LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kastafsko kulturno leto

Petrit Çeku obećavajuća je nova glazbena poslastica na Festivalu gitare

Çekuov izniman senzibilitet i ekspresivnost privukli su publiku i kritičare diljem svijeta, a sada će okupiti mnogobrojne zainteresirane na Kastafskom kulturnom letu.

Çekuov izniman senzibilitet i ekspresivnost privukli su publiku i kritičare diljem svijeta, a sada će okupiti mnogobrojne zainteresirane na Kastafskom kulturnom letu.

Jubilarno izdanje Festivala gitare, koje u sklopu 26. Kastafskog kulturnog leta traje do 15. kolovoza, nastavlja predstavljati brojne glazbene poslastice. Nakon Russa Spiegela i Zorana Majstorovića koncertni program nastavlja Petrit Çeku jedinstvenim koncertom u Crkvi sv. Jelene Križarice u srijedu, 2. kolovoza, s početkom u 21 sat.

Petrit Çeku rođen je 1985. godine u Prizrenu (Kosovo) gdje započinje glazbeno obrazovanje kod Luana Sapunxhije. Preseljenjem u Zagreb 2002. godine nastavio je obrazovanje u klasi Xhevdeta Sahatxhije, a potom u klasi Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je diplomirao 2008. godine Slijedeći dječački san, od 2009. do 2013. godine usavršavao se kod Manuela Barrueca na Peabody konzervatoriju u Baltimoreu.

Çekuov izniman senzibilitet i ekspresivnost privukli su publiku i kritičare diljem svijeta. Gitarski kritičar Colin Cooper opisao ga je kao solista visokih mogućnosti. Nastupao je diljem Europe i Sjeverne Amerike kao solist i u pratnji simfonijskih orkestara diljem svijeta. Redovito nastupa s poznatim ansamblom Zagrebačkih solista te gitarskim triom Elogio.

Tijekom bogate karijere osvojio je devet prvih nagrada na međunarodnim gitarskim natjecanjima. Çeku je prvi studijski album objavio 2008. godine za američku diskografsku kuću Naxos. Njegova izvedba svih Bachovih suita za violončelo u transkripciji za gitaru Valtera Dešpalja objavljena je početkom svibnja 2016. godine u izdanju španjolske kuće Eudora. Petrit Çeku svira na gitari američkog graditelja Rossa Gutmeiera.

Ulaznice po cijeni od 80 kuna mogu se nabaviti u Festivalskom uredu na adresi Trg Matka Laginje 4, Kastav i na sljedećim prodajnim mjestima: Dallas Records Rijeka, Splitska 2a; Foto Revija, Užarska 28; Robna kuća Korzo – caffe bar Nad Urom – IV. kat, Trg Ivana Koblera 1; New Sound d.o.o., Trg maršala Tita 2; KD Kostrena, Žuknica 1b, Kostrena; Istra Sport d.o.o., Marsovo polje 8, 52 100 Pula te u sustavu Mojekarte.hr.

FOTO: KASTAFSKO KULTURNO LETO