LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povodom izložbe

VIDEO: Arheološki muzej objavio kratki film o arheologiji

U Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu nakon zimske stanke bit će moguće pogledati izložbu o arheologiji i speleologiji.

U Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu nakon zimske stanke bit će moguće pogledati izložbu o arheologiji i speleologiji.

U kratkom filmu o izložbi Arheologija i speleologija: iz tame podzemlja do svjetla spoznaje govore autori koji su izložbom približili neke od razloga zbog kojih su se ljudi koristili špiljama ili ih posjećivali u prošlosti.
 


 

– Arheologija – znanost koja se bavi ljudskom prošlošću – i speleologija – koja proučava različite fenomene podzemlja – na prvi se pogled čine različitim disciplinama. Ipak, speleološki su objekti važni za proučavanje prošlosti jer znanstvenicima koji proučavaju minule događaje (arheolozi, paleoantropolozi, paleontolozi, geolozi i mnogi drugi) pružaju mnoge važne podatke. Izložba [Arheologija i speleologija: iz tame podzemlja do svjetla spoznaje] rezultat je prožimanja naših profesionalnih i privatnih interesa. Kad god je to moguće, svoje slobodno vrijeme pokušavamo provesti ispod zemlje. Za vrijeme tih boravaka, uživajući u ljepotama podzemnog svijeta, naša je pažnja često usmjerena na potragu za ponekad slabo vidljivim pokazateljima da je tamo netko kročio prije nas. No, krajnji nam je cilj ukazati na značaj špilja i jama, odnosno speleoloških objekata u proučavanju ljudske prošlosti. Na taj način, ne samo da možemo razviti svijest o važnosti špilja i ostataka u njima nego, nadamo se, i pomoći da devastacija, čak i ona koja nastane u dobroj namjeri iz pukog neznanja, bude svedena na najmanju moguću mjeru. – (iz uvoda kataloga izložbe Arheologija i speleologija; autori izložbe I. Janković, I. Drnić, D. Paar).

Galerija AMZ bit će zatvorena za posjete od 28. 12. 2021. do 8. 1. 2022, a izložba Arheologija i speleologija moći će se ponovno pogledati od 11. siječnja 2022. 

FOTO: UNSPLASH