LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Poetsko-glazbeni ciklus

„U traganju za izgubljenom poezijom” počinje s autoricama po odabiru Prtenjače

– Poeziju dviju autorica rođenih u Hrvatskoj – Ane Brnardić i Marije Čudine – te Kanađanke Ann Carson – čitat će glumice Gordana Gadžić, Dubravka Ostojić, Jelena Miholjević, Lada Bonacci i Nataša Kopeč. – ističu organizatori.

– Poeziju dviju autorica rođenih u Hrvatskoj – Ane Brnardić i Marije Čudine – te Kanađanke Ann Carson – čitat će glumice Gordana Gadžić, Dubravka Ostojić, Jelena Miholjević, Lada Bonacci i Nataša Kopeč. – ističu organizatori.

Nakon odgode zbog bolesti jednog od izvođača poetsko-glazbeni ciklus U traganju za izgubljenom poezijom počinje 11. travnja u 19 sati. Moći će se pratiti na Facebooku i YouTubeu Teatra Rugantino, u čijim će se novouređenim prostorima održavati, na zagrebačkoj adresi Tomašićeva 4.  

U programu je spomenutog datuma inicijalno zamišljena druga večer – večer autorica. Izbornik je Ivica Prtenjača, koji će biti i moderator.       

– Poeziju dviju autorica rođenih u Hrvatskoj – Ane Brnardić i Marije Čudine – te Kanađanke Ann Carson – čitat će glumice Gordana Gadžić, Dubravka Ostojić, Jelena Miholjević, Lada Bonacci i Nataša Kopeč, a večer će upotpuniti istaknuti zagrebački jazz gitarist i skladatelj Ivan Kapec. Snimatelj Robin Pretković kamerom će zabilježiti kompletno događanje, a snimka će se u roku od 48 sati moći pogledati na platformama Facebook i YouTube (Teatar Rugantino), tako da ćemo u ova teška vremena epidemije i protuepidemijskih mjera Rugantinovoj publici kao i svima koji vole kazalište, književnost i poeziju – donijeti u njihove domove osobit poetski doživljaj. Večeri će prisustvovati i pjesnikinja Ana Brnardić. – ističu iz Teatra Rugantino.     

Ivica Prtenjača pojasnio je razloge svojega odabira: 

– Odabrao sam tri pjesnikinje za koje mi se čini da provode zanimljivu konstantu mraka u svojoj poeziji, a opet da je taj mrak pričljiv, razgranat i na neki način čvrsto postavljen u samu njihovu stvaralačku os. Ne radi se naravno o nihilizmu iz srednje škole, to nikako, riječ je po meni o mogućnosti da se priča tiho, iz sjene, a razarajuće. 

Ana Brnardić zanimljiva mi je zato što je i akademska glazbenica, violinistica, a njezin pjesnički rast bilježim u svakoj njezinoj novoj knjizi. S druge strane, važnost njezinog teksta u pametnom je odnosu s njezinom nenametljivom prirodom, dok naime drugi besramno promoviraju svaki svoj treptaj, ona radi i šuti.

Marija Čudina nažalost je nedovoljno poznata, a opet, evo otkrivaju je. Živjela je u Beogradu, suprug joj je bio slikar Leonid Šejka, pripadala je jednom drugom kulturnom krugu i premda antologizirana i svojim knjigama prisutna u Hrvatskoj, ostala je nekako u sjeni, najviše zato što se kretala ulicama jednog drugog grada. Osim poezije postoji i prozna knjiga Amsterdam, gusto, zagasito i zanimljivo štivo.

Anne Carson kanadska je spisateljica čije se ime posljednjih godina spominje u najužim izborima za Nobelovu nagradu. Donedavno nismo imali njezin prijevod na hrvatski, a onda se toga prihvatio pjesnik Miroslav Kirin i podario nam veliku pjesnikinju, poeziju zavodljivog nemira, punu obraćanja, atmosferičnu i promišljenu. Pokatkad opasnu poput vrlo oštrog noža, spasonosnog za oslobađanje od konopaca malograđanštine kojima smo svi nekako svezani.

Sljedeće dvije večeri u sklopu ciklusa – 25. travnja i 9. svibnja – izbornik poezije, a ujedno moderator bit će Miljenko Jergović. Organizatori će usko otkriti čije je pjesme odabrao te tko će ih čitati. Večer pjesama Arsena Dedića, Leonarda Cohena i Boba Dylana prema izboru Ivice Prtenjače te u izvedbi Gordane Gadžić, Nataše Kopeč, Sretena Mokrovića, Filipa Vidovića i Ivana Colarića održat će se u također u svibnju.
– Zahvaljujemo Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske što je financijskom podrškom pridonijelo realizaciji ciklusa U traganju za izgubljenom poezijom, a sve ljubitelje poezije pozivamo da nas gledaju na Facebooku i YouTubeu. – poručuju organizatori.
Gordana Gadžić, producentica i idejna stvoriteljica ovog poetsko-glazbenog ciklusa te umjetnička ravnateljica Teatra Rugantino, koja će ovim ciklusom ispuniti svoju davnu želju o poetskim večerima u svom teatru, kaže: 
– Iako smo u sudaru sa životom, u toj egzistencijalnoj borbi s materijom, vremenom nekako ogrubjeli i otvrdnuli, želim iznova dati priliku jednom mekšem i nježnijem svijetu. Svijetu u kojem je čežnja za poezijom u našem životu i dalje živa.
FOTO: PIXABAY