LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Plesne predstave u listopadu

Zagrebački plesni ansambl donosi novi premijerni naslov te ponavlja izvedbe posljednje uspješnice

Ovog listopada Zagrebački plesni ansambl premijerno prikazuje „Oko s površine” u Zagrebačkom plesnom centru te donosi nove izvedbe posljednje uspješne produkcije – predstave „GORE”.

Ovog listopada Zagrebački plesni ansambl premijerno prikazuje „Oko s površine” u Zagrebačkom plesnom centru te donosi nove izvedbe posljednje uspješne produkcije – predstave „GORE”.

Plesna umjetnica Aleksandra Mišić i Zagrebački plesni ansambl pripremaju novi premijerni naslov – plesnu predstavu Oko s površine koju izvode članice: Margareta Firinger, Gendis Putri Kartini, Jovana Zelenović. Predstavit će se 16. listopada u Zagrebačkom plesnom centru, a reprizna izvedba na repertoaru je već dan kasnije u 20 sati.

– Predstava je nastala kao nadogradnja istraživanja započetog na projektu Esbat, koji je premijerno izveden u ljeto 2020. u Svetvinčentu u sklopu projekta Nevidljiva Savičenta – prevođenje tradicije u suvremenu kulturu. Dok se u Esbatu autorski tim u suradnji s lokalnim stanovništvom bavio poviješću Savičenštine, njenim legendama i običajima, u Oku s Površine autori tematiziraju fragmentarnost pamćenja, kolektivno tijelo te kulturno kodiranje zajednice. – poručuju iz Zagrebačkog plesnog ansambla.

Aleksandra Mišić, dodaju, nagrađivana je plesna umjetnica, umjetnička je ravnateljica i suosnivačica Masa Dance Companyja, plesna pedagoginja te nekadašnja dugogodišnja članica ZPA ansambla. Također, dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta 2014. za najbolje plesno ostvarenje, a kao koreografkinja i brojnih prestižnih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja.

Predstava GORE; foto: Marko Ercegović


Pored novog plesnog projekta Zagrebački plesni ansambl u listopadu izvodi i svoju uspješnu posljednju plesnu produkciju – predstavu GORE. Izvedbe će se održati 13. i 14. listopada u Zagrebačkome kazalištu mladih. 

– Gore je predstava o zajedničkom putovanju šest plesačica, o stanju povišenih emocija, o uzbuđenosti i ushitu bivanja u kolektivu. Dinamična izvedba prikazuje životnu korelaciju šest žena, njihovo zajedničko putovanje i postaje kroz koje unutar plesnih karijera prolaze. Amazonski freestyle-pokreti opisuju solidarnost, hrabrost, protivljenje, zajedništvo te individualnu i grupnu odgovornost. Gore u listopadu izvode Margareta Firinger, Andreja Jandrić, Gendis Putri Kartini, Jovana Zelenović, Petra Valentić, a prvi put im se na sceni pridružuje i Luna Lilek. – navode.

FOTO: ANDI BANČIĆ