajući pred očima ugodne temperature, osobe kojima se želimo okružiti i moguće nezaboravne trenutke koje ćemo sa sobom ponijeti u novu jesen. Još se nismo ni uspjeli oporaviti od stresa ispitnih rokova ili upisa na fakultete, a već je kraj srpnja; ljeto nije ni počelo, a već mu prijeti nova tura ispitnih rokova. Željeli ste ove dane provesti nezaboravno, a već ne znate što biste sa sobom? Baš zato danas obilježavamo Sve ili ništa dan!

FOTO: Flickr

Svi planovi nekako padnu u vodu jednom kada ljeto počne: dugo željena nadoknada sna preraste u prespavane tjedne, a sve zamisli propadnu, baš poput onih odluka o redovitom učenju kojima sami sebi mažemo oči početkom svakog semestra. Ponekada nam ponestane motivacije ili se jednostavno nađemo u kolotečini iz koje se nikako ne možemo izvući. Zato je važno prisjetiti se da svaki dan moramo iskoristiti najbolje što možemo te s time krenuti upravo sada.

Sigurna zona (eng. comfort zone) stanje je nad kojim imamo potpunu kontrolu i klonimo se bilo kakvih intelektualno i emocionalno izazovnih situacija; na taj način u potpunosti reduciramo stres i brigu. Ipak, često nam se ono najbolje dogodi kada iskočimo iz svoje sigurne zone i pokušamo nešto novo što bi nam moglo omogućiti napredak u bilo kojem pogledu. Preuzimanje takvog rizika može značiti neuspjeh i ostajanje na početnoj točki, ali može omogućiti da dobijemo sve ono što želimo: napredak te nove prilike za uspjeh i sreću. Možda je baš zato danas vrijeme da učinite nešto na što dosad niste htjeli ni pomišljati.

Izjaviti nekome ljubav

Ovo možda zvuči kao klišej koji se viđa samo u američkim romantičnim komedijama, ali zaista, zašto ne? Nema smisla odugovlačiti i čekati najbolji trenutak – najbolji je trenutak upravo sada. Ako ne pokušate, nikada nećete znati, a ako to konačno izgovorite, možda će to biti početak neke lijepe ljetne priče. Uostalom, izraziti svoju ljubav možete dragim osobama koje vas okružuju. Baš danas je trenutak da se riješite svih onih koji na vas negativno utječu, a okružite se dragim osobama.

Doživjeti avanturu

Da, sad kolutate očima jer niste netko od onih sretnika koji svoje ljeto provode negdje na morskoj obali. Ali slani zrak nije presudan za novo iskustvo! Ako već nemate priliku isprobati paragliding ili bungee jumping, možda se baš negdje u vašoj okolici nalazi neki lunapark u kojemu možete iskusiti onu vrtoglavu vožnju koju ste uvijek znatiželjno promatrali, ali se niste usudili prići bliže. Ili možete uzeti bicikl i provozati se rutom koju ste prije smatrali predugačkom. Pokušajte!

FOTO: Flickr

Pronaći novi, zanimljivi kutak

Nekad je dovoljno pronaći novo mjesto gdje jednostavno možete odahnnuti, opustiti se i uživati. To može biti bilo što: kafić s lijepom terasom, klupa u parku ili jednostavno balkon s pogledom koji nikada dosad niste doživljavali previše uzbudljivim. Ako ste u Zagrebu, predlažemo Botanički vrt – predivnu oazu bilja, svježeg zraka i ugodnih temperatura pod bogatim krošnjama na čijim klupama možete čitati knjigu, slušati glazbu ili jednostavno sjediti i ne razmišljati ni o čemu.

Steći novu vještinu

Već dugo želite naučiti novi jezik? Želite početi vježbati, a nikako se ne možete na to odlučiti? Danas je pravi dan za to! Čak ni novac ili udaljenost od većeg grada nisu izlika jer YouTube obiluje najrazličitijim tutorijalima; dovoljno je samo u tražilicu upisati ono što vas zanima da bi se pred vama otvorio čitav niz mogućnosti, od joge do borbenih vještina, a postoji i mnogo stranica s online tečajevima jezika. Želite početi kuhati? Internet i u tom slučaju obiluje raznolikim savjetima, čak i ako ne znate ništa o kuhanju i u spremištu imate samo tri namirnice. Uvijek možete pronaći mjesto gdje ćete volontirati i učiniti nešto dobro za druge i sebe – zašto danas ne biste pomogli starijim susjedima? – iako u blizini nema centara, vrtića i udruga.

Učiniti nešto za sebe

Zašto baš danas ne biste pogledali one filmske klasike koje oduvijek želite pogledati i vidjeti o čemu se zapravo radi, ali nikad nemate vremena? Ili pročitali knjigu po kojoj je nastao onaj odličan film koji ste nedavno gledali? Nemojte da vas u tome spriječi činjenica da ne volite čitati – to je laž kojom sami sebe volimo zavaravati samo zato što nam se nisu svidjele Družba Pere Kvržice ili Madame Bovary. Ne možete znati dok ne pokušate, a svijet knjige zabavit će vas puno više nego što mislite! Uostalom, zašto baš večeras ne biste legli i promatrali zvjezdano nebo? Ili pokušali uloviti krijesnice?

FOTO: Flickr

Ako vam se ovi prijedlozi nisu svidjeli, postoje još stotine raznih načina na koje bi baš današnji dan mogao u nekom smislu postati prekretnica, potrebno je samo malo mašte i smjelosti. Carpe diem – jer, zašto ne? Znali su stari Rimljani zašto to govore, a pobrinite se da danas saznate i vi!

FOTO: FLICKR