LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

21. obljetnica Oluje svih oluja

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu.

Peti kolovoza. Dan u godini kada se ponosno sjećamo svojih branitelja, svojih očeva i djedova, koji su svoj život stavili na kocku kako bismo mi danas imali život kakvim ga znamo. Dan u godini kada se prisjećamo svih onih koji su četiri godine prije pobjedonosne Oluje bili protjerani iz svojih domova, da bi se nakon herojskoga čina svih hrvatskih branitelja vratili u svoja ognjišta. Dan u kojem ima mjesta samo za zahvalnost. Zahvalnost našim junacima koji su branili svoju domovinu i svoja prava.

Danas obilježavamo 21. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, u kojoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja pod nadzorom pobunjenih Srba, na kojima je bila uspostavljena paradržava tzv. Republika Srpska Krajina bez međunarodnog priznanja. Započeto oružanom pobunom Srba u Hrvatskoj i terorističkim djelovanjem srpskih ekstremista od kolovoza 1990., kao uvertirom u otvorenu agresiju na Republiku Hrvatsku, koju su od srpnja 1991. izvršile Oružane snage SFRJ, odnosno Srbija i Crna gora te srpske paravojne postrojbe, Hrvatska je Olujom u kolovozu 1995. uspješno privela kraju jedno razdoblje svoje povijesti.

Karta operacije Oluja, IZVOR: Wikipedia

U petak, 4. kolovoza 1995. u 5 sati ujutro, počela je operacija Oluja. Građanima srpske nacionalnosti s okupiranih područja Knina, Gračaca, Lapca, Korenice, Slunja, Gline, Dvora i Petrinje obratio se tadašnji predsjednik dr. Franjo Tuđman, pozvavši ih da ostanu u svojim kućama. Hrvatske snage krenule su u prodor iz 30 pravaca ovladavajući golemim prostorom i dovodeći neprijatelja u okruženje. Prve večeri javnosti je rečeno kako akcija teče prema planu, a već je toga dana izvedeno oko 80% svih planiranih akcija. Te večeri vojska i policija oslobodile su Sveti Rok te došli u samu blizinu Knina.

Hrvatski vojnik u oslobođenom Kninu, Muzej Oluje, IZVOR: Wikipedia

Ujutro, 5. kolovoza, nakon što su oslobodile Kninsku Plješevicu sa sjeverne i Žitnić s južne strane, hrvatske su snage ušle u Knin, a u podne se na kninskoj tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava, koju su zajednički podigli pripadnici 4. i 7. gardijske brigade. Oslobođeni su Gračac i Lovinac, zračna luka Udbina te Primišlje, Lički Osik, Obrovac, Benkovac, Drniš, Škabrnja, Kijevo, Vrlika, Karin, Zemunik Gornji, Plaški, Saborsko, Lička Jesenica, Rakovica te mnoga druga sela i gradovi, a hrvatske snage došle su na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Generali: Ivan Korade, Rahim Ademi, Ante Gotovina i ministar obrane Gojko Šušak s predsjednikom Franjom Tuđmanom na kninskoj tvrđavi nakon Operacije Oluje, IZVOR: Wikipedia

Dana 6. kolovoza razbijeni su neprijateljski korpusi, a bihaćko je područje spašeno. Istog se dana dogodio i povijesni trenutak, danas jedan od simbola Oluje, kada je dr. Franjo Tuđman na kninskoj tvrđavi poljubio hrvatsku trobojnicu i time označio kraj snova o velikoj Srbiji. Tadašnji je ministrar obrane Gojko Šušak 7. kolovoza izjavio da su sve veće borbene operacije uspješno završene i da Hrvatska vojska kontrolira granicu s BiH. 

Oluja je Hrvatskoj omogućila suverenitet na čitavom području; normalnu prometnu povezanost hrvatskoga juga s kontinentalnim dijelom zemlje; oslobođeno je preko 10 000 četvornih kilometara područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, koja su četiri godine bila okupirana, i omogućene su oslobodilačke akcije u susjednoj BiH.

Od 1996. dan 5. kolovoza u Hrvatskoj se obilježava svečanošću podizanja zastave na kninskoj tvrđavi, prisjećajući se istog čina iz kolovoza 1995., te prigodnim programom u Kninu, a prošle je godine na 20. obljetnicu u Zagrebu organiziran i svečani mimohod Oružanih snaga. Ovogodišnji program proslave započeo je još 29. srpnja, a trajat će do 6. kolovoza. 

Središnja proslava 5. kolovoza počinje, kao i svake godine, u 8 sati budnicom i podizanjem zastave na Kninskoj tvrđavi te mimohodom od tvrđave do Trga Ante Starčevića. Nakon polaganja vijenaca ispred spomenika Oluja 95 i mise, slijedi mimohod vojnih vozila iz Domovinskog rata. Od 21:00 Marko Perković Thompson održat će koncert Pobjeda za heroje, na kojem će se prikupljati sredstva za obnovu Vukovarskog vodotornja. Detaljni raspored pogledajte na poveznici.

Postrojenje na Trgu Ante Starčevića ispred spomenika pobjede "Oluja 95", IZVOR: Facebook

FOTO: WIKIPEDIA