LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Premijera u HKD-u

„Put oko svijeta u 80 dana“ u kazalište vraća sve generacije, posebno mlade

– Nadam se da će ta energija dotaknuti i mlade koji su nam pobjegli u virtualni svijet, nadam se da će se vratiti u kazalište gdje je itekako moguće pobjeći iz stvarnosti na najljepši mogući način. – očekivanja su glumice Sabina Salamon.

– Nadam se da će ta energija dotaknuti i mlade koji su nam pobjegli u virtualni svijet, nadam se da će se vratiti u kazalište gdje je itekako moguće pobjeći iz stvarnosti na najljepši mogući način. – očekivanja su glumice Sabina Salamon.

Predstava redatelja Matjaža Pograjca prema pustolovnom romanu Put oko svijeta u osamdeset dana Julesa Vernea premijerno će zaigrati na pozornici HKD-a na Sušaku u subotu, 11. veljače 2017., u 19:30 sati. Iako je to premijera kazališta za mlade Hrvatske drame, ona svojom kreativnošću, maštom i ljubavlju itekako prelazi i ukida granice godišta i generacija. Jednostavno – predstava za sve.

Intendant Marin Blažević istaknuo je kako se vrlo jasno sjeća rada Matjaža Pograjca, jednog od redatelja slovenske avangarde na Eurokazu devedestih. Napominje da je s dobrim razlogom upravo on izabran za ostvarivanje jedne od najzahtjevnijih produkcija u Kazalištu.

– Osim edukativnih funkcija, važno je ostvariti maksimalne standarde, predstaviti promišljenu, elaboriranu kazališnu estetiku, zbog čega je Matjaž Pograjc najbolji odabir za takav projekt. – rekao je Blažević.

Ravnateljica Hrvatske drame, Jelena Kovačić, istaknula je kako je konačno došlo vrijeme za premijeru predstave namijenjenu u prvom redu izuzetno važnoj publici, onoj mladoj, za koju se priželjkuje da bude sadašnja, ali i da postane i ostane buduća kazališna publika:

– Samim time odgovornost je veća, jer kako je Stanislavski rekao, između kazališta za djecu i mlade i kazališta za odrasle nema neke bitne razlike, osim što kazalište za djecu i mlade mora biti bolje. Pogotovo danas, kada u svijetu mladih kazalište ima prilično veliku konkurenciju u internetu, TV-u i kinu. –

Kovačić je također rekla kako su Pograjc i njegova izuzetna autorska ekipa idealan odabir jer će pokazati da kazalište može inkorporirati i prisvojiti nove medije i konstituirati ih kao vlastita sredstva, ali i da kazalište ne može postojati bez sjajne glumačke ekipe koja je u ovoj predstavi zaista spremna na sve.

– Pred njih su stavljeni vrlo zahtjevni i izvedbeni i glumački zadaci. Oni će nas povesti na sasvim specifično putovanje u kojem će podsjetiti na ljepotu putovanja, na vrijeme koje nam je potrebno i kilometre koje trebamo prijeći ako zaista želimo putovati. Podsjetit će nas i koliko je važno svaki dan prelaziti granice, kako one geografske, tako i one naše vlastite koje smo si tko zna kada i tko zna zašto sami postavili. – zaključila je ravnateljica Hrvatske drame.

Matjaž Pograjc istaknuti je slovenski redatelj koji prvi put režira u Hrvatskoj. S riječke se pozornice pamti gostovanje njegove nagrađivane predstave Fragile! prema drami Tene Štivičić. Pri prevođenju izazova romana u kazališni jezik, smatra da ništa nije nemoguće uz takve hrvatske glumce koji daju sve od sebe i rade srcem. Koreograf Branko Potočan nastavio je s pohvalama glumačkoj ekipi koja je prihvatila sve zadatke i izazove. Smatra da će se vidjeti koliko različitih pojedinaca zajedničkom energijom rade čuda.

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Glumica Sabina Salamon kao olakšavajuće je okolnosti rada na predstavi istaknula jasnu ideju spremnog redatelja i autorske ekipe, te mlade, višestruko talentirane i predane glumce uz koje je teško ne zaigrati se.

– Nadam se da će ta energija dotaknuti i mlade koji su nam pobjegli u virtualni svijet, nadam se da će se vratiti u kazalište gdje je itekako moguće pobjeći iz stvarnosti na najljepši mogući način. – dodala je.

Anastazija Balaž dotaknula se zanimljivih projekcija i animacija koje će se događati uživo pred publikom:

– Puno pustolovina iz romana preneseno je uz pomoć tehnologije na pozornicu, a mi svojom izvedbom obogaćujemo tehničku doslovnost. –

Jules Verne, autor romana, napisao je više od šezdeset knjiga, desetaka drama, kratkih priča i libreta. Stvorio je stotine nezaboravnih likova, ali i najavio bezbroj inovacija godinama prije, uključujući i podmornice, letove, putovanja u svemir, i istraživanja u dubokom moru. Ta su se djela iz mašte, s inovacijama i izumima, pojavila u brojnim izvedbenim oblicima, na filmovima i pozornicama. Unatoč tome što je tehnologija odavno ostvarila sve što je predvidio, ono što već 144 godine ostaje važno nisu novac, avantura, vjerne sluge ili pijuckanje s visokim društvom. Ljubav je ta koja čini ovo djelo važnim kroz prošla i buduća stoljeća. Prenose nam to sada u Rijeci Phileas Fogg, Jean Passepartout, detektivka Fix, Aouda i svi koji im se na putovanju pridružuju!

Na Putu oko svijeta u osamdeset dana, prema prijevodu Maje Ožegović, radili su redatelj Matjaž Pograjc, autorica adaptacije i dramaturginja Blažka Müller Pograjc, skladatelj Davor Herceg, autor songova Nikola Nedić, scenograf i oblikovatelj svjetla Tomaž Štrucl. Lutke i makete osmislile su Barbara Stupica i Barbara Bulatović. Kostimografkinja je Sandra Dekanić, koreograf Branko Potočan, oblikovatelj videa Luka Dekleva, asistent redatelja Edo Kalebić, a voditelj videa je Gregor Bogdanović. Igraju Jurica Marčec, Jerko Marčić, Anastazija Balaž, Nika Ivančić, Sabina Salamon i Jelena Lopatić u alternaciji, te Nikola Nedić.

Zahvaljujući partneru projekta, tvrtki Storck, publika će se moći počastiti bombonima Mamba poznatih okusa što ih vole i djeca i odrasli. Kako na premijeri, tako i na reprizama u HKD-u na Sušaku svakog dana od 13. do 18. veljače možete proputovati svijet, i to u manje od osamdeset dana.

FOTO: HNK IVANA PL. ZAJCA