LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
HNK u Zagrebu

Započinje međunarodno natjecanje posvećeno proslavljenoj primabalerini

Započinje međunarodno baletno natjecanje u zagrebačkom HNK-u. U našu središnju nacionalnu kuću pristiže 87 plesača iz 21 zemlje.

Započinje međunarodno baletno natjecanje u zagrebačkom HNK-u. U našu središnju nacionalnu kuću pristiže 87 plesača iz 21 zemlje.

Međunarodno baletno natjecanje Mia Čorak Slavenska održat će se na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu od 6. do 8. srpnja. Organizira ga Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Dvodnevno će natjecanje biti zaključeno završnim Gala koncertom u petak 8. srpnja u 20 sati kada će biti dodijeljene nagrade i premijerno prikazan film o Miji Čorak Slavenskoj, Mia – A Dancer’s Journey, u američkoj produkciji, koji je nedavno osvojio nagradu LA Emmy Award.

Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika (HDPBU) i Hrvatska glazbena mladež (HGM) suosnivači su bijenalnoga baletnog natjecanja koje je prvi put bilo održano 2006 godine Od 2010. je godine dobilo međunarodni karakter te se održava na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, punopravnog partnera ove manifestacije.

Natjecanje nosi ime naše proslavljene primabalerine, Mije Čorak Slavenska, koja je ostvarila značajnu karijeru u inozemstvu, osobito u SAD-u, a tekuća je godina posvećena stotoj obljetnici njezina rođenja.

Predsjednik žirija proslavljeni je baletni umjetnik Irek Mukhamedov, a članovi su Ljubinka Dobrijević i dr. Szilard Macher. Organizator natjecanja i redatelj Gala koncerta je dr. sc. Svebor Sečak, predsjednik HDPBU-a.

Ove se godine za natjecanje prijavilo 87 plesača iz dvadeset jedne zemlje: Kanade, SAD-a, Ukrajine, Rusije, Srbije, Slovenije, Grčke, Italije, Australije, Kube, Bugarske, Makedonije, Japana, Moldavije, Španjolske, Hrvatske, Velike Britanije, Mađarske, Austrije, Poljske i Slovačke.

Preliminarni raspored:

6.  srpnja 2016. od 09:00 do 21:00 sat: probe na sceni

7. srpnja 2016. od 10:00h do 22:00 sata: službeni dio natjecanja po kategorijama

8.  srpnja 2016. u 20:00 sati: Gala koncert, svečana dodjela nagrada i projekcija filma Mia – A Dancer’s Journey