LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Klasična glazba

U tijeku Dani Johanna Sebastiana Bacha, studenti Umjetničke akademije uključeni u program

Sjajni su se koncerti našli na bogatom programu osmih po redu Dana Johanna Sebastiana Bacha. Brojnim se glazbenim umjetnicima pridružuju i studenti Glazbenog odjela Umjetničke Akademije.

Sjajni su se koncerti našli na bogatom programu osmih po redu Dana Johanna Sebastiana Bacha. Brojnim se glazbenim umjetnicima pridružuju i studenti Glazbenog odjela Umjetničke Akademije.

2012. godine profesori Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu Vesna Podrug i Wladimir Kossjanenko pokrenuli su manifestaciju pod nazivom Dani Johanna Sebastiana Bacha. Kako samo ime kaže, posvećena je stvaralaštvu ovog proslavljenog njemačkog skladatelja, a svake se godine održava oko obljetnice njegova rođenja, 21. ožujka. Program ovogodišnjeg izdanja, osmog po redu, traje od 20. do 26. ožujka i pruža publici pravu glazbenu poslasticu.

Festival je otvorio koncert Splitskih virtuoza pod vodstvom Wladimira Kossjanenka održan 20. ožujka u 19:30 u Dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću. Pridružile su im se violončelistice Felicitas s Paulinom Stephan iz Sjeverne Rajne-Vestfalije, a na programu su bili Pet fuga Bacha i Mozarta iz zbirke Dobro ugođeni klavir, Koncerti za dva violončela i gudače u g-molu Antonia Vivaldija i Georga Friedricha Händela te Bachov 3. Brandenburški koncert. Koncert s istim programom i izvođačima moguće je poslušati i 21. ožujka u 20 h u crkvi Sv. Frane u Splitu.

U subotu, 23. ožujka, s početkom u 15 h izvanredna američka pijanistica Yuliya Gorenman održat će koncert u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita. Na programu je prvi svezak zbirke Dobro ugođeni klavir koji sadrži 24 preludija i fugu BWV 846 – 869. 24. ožujka u 11 h na istom mjestu održat će još jedan koncert na kojem će odsvirati skladbe iz drugog sveska zbirke koji također sadrži 24 preludija i fugu BWV 870 – 893.

U ponedjeljak, 25. ožujka, na redu je koncert mlade hrvatske orguljašice Urse Ljuban koja je upravo ovu manifestaciju izabrala za svoj debitantski nastup. Započinje u 20 h, a održat će se u konkatedrali Sv. Petra.

Festival će 26. ožujka zatvoriti učenici Glazbene škole Josip Hatze i studenti Glazbenog odjela Umjetničke Akademije svojim tradicionalnim zajedničkim koncertom. Nastupit će u dvorani Glazbene škole Josip Hatze s početkom u 19 h.

FOTO: PIXABAY