LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma

Veliki uspjeh hrvatskog filma: „Murina” osvojila nagradu za najbolji debitantski film u Cannesu

U konkurenciji od 31 filma, hrvatski je film, po prvi put od samostalnosti Hrvatske, dobio nagradu za najbolji debitantski film.

U konkurenciji od 31 filma, hrvatski je film, po prvi put od samostalnosti Hrvatske, dobio nagradu za najbolji debitantski film.

Na svečanom proglašenju pobjednika ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu održanom u subotu, 17. srpnja, film Antonete Alamat Kusijanović Murina dobio je prestižnu nagradu Camera d’Or, što je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu.

 

Camera d’Or službena je festivalska nagrada i dodjeljuje se najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa, a u konkurenciji je ove godine bio 31 film.

 

Ovo je prvi put od samostalnosti Hrvatske da je jedan hrvatski film uvršten u program 15 dana autora (Quinzaine des Réalisateurs), koji se održava od 1969. godine u sklopu festivala u Cannesu, a donosi kratkometražne i dugometražne igrane i dokumentarne filmove sa svih strana svijeta i svjetskoj publici otkriva nova redateljska imena snažnih i jedinstvenih poetika.

 

Predsjednica žirija glumica Melanie Thierry prilikom dodjele nagrade u Cannesu rekla je da su nagradili snažan film, a odluku su donijeli vrlo lako i bez velikih dvojbi. Nagradu je preuzeo koscenarist filma Frank Graziano.

Murina je obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičina višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma U plavetnilo. Snimao se na Hvaru, Kornatima i na Koločepu.

Reakcije publike i pozitivne ocjene kritike u inozemnim medijima bile su nagovještaj moguće prve velike nagrade ovome filmu. Film Murina u subotu je, 17. srpnja, imao svoju hrvatsku premijeru na Pulskom filmskom festivalu nakon kojeg slijede projekcije na Sarajevo Film Festivalu, na Rabu, a potom i u kinima širom Hrvatske.

FOTO: ALBAN PICHON | CANNES FESTIVAL