LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Špice serija

VIDEO: Najbolje uvodne špice serija

Za vas smo izabrali nekoliko zanimljivih uvodnih špica koje ponekad preskačemo, a ponekad pojmljivo gledamo jer su toliko dobre!

Za vas smo izabrali nekoliko zanimljivih uvodnih špica koje ponekad preskačemo, a ponekad pojmljivo gledamo jer su toliko dobre!

U posljednjih nekoliko godina velika pažnja posvećuje se uvodima serija, kojima je u cilju da su što kreativnije i glazbeno poželjne te da na taj način privuku publiku.

Dok je nekim serijama uvod nepromijenjen godinama, druge serije vole prilagođavati špice novim sezonama.

Tu se može raditi o jednostavih pet sekundi sa zabavnim mini-singlom, ali i nekim elaboriranim masterpiece animiranim dijelovima. 

Izabrali smo za vas nekoliko zanimljivih uvodnih špica koje ponekad preskačemo, a ponekad pojmljivo gledamo jer su toliko dobre!

Simpsoni

Simpsoni imaju jednu od najdugovječnijih uvodnih špica ikada koja je postojana od... Pa, od početka izrade same crtane serije, dakle 1989. godine Njihov se uvod ne preskače zato što se autori uvijek iznova potrude promijeniti poznatu scenu u kojoj cijela obitelj sjedi na trosjedu.

Što se tiče samog animiranog dijela, pogledajte kako se on izmijenio kroz godine!

Dexter

Briljantno i domišljato napravljena uvodna špica Dextera, serije koja je sa snimanjem počela 2006., a privela se kraju prošle godine Ono što oduševljava sve gledatelje je dvostruko značenje - s jedne strane možete vidjeti Dextera koji uredno i perfektno prolazi kroz svoju jutarnju rutinu, no ako ste upoznati sa samim konceptom serije i karakterom glavnoga lika, cijela špica dobiva drugačije značenje.

Trava

U originalu Weeds, serija je to koja se prikazivala od 2005. do 2012. godine Uvodna špica uz samu radnju serije, a pogotovo uz pjesmu koja ju prati, daje sasvim novi pogled na cijelo djelo. Naime, uvodni dio sastoji se od planski građenih kuća, ljudi koji su isti i rade iste stvari, voze iste automobile i imaju iste obaveze. Cijelu špicu prati i prigodna pjesma Little Boxes od relativno nepoznate kantautorice Malvine Reynolds. U seriji se otkriva kako je cijela ta slika privid i dobra krinka za nešto puno više od tog savršenstva.

Prijatelji

Jeste li ikada čuli nekoga da govori kako ne voli ovu seriju ili kako mu je dosadna uvodna špica? Mi nismo. Kultna serija koja je svoje glumce lansirala u orbitu, a publika ju je punih deset godina vjerno pratila. Iako se svega par puta uvodna špica promijenila i donijela svježije snimke glumaca i novije verzije pjesme I'll be there for you u izvedbi The Rembrandtsa, svaki put nas je zabavljala i ukomirala nas jer mi nemamo takvu ekipu.

Dr. House

Možda vam špica voljenog, samodopadnog i egoističnog doktora Housea neće pretjerano otkriti o čemu se tu točno radi i kakav je lik u pitanju, ali njena decentnost i pogotovo minimalizam te pjesma (Massive Attack - Teardrop) osvojili su gledatelje i plasirali ju na svaku bolju listu slične tematike. Opraštamo im i to što su zadnje sezone ove serije bile katastrofalne.

Pravi detektiv

Serija koja zasad ima samo jednu sezonu, a u strogoj tajnosti čuva se lista glumaca koji će glumiti u drugoj sezoni, oduševila je gledatelje više samom pjesmom, iako ni vizualni dio ne kaska. Pjesmu izvodi The Handsome Family, a u sklopu s vizualizacijom dobiva se misterioznost i privlačnost kakva nalikuje i samoj radnji.

Živi mrtvaci

Morate priznati da je uvodna špica za Žive mrtvace naprosto jeziva. Kombinacija odlično odabrane glazbe i minimalistički prikazanih scena koje vam golicaju maštu i prepušta upravo njoj cijeli scenarij toga tko pokušava okretati bravu i tko se nalazi u kući zagarantirala je prihvaćenost među publikom. Uvod je dobio i animiranu verziju koja je posvećena stripovima prema kojima je nastala serija. Svakom sezonom uvod se mrvicu promijeni te prikazuje scene u kojima se odvija većina radnje - grad, selo, zatvor...

Igra prijestolja

Najpopularnija serija u svijetu, a i u Hrvatskoj, s obzirom na to da se većina radnje snimala u Dalmaciji, ujedno ima i jednu od najljepših uvodnih scena. Decentno, domišljato, jednostavno, a komplicirano. glazba nas podsjeća na srednji vijek, era u kojoj bi se u stvarnosti navjerojatnije odigravala radnja. Zar ne poželite zbog ovoga posjedovati maketu?

Okus krvi

Uvod u seriju koja je ovaj tjedan završila s prikazivanjem zanimljiv je spoj dviju kultura. Kao što su i sami producenti serije objasnili, željeli su napraviti uvod u kojemu bi se tradicija i moderne stvari spojile i prikazale sve različitosti. Tako možete vidjeti prizore krštenja na stari način, snimki molitvi u crkvi i sve ostalo što je tipično za američki prostor u pojasu Texasa. S druge strane, tu su neke modernije scene u kojima je prikazana razvratnost, lascivnost, seksualnost i ostale stvari koje nisu prihvaćene u prvom primjeru. Odvažno, zanimljivo, erotično. Pjesma je također postala hit, izvodi ju Jace Everett, američki country pjevač kojemu je ova prilika donijela neviđenu popularnost, pogotovo u Norveškoj.

Momci s Madisona

U originalu Mad Men, u seriji se ukratko radi o muškarcima koji rade u marketinškoj agenciji početkom 60-ih godina prošlog stoljeća. Priča je to ne samo o njihovom poslu (zapravo, toga ćete vidjeti najmanje), već i o njihovim radinostima - ženama, piću, ljudskim užitcima. Špica je odlična jer prikazuje pad svega, odnosno ono što im se povremeno događa kada pretjeraju u nekim aspektima.

Majstori seksa

Serija s tabu temom, snimljena prema istinitom događaju, ima vjerojatno najzanimljiviji uvod ikada. Serija se bavi doktorima Masters (u originalu serija se zove Masters of sex, što je očito poigravanje s imenom!) i Johnson koji su krajem 50-ih i tijekom 60-ih godina odlučili napraviti studiju o seksualnosti. Njima zasigurno dugujemo naše današnje znanje o stvarima vezanima za seks. S obzirom na to da je tada to sve bilo i više nego tabu tema, makar su svi razmišljali o tome, uvod predstavlja niz asocijacija koje samo vaša mašta može protumačiti.

FOTO: SHOWTIME