LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
18. Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić"

U Trakošćanu započela najopširnija izvanistitucionalna filmska edukacija

Osamnaesto izdanje Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić" traje od 18. do 28. kolovoza. Vrhunski će profesionalci u neformalnom okruženju podučavati sedamdesetoricu polaznika tijekom navedenog razdoblja.

Osamnaesto izdanje Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić" traje od 18. do 28. kolovoza. Vrhunski će profesionalci u neformalnom okruženju podučavati sedamdesetoricu polaznika tijekom navedenog razdoblja.

Zatvorenom projekcijom u obrazovne svrhe i to za polaznike 18. Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić u Trakošćanu, po prvi je put prikazan film Oni samo dolaze i odlaze nagrađivanog autora Borisa Poljaka. Time je i svečano otvoren ovaj najopširniji izvaninstitucionalni filmski obrazovni program koji tijekom deset dana, od 18. do 28. kolovoza, okuplja brojne filmske stručnjake i preko 70 polaznika radionica i dvaju seminarskih programa

Uz samog autora i voditelja ovogodišnje specijalizirane radionice za kameru i snimanje, Borisa Poljaka, koji je predstavio svoj film, posjetiteljima su se obratili voditeljica Škole Vera Robić-Škarica i predsjednik Savjeta Škole Bruno Kragić. Izrazili su zadovoljstvo punoljetnošću Škole te brojnim novim polaznicima koji će imati priliku intenzivno učiti od filmskih stručnjaka, predavača i voditelja.

Foto: Mateja Ilijašev

Na radionicama i seminarima, obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola, koji u okviru nastave hrvatskog jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgajatelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih videodružina, ali i nezavisni autori i svi zainteresirani filmski entuzijasti. Ove će se godine pridružiti i sudionici nove radionice, Prvi koraci vašeg budućeg kreativnog dokumentarca, s kojima će raditi voditeljica radionice, filmska autorica, kritičarka i kuratorica nekolicine međunarodnih filmskih festivala Rada Šešić. U osnovnom i specijaliziranom radioničkom programu polaznici će praktičnim radom (izradom videodjela) steći izravno proizvodno iskustvo potrebno za vođenje radionica, odnosno za upućeniju analizu filma u nastavnom procesu.

Program obuhvaća radionice eksperimentalnog filma, dokumentarnog filma, igranog filma, radionice za kameru i snimanje, radionice za montažu, radionice za digitalnu fotografiju, za radioreportažu, radionice za postprodukciju zvuka, radionice za animirani film i radionice za TV reportažu. Polaznici tako u neformalnom okruženju uče od vrhunskih profesionalaca, poput utemeljitelja Škole animiranog filma u Čakovcu Ede Lukmana, filmskih redatelja Damira Čučića, Tomislava Mršića, Daniela Kušana, akademskih filmskih snimatelja Borisa Poljaka i Darija Petkovića, akademskih filmskih montažerki Ivane Fumić i Dubravke Premar te novinara Višnje Biti i Dražena Ilinčića.

Foto: Mateja Ilijašev

Predavači su: dr. sc. Bruno Kragić; dr. sc. Tomislav Šakić; dr. sc. Rajko Petković; mr. sc. Marko Rojnić; dr. sc. Irena Paulus; dr. sc. Midhat Ajanović; prof. dr. sc. Hrvoje Turković; Rada Šešić, filmska kritičarka; Ana Đordić, prof; doc. art. Jelena Modrić, filmska montažerka; Carmen Lhotka, filmska montažerka; Mirjana Jukić, prof; Katica Šarić, mag. paed. soc. i dr. sc. Midhat Ajanović.

Program Škole provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificiralo ga je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Navedeni program vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebno filmske, kulture u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama, a održava se uz financijsku podršku HAVC-a.

Foto: Mateja Ilijašev
FOTO: MATEJA ILIJAŠEV