LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

27 činjenica koje niste znali o rock-blues legendi Janis Joplin

Na današnji je dan 1970. umrla Janis Joplin. Donosimo zanimljivosti koje sigurno niste znali o legendarnoj rock-blues pjevačici.

Na današnji je dan 1970. umrla Janis Joplin. Donosimo zanimljivosti koje sigurno niste znali o legendarnoj rock-blues pjevačici.

Janis Joplin, rock-blues legenda, pronađena je mrtva 4. listopada 1970. godine Pronašao ju je producent s kojim je radila, Paul A. Rothchild, u hotelskoj sobi 105. Postala je treća članica Kluba 27 koji čine slavne osobe koje su preminule sa samo 27 godina. Povodom obljetnice njezine smrti, donosimo vam 27 činjenica koje sigurno niste znali o legendarnoj pjevačici.

1.Southern Comfort bio joj je omiljeno piće.

Janis s bocom „Southern Comfort", IZVOR: Pinterest

2. Njezina verzija pjesme Me and my Boby McGee nakon njezine smrti popela se na prvo mjesto američke top-liste singlova.

3. Veliki uzor bila joj je jazz i blues pjevačica Bessie Smith koja je preminula istog datuma kad i Janis Joplin, no 1937. godine

4. Jim Langod i Grant Lyons, njezini prijatelji, prvi su je upoznali s bluesom

5. Njezin prvi posao bio je konobarenje. Na radnom mjestu ponekad je znala i zapjevati.  

6. Porsche kabriolet koji je vozila postigao je rekord na dražbi. Prodan je za gotovo 1,8 milijuna dolara.

Porsche Janis Joplin, IZVOR: Pinterest

7. Njezin posljednji, četvrti album dobio je ime prema nezinom nadimku, Pearl.

8. Imala je brata Michaela i sestru Lauru. Sa sestrom se nije slagala jer se Laura prilagođavala majci i ispunjavala njene zahtjeve, a Janis ju je bodrila u tome da bude svoja, posebna i originalna. Brata je obožavala, no zbog autoritativne majke te načina života kojim je Janis krenula, majka joj je branila viđanje s Michaelom.

9. Intiman i dirljiv prikaz njezina života donosi film Janis: Little Blue Girl.

10. Prvih pet minuta slave doživljava kao pjevačica grupe Big Brother and the Holding Company, a proslavila ih je 1967.godine, na Monterey Pop Festivalu, sa svojom unikatnom izvedbom pjesme Ball And Chain.

11. Njen prvi službeni singl producirao je John Simon, a to je bila pjesma Cheap Thrills.

12. Kozmic Blues Band prvotno se zvao Janis&Joplinaries.

13. Na svom nastupu na Woodstocku izjavila je kako na pozornici vodi ljubav s 25 000 ljudi, a kući ipak odlazi sama, a tijekom nastupa često se obraćala publici, pitajući ih imaju li sve što im treba te jesu li dovoljno napušeni

14. Tijekom rujna 1970. u Los Angelesu Janis je započela snimanje novog albuma s producentom Paulom A. Rothchildom, koji je radio i za Doorse. 

15. Yoko Ono imala je posebnu želju da Janis snimi rođendansku čestitku za Lennonov 30. rođendan. Na snimci se Janis obraća Lennonu te pjeva Happy Trails. Nažalost, snimka je do pjevača stigla tek nakon njezine smrti.

15. Posljednja pjesma koju je snimila jedna je od njenih najpoznatijih – Mercedes Benz.

16. godine 2003. Rolling Stone Magazine uvrstio je album Pearl među 500 najboljih albuma svih vremena, dok je Janis godinu dana kasnije uvrštena na 46. mjesto liste 100 najvećih umjetnika svih vremena, a četiri godine kasnije na 28. mjesto među 100 najvećih glazbenika u povijesti.

17. Njen život bio je tema brojnih knjiga i dokumentarnih filmova, uključujući The Rose (1979), monodramu Janis, kao i knjigu Love, Janis (1992.). Prema knjizi je napravljena i istoimena uspješna predstava.

18. godine 2005. posthumno joj je dodijeljen Grammy za životno djelo.

19. Prvi dan festivala LjeTUj na Martinskoj u Šibeniku otvorio je film o Janis Joplin – Janis: Little Girl Blue.

20. Njezin pepeo prosut je iz aviona u Tihi ocean.

Janis Joplin, IZVOR: Pinterest

21. godine 2001. na Broadwayju je izveden mjuzikl Love, Janis, koji je temeljen na pjesmama koje je Janis pisala svojoj obitelji.

22. Me and Bobby McGee zadržala se dva tjedna na vrhu Billboardove top-liste singlova.

23. U filmu The Rose glavnu je ulogu dobila Bette Midler.

24. Njezini prijatelji napravili su tulum nakon njezine smrti. Janis im je u svojoj oporuci ostavila 1500 dolara za tu svrhu. 

25. Janis Joplin Memorial otvoren je u rodnom gradu pjevačice nakon njezine smrti. 

26. Biografija slavne pjevačice objavljena je 1992. godine Napisala ju je njezina sestra, Laura Joplin.

27. Smrt Janis Joplin šokirala je glazbeni svijet, posebno jer je samo 16 dana ranije preminuo legendarni glazbenik Jimi Hendrix.

Brojem 27 privodimo kraju prisjećanje na jednu od najvećih glazbenih legendi ikada!

FOTO: PINTEREST