LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najveće svjetsko glazbeno natjecanje

Večeras počinje izbor za pjesmu Eurovizije, evo tko sve nastupa

Ovogodišnje 66. izdanje Eurovizije održava se u Torinu u Italiji.

Ovogodišnje 66. izdanje Eurovizije održava se u Torinu u Italiji.

Hrvatska radiotelevizija i ove godine, od 10. do 14. svibnja, tradicionalno prenosi sve tri večeri najvećega svjetskog televizijskog glazbenog natjecanja - natjecanja za pjesmu Eurovizije. Prijenos prve polufinalne večeri na rasporedu je u utorak 10. svibnja na Prvom programu HTV-a  u 21 sat, a tada će nastupiti i hrvatska predstavnica Mia Dimšić s pjesmom Guilty Pleasure, prenosi HRT

Kroz ovogodišnje 66. izdanje Eurosonga, koje se održava u Torinu u Italiji, gledatelje vode svjetski poznata pjevačica Laura Pausini, radijski voditelj Alessandro Cattelan i glazbenik Mika - Michael Holbrook Penniman. Tema mira u središtu je ovog izdanja Eurosonga. Na ovogodišnjem Eurosongu natjecat će se 40 zemalja, među njima su i povratničke zemlje poput Crne Gore i Armenije. Rusiji je ove godine zabranjen nastup zbog pokretanja rata i invazije na Ukrajinu.

Službeni logo i slogan Eurosonga 2022. glasi The Sound of Beauty, a ujedinjuje zvuk (element Eurosonga) i ljepotu (shvaćenu kao simbol Italije). Sinteza je to glazbe i umjetnosti, gdje se umjetnička ljepota, koja simbolizira Italiju u svijetu, ujedinjuje s glazbenom ljepotom, objedinjenima u pjesmama zemalja sudionica Eurosonga.

U prvom polufinalu za prolaz dalje natječu se: Albanija, Latvija, Litva, Švicarska, Slovenija, Ukrajina, Bugarska, Nizozemska, Moldavija, Portugal, Hrvatska, Danska, Austrija, Island, Grčka, Norveška, Armenija. Izravni finalisti koji glasuju u ovom polufinalu jesu: Francuska i Italija.
FOTO: PEXELS