LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dani satire Fadila Hadžića

Predstava koja balansira na rubu imaginarnog i dokumentarnog gostuje u Kerempuhu

Dani satire Fadila Hadžića jedinstven su festival u regiji koji u prvi plan postavlja najzanimljivija satirična ostvarenja iz protekle kazališne sezone. U srijedu je na repertoaru Ječićeva predstava "Na kraju tjedna".

Dani satire Fadila Hadžića jedinstven su festival u regiji koji u prvi plan postavlja najzanimljivija satirična ostvarenja iz protekle kazališne sezone. U srijedu je na repertoaru Ječićeva predstava "Na kraju tjedna".

Nakon uspješne sezone u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, predstava Na kraju tjedna Bobe Jelčića gostovat će u srijedu 15. lipnja na Danima satire Fadila Hadžića. Riječ je o najvećemu domaćem i regionalnom festivalu specijaliziranoga teatra u organizaciji Satiričkoga kazališta Kerempuh koji se održava od 3. do 19. lipnja.

Predstava je praizvedena u studenom 2015. u zagrebačkom HNK-u, uz odličan prijem publike i kritike. Radi se o prvome dramskom projektu koji je ovaj uspješni i nagrađivani redatelj postavio na sceni središnje nacionalne kuće. Glumačku postavu čine: Livio Badurina, Ana Begić Tahiri, Jadranka Đokić, Goran Grgić, Ivan Jončić, Damir Markovina, Vanja Matujec i Bojan Navojec.

Dani satire Fadila Hadžića jedinstven su festival u regiji koji u prvi plan postavlja najzanimljivija satirična ostvarenja iz protekle kazališne sezone različitih hrvatskih i regionalnih kazališta. Ovogodišnja izbornica festivala, dramaturginja Željka Udovičić Pleština, za program jubilarnoga 40. izdanja festivala od ukupno 59 prijavljenih predstava odabrala je 14 naslova.

Foto: M. Bratoš

Na kraju tjedna bavi se proturječjima srednje klase današnjega, posttranzicijskoga društva kao impulsima mnogo šire društvene dinamike. Likovi izlaze iz svojih uobičajenih situacija i obrazaca, dok skriveni i potisnuti impulsi izbijaju na površinu. Izmjena i varijacija ciklusa struktura je ove predstave koja miješanjem fikcije i teatra balansira na rubu imaginarnoga i dokumentarnoga. Bobo Jelčić u dosadašnjem je radu kreirao poseban način rada s glumcima koji postaju i suautorima predstave.

Improvizacijama na zadani problem traži se posredna ili neposredna veza s izvođačima, a tako i s publikom koja ih prepoznaje kao ljude iz svoje svakodnevice, sebi bliske i razumljive. To se ne događa bez emocija i humora koji su sastavni dio kazališta ovog redatelja. Njegov rad odlikuje fokusiranje na detalje, on dramaturški krupnim planovima gradi totale predstave koja uvijek odražava neki trenutak pojedinca, a time i društva.

Vječito zapitan nad čudom svakodnevice i uobičajenim sitnicama, Jelčić stvara sadržaj s kojim se lako povezati i suosjećati kao s vlastitim. On kazališnim činom nenametljive, pritajene poetike transcendira do univerzalnih pitanja i bolnih mjesta na tijelu našega zajedništva.

FOTO: M. BRATOŠ