LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svečana završnica Gavella Fair festivala 2017.

U kazališnom prostoru u Frankopanskoj nagrađeni Igor Kovač, Nataša Janjić i „Srce veće od ruku"

Gavella Fair i ove je godine završio trima važnim priznanjima. Najbolji su glumac i glumica prema Gavellinom prosudbenom vijeću Igor Kovač i Nataša Janjić, a portal Studentski.hr nagradio je predstavu „Srce veće od ruku".

Gavella Fair i ove je godine završio trima važnim priznanjima. Najbolji su glumac i glumica prema Gavellinom prosudbenom vijeću Igor Kovač i Nataša Janjić, a portal Studentski.hr nagradio je predstavu „Srce veće od ruku".

Gavella Fair, festival predstava za istoimeno kazalište, značajan je već mnogo godina. Studentski.hr pridružio mu se tek drugu godinu zaredom, ali ako je suditi po uspješnoj suradnji, mnoge će godine krasiti ovo zbivanje i studentskim djelićem ljubavi prema kazalištu.

Gradsko dramsko kazalište Gavella svake sezone objedinjuje svoje vrhunske kazališne komade, njihove najbolje glumice i glumce, Gavelline obožavatelje i naprosto ljubitelje kazališta. Kreirajući festival svih predstava koje trenutno igraju u kazalištu, nagrađuje najbolju glumicu i glumca premijernih predstava te sezone te daje priliku najvjernijim pretplatnicima da sudjeluju u njihovu izboru.

Prošle godine, uz nagrađene glumce Ozrena Grabarića i Jelenu Miholjević, prvi je put nagrađena i najbolja predstava sezone – Kao na nebu. To je priznanje bilo važno autorima i glumcima, ali je bilo posebno i portalu  Studentski.hr i njegovim vjernim čitateljima koju su dodijelili navedenu nagradu. Tu je suradnju Gavella objeručke prihvatila i ove godine te dala šansu mladim studentima da ponovno izraze svoje mišljenje o kazališnoj umjetnosti. I ovom je prilikom okupljen žiri koji su činili suradnici s portala te njegovi vjerni čitatelji. Javnim natječajem, koji se sastojao od pisanja recenzije posljednje odgledane predstave, odabrane su tri čitateljice.

 Srce veće od ruku predstava je koja je prema njihovu mišljenju ovosezonska beziznimna pobjednica.

– Naizgled jednostavna i monotona, a zapravo dinamična, uzbudljiva i emocionalno nabijena, predstava Srce veće od ruku osvaja paletom emocija tako životno postavljenih na kazališnim daskama. Dočaravši sve faze ljubavnog odnosa, glavni su se likovi duboko zagledali u vlastitu unutrašnjost i iznijeli pred publiku najintimnije emocije – od zaljubljenosti i opijenosti nekom osobom, preko strasti, do nerazumijevanja, emocionalne praznine, frustriranosti izazvanih nedjelovanjem. Do kraja životna i beznadna, okupana humorom i duhovitim replikama, ova ljubavna igra četiriju osoba pokazuje čežnje svakoga od nas – glad za ljubavlju onemogućenu strahom od promjene te bijeg u izgovore i opravdanja. Upravo je zato predstava univerzalna i upravo zato privlači pažnju čitavih sat i četrdeset pet minuta koliko traje ne dopuštajući ikome da se distancira. Nerazjašnjen kraj bez nade za spasom u svakome od nas otvara pitanje koliko smo spremni boriti se za ono što volimo i na taj način glumci i situacije koje smo proživjeli s njima ostaju s nama dugo nakon što se svjetla na pozornici ugase. – stoji u obrazloženju odluke prosudbenog žirija.

Najbolji su glumci, prema mišljenju prosudbenog vijeća sastavljenog od pretplatnika s najvećim brojem odgledanih predstava, u sezoni 2016/2017. Igor Kovač i Nataša Janjić. Uz nagrade koje im je uručio Boris Svrtan, ovo je priznanje potvrdila i publika koja ih je gromoglasnim pljeskom i ovacijama otpratila s pozornice.

Gavella Fair najbolji glumci 2016/2017.; IZVOR: Gradsko dramsko kazalište Gavella

U sklopu festivala od 1. do 14. lipnja po promotivnoj cijeni od 20 kuna prikazivane su predstave Gospođa Bovary Ivane Sajko, u režiji Saše Božića; Priče iz Bečke šume Ödöna von Horvátha, u režiji Igora Vuka Torbice; Romanca o tri ljubavi Antuna Šoljana, u režiji Borisa Svrtana; Komet Justine del Corte, u režiji Aide Bukvić; Srce veće od ruku po motivima drame Elvisa Bošnjaka, u režiji Tamare Damjanović; Nevidljivi Tene Štivičić, u režiji Matjaža Pograjca te Tesla Anonimus Filipa Šovagovića.

Naš je žiri imao težak posao, a toga su zasigurno bili svjesni i glumci pobjedničke predstave, iznimno zahvalni na dodijeljenom priznanju. Portalu Studentski.hr takvo što predstavlja veliku nagradu te poticaj za daljnju suradnju koja će uključiti još mnoge studente zaljubljene u kazališnu umjetnost.

FOTO: GRADSKO DRAMSKO KAZALIŠTE GAVELLA