LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Osvrt na premijeru u HNK-u Ivana pl. Zajca

Što je prava komedija?

U HNK-u Ivana pl. Zajca održana je prva predstava ove sezone koja je svečano otvorena komedijom. U formi omnibusa deset različitih redatelja pokušalo je odgovoriti na pitanje kakva je to prava komedija.

U HNK-u Ivana pl. Zajca održana je prva predstava ove sezone koja je svečano otvorena komedijom. U formi omnibusa deset različitih redatelja pokušalo je odgovoriti na pitanje kakva je to prava komedija.

Na 134. obljetnicu svečanog otvorenja Kazališta, tadašnjeg Teatra Comunale, 3. listopada, u riječkom je HNK-u održana prva ovosezonska premijera. Radi se o omnibusu Prava komedija, koja je nastala u suradnji Hrvatske i Talijanske drame HNK-a.

Predstava je nastala kao reakcija na kritički osvrt novinarke Kim Cuculić pod naslovom Hrvatska drama kao najslabija karika, u kojemu piše kako na repertoaru Zajca kronično nedostaje pravih komedija. Polemika se nastavila odgovorima članova ansambla Hrvatske drame, a rezultat je koncept koji su osmislili Marin Blažević i Renata Carola Gatica.

Riječ je, dakle, o spomenutom omnibusu, odnosno formi koja sadrži deset različitih komedija, režiranih od deset različitih redatelja, a svaka traje po deset minuta. Predstave će, svaka na svoj način, pokušati dati odgovor na pitanje što je to prava komedija, potiče li ona na razmišljanje ili je banalnog karaktera.

Uz autore koncepta spomenimo i ostale redatelje. Oni su Olja Lozica, Jelena Lopatić, Natalija Manojlović, Saša Anočić, Zijah Sokolović, Miran Kurspahić, Matija Ferlin, Edvin Liverić i Ivan Penović.

Još jedna zanimljivost ovog projekta jest sudjelovanje spomenute kritičarke i njezinog teksta u predstavi. Ovime je HNK Ivana pl. Zajca pokazalo kako se radi o kazalištu koje prihvaća kritiku i vrlo vješto na nju odgovara. 

Izaberite svoj dan za 100 minuta smijeha, jer reprize predstave na rasporedu su 5. listopada u 18:00 te 16, 18. i 19. listopada u 19:30.

Također, nakon subotnje izvedbe, održat će se Kritički glas kada će publika moći iznijeti svoje dojmove o predstavi. Sudeći po dugim ovacijama nakon premijere, ne sumnjamo kako će biti pozitivni.

FOTO: DRAŽEN ŠOKČEVIĆ