LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zagrebački plesni ansambl

Plesne uspješnice "Plac" i "The Devil's Garden" i ovog rujna na daskama

U Zagrebačkom plesnom centru i Zagrebačkom kazalištu mladih posjetitelje očekuju četiri izvedbe omiljenih plesniih predstava. Pored njih, Zagrebački plesni ansambl u rujnu gostuje na Međunarodnom festivalu suvremenog plesa Edanco u Dominikanskoj republici.

U Zagrebačkom plesnom centru i Zagrebačkom kazalištu mladih posjetitelje očekuju četiri izvedbe omiljenih plesniih predstava. Pored njih, Zagrebački plesni ansambl u rujnu gostuje na Međunarodnom festivalu suvremenog plesa Edanco u Dominikanskoj republici.

Zagrebački plesni ansambl u rujnu najavljuje četiri izvedbe dviju plesnih uspješnica: predstave Plac te predstave The Devil's Garden. Dok nas prva spomenuta očekuje u utorak i srijedu, 12. i 13. rujna u 20 sati u Zagrebačkom, plesnom centru, druga je na repertoaru u utorak i srijedu, 19. i 20. rujna u Zagrebačkome kazalištu mladih u 20 sati.

Festival Eurokaz premijerom interdisciplinarno-antropološko-plesnog projekta Plac – Cai Shichang obilježio je u srpnju 30 godina postojanja. Predstava je nastala u koprodukciji Eurokaza, Zagrebačkog plesnog ansambla i Zagrebačkog plesnog centra te u koreografiji jedne od najpoznatijih koreografkinja azijskog suvremenog plesa, Kineskinje Wen Hui. Izvode je plesačice Andreja Jandrić, Sintija Kučić, Petra Valentić i Kasija Vrbanac.
Riječ je o orkestriranoj dramaturškoj vratolomiji plesa, gestualnog teatra, dokumentarnih približavanja i izložbi začudnosti nad svakodnevnim alatkama zagrebačke tržnice Dolac i središnje tržnice u Pekingu – tih bučnih i užurbanih mjesta susreta, proizvodnje i potrošnje, panorame najrazličitijih proizvoda, ali i ljudskih strasti, koje su, suočene sa stalnom neoliberalizacijom tržišta, postupno i neizbježno počele urušavati. Plac – Cai Shichang istražuje i umjetnički predstavlja životna iskustva kumica – žena u neizvjesnim socioekonomskim uvjetima suvremenog društva, promjenu prirode njihova rada, način na koji promjene tržišta utječu na njihove živote te mijenjaju kulturni identitet lokalnih zajednica i društva u cjelini.

Foto: J.Janković

Plesna uspješnica The Devil's Garden u koreografiji renomiranog američkog umjetnika Davida Hernandeza premijerno je izvedena u prosincu 2016. te je dosad izazvala odličan prijem i interes kod publike. Spomenuta izvedba otvara prozor u društvo unutar društva – zajednicu žena izvan svakodnevne stvarnosti. Kao Amerikanac koji koreografira djelo za hrvatske plesačice, koreograf se postavio kao svjedok, kao netko izvana tko promatra što se događa, želeći da i publika doživi nešto slično onome što je on doživio gledajući jedan svijet izvan svog vlastitog. Taj svijet zaustavljeno je metaforičko područje između granica muške patrijarhalne stvarnosti našeg svijeta, u kojem se različiti ženski životi ispresijecaju i djeluju jedni na druge. Kako bi stvorio to mjesto, angažirao je vizualnu umjetnicu Zdravku Ivandija Kirigin koja je osmislila vrt kao mini-svemir koje izvođačice nastavaju i kojim upravljaju. U stvaranju zvukobraza, Hernandez i Bojan Gagić kreirali su zvučnu instalaciju u kojoj se osjeća prisutnost jednog izvanjskog svijeta i istodobno odjek tog pomalo mističnog prostora. Taj zvukobraz povremeno prekidaju dijelovi Bachova Umijeća fuge, dodatno pojačavajući dojam sjecišta dvaju svjetova i stvarnosti, i time neprestano mijenjajući gledateljev doživljaj. U vrtu svjedočimo svojevrsnom obredu ženskog rada koji je zanimljiv i privlačan, utoliko više što ga promatramo iz položaja stranca, putnika bez karte, posjetitelja koji ne govori jezik tih žena, ali je očaran začudnim događajima na koje nailazi. Predstavu izvode plesačice Petra Chelfi, Andreja Jandrić, Martina Nevistić, Filipa Bavčević, Sintija Kučić, Petra Valentić i Kasija Vrbanac.

Pored spomenutih izvedbi, Zagrebački plesni ansambl u rujnu gostuje na Međunarodnom festivalu suvremenog plesa Edanco u Dominikanskoj republici (21. – 30. rujna) gdje će tijekom dvije izvedbe prikazati inserte iz predstave Spone španjolskog koreografa Roberta Olivana premijerno izvedene u Zagrebu 2015. Umjetnički direktor festivala Edmundo Poy odabrao je spomenutu predstavu kao jedinog hrvatskog predstavnika u sklopu ovogodišnjeg festivalskog programa. Gostovanje je realizirano uz podršku Ministarstva kulture RH.

FOTO: ZAGREBAČKI PLESNI ANSAMBL