LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi film

Tek izašao, a već postao hit: horor „Nevidljivi čovjek” nova je priča sa starim motivima

Još 1933. izašao je klasik „The Invisible Man” po uzoru na koji je ove godine izašao istoimeni film koji već doživljava svjetski uspjeh.

Još 1933. izašao je klasik „The Invisible Man” po uzoru na koji je ove godine izašao istoimeni film koji već doživljava svjetski uspjeh.

Žena koja bježi od muža sociopata dovoljno je potresna tema sama po sebi, no kada on postane nevidljiv kako bi mučio ženu u svakome trenutku, ova tema zauzima potpuno drugi oblik. The Invisible Man redatelja Slagalice strave novi je horor hit. Ovaj film uzima čest motiv u umjetnosti – pitanje realnosti. Ističu se pitanja što je realno, a što nije i koliko mi kao bića možemo racionalno sagledavati stvari oko sebe.

Iako su neke stvari obilježene kao nemoguće, što kada ih sami počnemo doživljavati realnima, a okolina nas ne razumije? Što kada ostanemo sa svojim najgorim strahovima potpuno sami i ne možemo si ih racionalno objasniti? Iako je rečeno da je Cecilijin muž umro, ona u to ne vjeruje jer je uvjerena da je on i dalje prati.    

Ovaj film ostavlja snažan dojam kao spoj dviju teških, neodvojivih tema; oslobođenja i toksične okoline. Gledati ovaj film vrlo je mučno, zbog osjećaja nemoći i kaosa, a gledatelju je teško ne poistovjetiti se s Cecilijom.

Ime nevidljivoga čovjeka uzeto je iz originalnoga filma iz 1933. kada kemičar Griffin uspijeva postati nevidljiv. Griffin iz ovogodišnjega Nevidljivoga čovjeka možda je napravio isto, ali možda je sve samo plod mašte.   

Pitanje Moraju li naši nasilnici uvijek biti vidljivi pitanje je koje dolazi uz razne oblike nasilja na internetu. Tako ovaj film, gledan u tome ključu, postaje plod novoga vremena izveden iz starih motiva. 

FOTO: PIXABAY