LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s tamburaškim sastavom

TS Kas: 6 godina zajedničkog sviranja i uveseljavanja ljudi oko sebe

Uoči njihovog sutrašnjeg nastupa u InBaru, porazgovarali smo s dečkima iz popularnog tamburaškog sastava Kas. Tko čini taj sastav, što sve sviraju te kakvi su im planovi pročitajte u tekstu.

Uoči njihovog sutrašnjeg nastupa u InBaru, porazgovarali smo s dečkima iz popularnog tamburaškog sastava Kas. Tko čini taj sastav, što sve sviraju te kakvi su im planovi pročitajte u tekstu.

Uoči njihovog sutrašnjeg nastupa u InBaru, porazgovarali smo s dečkima iz popularnog tamburaškog sastava Kas. Tko čini taj sastav, što sve sviraju te kakvi su im planovi, pročitajte u tekstu.

Tko čini tamburaški sastav KAS – kad ste osnovani, tko su članovi, kakva je atmosfera među vama?

Kas je osnovan 2009. godine u Osijeku, a čine ga Dinko Glavaš-vokal, Nikola Anić, Daniel Kovačević-Toro, Hrvoje Nemec, Miloš Grubić i Marko Kovačević. Okupljanje benda bilo je spontano, kao i sve kod nas; svatko je svirao na svojoj strani, a kako smo se poznavali i prije, odlučili smo pokušati u ovoj postavi, što se pokazalo kao odličan potez jer ova „nakupina tamburaša“ diše kao jedan. Izuzetno je teško okupiti, a još teže držati 6 različitih ljudi, različitih karaktera na okupu i to je ono što je nama uspjelo i zbog čega smo izuzetno ponosni. Bez dobrih odnosa ne bi uspjeli ostvariti puno zacrtanih ciljeva.

U ovih 5 godina prošli smo puno toga, ali izdvojio bih nekoliko bitnih događaja za nas. Sudjelovali smo na svim značajnijim tamburaškim festivalima, a na „Šokačkim pismama" u Županji osvojili smo prošle godine drugo mjesto po izboru radijskih urednika s pjesmom „Slušaj mene, nema greške“, dok smo ove godine odnijeli prvo mjesto s pjesmom „Onda si došla ti". Sudjelovali smo i na međunarodnom festivalu „Bisernica Janike Balaža“ u Novom Sadu.

Na jednoj od lokalnih televizijskih postaja pobijedili smo u tamburaškom natjecanju koje je trajalo 3 mjeseca, ali to ne bi bilo zanimljivo da se nije radilo o prilično jakoj konkurenciji...sudjelovali su već svima poznati sastavi Vranac, Tamburaši slavonske krvi, Ringišpil i mnogi drugi. Svirali smo u Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, a uskoro nas očekuje i prvi nastup u Sloveniji.

Glazbeni repertoar i svirke – što publika preferira, voli li vaše autorske pjesme više od obrada?

Možda u ovom trenutku naše autorske pjesme nisu toliko prepoznatljive na nekoj regionalnoj razini, ali nisu ni nepoznate, tako da dobar dio publike koja dolazi na nastupe često želi čuti nešto naše, a oni kojima je to prvo slušanje često se naknadno jave s izuzetno pozitivnim komentarima. Pokušavamo publici približiti našu glazbu jer zbog njih to i radimo, i vjerujemo u to što radimo, pa se sve češće može primijetiti kako nam to i uspijeva, moram priznati da je jako lijep osjećaj kada publika pjeva naše pjesme.

Uz autorski dio, svakako ne smijemo zaboraviti da sviramo baš sve što se može odsvirati na tamburi, to je postao sastavni dio trendova koji se zadnjih godina javljaju. Uvijek je bio problem kako tamburu približiti mladima, smatram da se na ovaj način, što „pop tamburom“, što obradom raznih drugih pjesama na neki način i uspjelo, iako su tamburaši prilično podijeljeni o pitanju ove teme, ali mi se svakako držimo toga da zabavimo, prvenstveno našu publiku, a onda i sebe na onostrano zadovoljstvo.

O albumu – kad je izašao, kakve su reakcije, jeste li zadovoljni?

Album je izašao u prosincu 2013, godine tako da možemo reći da je još uvijek aktualan i bit će, sve dok ne predstavimo sve ono što smo na njemu pripremili, sigurno do kraja godine

Prije svega, bili smo iznenađeni kada smo završili i preslušali snimljeni materijal, znali smo da je dobar, ali tek po završetku snimanja, shvatili smo da smo napravili jako dobar posao što su potvrdili svi oni koji su ga poslušali. Najveće iznenađenje i priznanje dobili smo od kolega tamburaša, koji su svi redom bili oduševljeni kvalitetom albuma, od samih materijala do produkcije, aranžmana. Moramo se pohvaliti i s dvije suradnje te jednom obradom. Jedan od naših prvih singlova bila je pjesma „Naš Osijek“ gdje nam se pridružio Igor Delač, dok kroz nekoliko mjeseci možete očekivati našu suradnju s Nenom Belanom u pjesmi „Radosti mojoj nema kraja" za koju smo već snimili spot.

Za sada je album obilježila pjesma „Nemoj reći ni riječ“ koja je našla svoje mjesto kod publike i rado je slušana. Prije tri tjedna izašao je spot za naš aktualni singl „Budi moja slatka djevojka“ koji bi po prvim naznakama mogao premašiti prošli.        

Budući nastupi – što je sad najaktualnije?

Izdvojio bi nastup na CMC festivalu, prošli vikend, gdje smo napravili odličnu feštu o kojoj se priča. Kako se bliži sezona godišnjih odmora i ljetovanja, planiramo put mora na mini turneju od nekih 14, 15 dana, a prije toga nas, sredinom srpnja, očekuje nastup u Sloveniji na festivalu u Vinici. Pozvao bih sve ljude željne dobre glazbe i zabave da nas prate na našoj Facebook stranici, YouTube profilu da prate gdje smo i da nas dođu podržati i uživati.      

Planovi – novi album možda?

Planovi su svirati, uveseljavati ljude oko sebe, odraditi predstojeće gaže i svakako rad na novom albumu, ali sve u svoje vrijeme.

FOTO: TS KAS