LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Osvrt na premijeru u HNK-u Ivana pl. Zajca

Što je prava komedija?

U HNK-u Ivana pl. Zajca održana je prva predstava ove sezone koja je svečano otvorena komedijom. U formi omnibusa deset različitih redatelja pokušalo je odgovoriti na pitanje kakva je to prava komedija.

U HNK-u Ivana pl. Zajca održana je prva predstava ove sezone koja je svečano otvorena komedijom. U formi omnibusa deset različitih redatelja pokušalo je odgovoriti na pitanje kakva je to prava komedija.

Na 134. obljetnicu svečanog otvorenja Kazališta, tadašnjeg Teatra Comunale, 3. listopada, u riječkom je HNK-u održana prva ovosezonska premijera. Radi se o omnibusu Prava komedija, koja je nastala u suradnji Hrvatske i Talijanske drame HNK-a.

Predstava je nastala kao reakcija na kritički osvrt novinarke Kim Cuculić pod naslovom Hrvatska drama kao najslabija karika, u kojemu piše kako na repertoaru Zajca kronično nedostaje pravih komedija. Polemika se nastavila odgovorima članova ansambla Hrvatske drame, a rezultat je koncept koji su osmislili Marin Blažević i Renata Carola Gatica.

Riječ je, dakle, o spomenutom omnibusu, odnosno formi koja sadrži deset različitih komedija, režiranih od deset različitih redatelja, a svaka traje po deset minuta. Predstave će, svaka na svoj način, pokušati dati odgovor na pitanje što je to prava komedija, potiče li ona na razmišljanje ili je banalnog karaktera.

U Hrvatskoj po prvi put izložba koju kreira umjetna inteligencija


Uz autore koncepta spomenimo i ostale redatelje. Oni su Olja Lozica, Jelena Lopatić, Natalija Manojlović, Saša Anočić, Zijah Sokolović, Miran Kurspahić, Matija Ferlin, Edvin Liverić i Ivan Penović.

Još jedna zanimljivost ovog projekta jest sudjelovanje spomenute kritičarke i njezinog teksta u predstavi. Ovime je HNK Ivana pl. Zajca pokazalo kako se radi o kazalištu koje prihvaća kritiku i vrlo vješto na nju odgovara. 

„BARBIE” (2023): ružičasta egzistencijalistička odiseja


Izaberite svoj dan za 100 minuta smijeha, jer reprize predstave na rasporedu su 5. listopada u 18:00 te 16, 18. i 19. listopada u 19:30.

Također, nakon subotnje izvedbe, održat će se Kritički glas kada će publika moći iznijeti svoje dojmove o predstavi. Sudeći po dugim ovacijama nakon premijere, ne sumnjamo kako će biti pozitivni.

Smijeh i samo smijeh: najbolje komedije na koje vrijedi baciti oko!


FOTO: DRAŽEN ŠOKČEVIĆ