LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Beethoven međunarodni pijanistički maraton

Zahvaljujući osječkoj Akademiji održava se Beethoven međunarodni klavirski maraton

Beethoven međunarodni pijanistički maraton održat će se 10. listopada u 10 sati i 10 minuta u Arheološkom muzeju Osijek.

Beethoven međunarodni pijanistički maraton održat će se 10. listopada u 10 sati i 10 minuta u Arheološkom muzeju Osijek.

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, točnije njezin Odsjek za instrumentalne studije, u suradnji sa Studentskim zborom i Studentskim centrom u Osijeku organizira Beethoven međunarodni klavirski maraton koji će se održati 10. listopada u 10 sati i 10 minuta u Arheološkom muzeju Osijek. Riječ je o maratonu kojim se obilježava 250. godišnjica rođenja Ludwiga van Beethovena, i to ne samo u Osijeku, nego i u ostalim europskim gradovima poput Pariza, Beča, Madrida, Rima i drugih, što događaj čini jedinstvenim u široj regiji.
 – Nitko od nas prošle godine nije mogao zamisliti koliko će nam ova godina ustvari donijeti prepreka, izazova i odgađanja, i koliko će biti – suluda. No ništa od toga nije nas spriječilo u našem naumu održavanja ovog Beethoven međunarodnog klavirskog maratona. I to moram, prije svega, istaknuti kao jedan veliki uspjeh Akademije i svih nas koji smo radili na ovom projektu, počevši od umjetničkog voditelja Maratona, našeg profesora na Odsjeku za instrumentalne studije Gorana Filipeca. – tvrdi Antonio Šabić, izvršni producent događaja za Glas Slavonije.
Osim na licu mjesta, manifestaciju će biti moguće pratiti sve do večernjih sati na online platformama Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Program je tako podijeljen na sljedeće dvije skupine izvođača:
  • mlade osječke glazbene snage kao što su Ruben Habuda, Zvjezdan Vojvodić, Arsen Dalibaltayan, Stipe Prskalo, Kristina Hegeduš, Klara Sironić, Mihovil Begović i Tonka Kladarić
  • međunarodno priznati domaći i inozemni pijanisti kao što su Danijel Detoni, Marijan Đuzel, Petar Klasan, Aleksandar Đermanović, Vladimir Milošević, Bojan Martinović, Zoltán Thurzó, Sanja Sodad i Dinara Klinton.
– Od samih početaka razgovora na ovu temu tako smo zajednički i zamišljali ovaj događaj ne odustajući ni u kojem trenutku od ove maratonske forme – ne kao ekskluzivitet već priznatih pijanista, već kao susret, slobodno mogu tako reći, različitih generacija pijanista, kao i različitih škola. Uz svu svoju svečanost koju ovaj događaj nosi, trudimo se da ovo bude i jedna razmjena iskustava iz koje će svi izaći bogatiji. – nastavlja Šabić za Glas Slavonije.
U konačnici, posebna Šabićeva zahvala ide i Ministarstvu kulture i medija RH koje je pružilo financijsku podršku manifestaciji, Gradu Osijeku, Glazbenoj školi Franje Kuhača Osijek i samom Arheološkom muzeju Osijek kao vrijednim partnerima Maratona.
– Ovo je samo jedan nastavak te inicijative Akademije da još više raste i razvija se u svom glazbenom smislu, a kao dokaz tome, usprkos svemu u ovim vremenima, svjedok je i održavanje ovog Maratona, koji u prenesenom značenju, na neki način, oslikava kako je Akademija na ovom polju – napose svojim mladim snagama – spremna za maraton. Zbog toga sonate i to sve, i zbog toga Maraton. – zaključuje Šabić za Glas Slavonije.
FOTO: PIXABAY