LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zarađivanje uz razne poslove

Pisci koji su zadržali svoj posao uz spisateljsku karijeru

Neki pisci nisu se bavili samo piskaranjem i bacanjem (skoro) praznih papirića u prepun koš za smeće, već su zadržali svoje svakodnevne poslove poput profesora, knjižničara i slično.

Neki pisci nisu se bavili samo piskaranjem i bacanjem (skoro) praznih papirića u prepun koš za smeće, već su zadržali svoje svakodnevne poslove poput profesora, knjižničara i slično.

Kao da put do autorske slave nije bio dovoljno težak, ovih jedanaest autora svejedno je zadržalo svoja radna mjesta i kada je njihov rad bio prepoznat.

Nekima je bila potrebna financijska pomoć, ali neki su samo doista voljeli svoj posao, bilo da se radi o medicini, obrazovanju ili nekom drugom poslu koji im je donosio novac u kuću. 

1. Virginia Woolf

Iako si je mogla priuštiti vlastiti prostor, nije živjela ležerno. Zajedno sa svojim suprugom Leonardom Woolfom osnovala je izdavačku kuću Hogarth Press. Par je objavljivao i ruske prijevode, psihoanalitičke radove i dugu pjesmu pod nazivom Pusta zemlja (The Waste Land) T. S. Eliota.

2. T. S. Eliot

Od 1917. do 1925. Eliot radi u Lloydovoj banci u vrijeme kada je dovršio i objavio dugu pjesmu Pusta zemlja. Tada se priključio izdavačkoj kući koju danas znamo pod imenom Fauber & Fauber i bio je zaslužan za objavljivanje imena poput Teda Hughesa i W. H. Audena.

3. Frank McCourt

Autor djela Angelin pepeo, koji je osvojio Pulitzerovu nagradu, podučavao je u njujorškim srednjim školama i fakultetima tijekom cijele karijere. 

4. Franz Kafka

Kafka žalio se na svoj zahtjevan posao Brotberuf (u doslovnom prijevodu Posao za kruh) u jednom osiguravajućem društvu. 

5. William Carlos Williams

Pjesnik zaslužan za djela Proljeće i sve i Paterson radio je kao liječnik u Rutherfordu u New Jerseyju tijekom cijele spisateljske karijere.

6. Jorge Luis Borges

Briljantni argentinski pisac i autor Fikcije radio je kao asistent u Općinskoj knjižnici u Buenos Airesu i na kraju je bio direktor Nacionalne knjižnice. Knjižnice su uvelike utjecale na njegov labirintski rad. U kasnijoj dobi, Borges je izgubio vid pa su ga u šali prozvali Slijepim knjižničarem

7. Wallace Stevens

Priznatom pjesniku Wallaceu Stevensu ponuđen je položaj profesora na Harvardu nakon što je osvojio Pulitzerovu nagradu, ali ga je odbio jer bi inače trebao napustiti svoj četrdesetogodišnji posao u Hartford kompaniji nesreća i odšteta.

8. Tomas Transtromer

Tomas Transtromer prošle je godine osvojio Nobelovu nagradu za književnost za poeziju pa bi ljudi pomislili da vrijeme provodi pišući i prepravljajući. Međutim, to nije istina. On je radio kao psiholog u popravnim ustanovama, a trenutno je zaposlen u švedskoj vladi na poziciji radnog psihologa. 

9. Philip Larkin

Autor Djevojke u zimi i Sjevernog broda napisao je ova djela dok je bio zaposlen kao knjižničar u Brynmor Jones knjižnici na Sveučilištu u Hullu.

10. Bram Stoker

Idejni začetnik Drakule zadržao je svoj prestižni dnevni posao osobnog asistenta glumca Henryja Irvinga i poslovnog menadžera Lyceum kazališta u Londonu većinu svog života. 

11. Lewis Carroll

Autor Alise u zemlji čudesa i drugih književnih nonsensa bio je također matematičar, fotograf i učitelj. 

FOTO: WIKIMEDIA COMMONS