LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazališna izvedba

„Orgija" – rekonstrukcija jedne od najozloglašenijih zabava prošlog stoljeća

„Orgija" je predstava o seksualnim i intimnim prijestupima, o prekoračivanju granica morala i etike. Također je i društveni eksperiment.

„Orgija" je predstava o seksualnim i intimnim prijestupima, o prekoračivanju granica morala i etike. Također je i društveni eksperiment.

Riječka premijera koprodukcijske predstave Orgija Gledališča Glej i Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca zakazana je za ponedjeljak, 20. studenog 2017., dok je premijerno u Ljubljani odigrana 4. studenog. Važno je napomenuti da se odigrava u prostoru na adresi Delta 5 (zgrada Ivexa). Ne preporučuje se mlađima od 20 godina, a rezervacija ulaznica je obavezna jer je broj gledatelja ograničen. 

– Jedino pravilo Orgije je požuda. Jedina prepreka vlastita mašta. – kažu autori i izvođači Katarina Stegnar, Jure Novak i Urška Brodar. U autorskom timu se nalaze Toni Soprano za scenografiju i oblikovanje svjetla, Dajana Ljubičić za kostimografiju, Uroš Buh za glazbu.

Orgija je predstava o prekoračivanju granica. Granica u odnosima i obitelji. U javnosti i politici. Orgija je predstava o seksualnim i intimnim prijestupima, o prekoračivanju granica morala i etike. Orgija je također društveni eksperiment. Rekonstrukcija jedne od najozloglašenijih zabava prošlog stoljeća. Na Orgiji ćete se osloboditi i zavesti, ugostiti i konzumirati.

Trilogija Jure Novak: Zato sam sretan / Katarina na narudžbu / Orgija slovenskih autora Katarine Stegnar, Jure Novaka i Urške Brodar nastaje od 2011. godine Unutar nje Brodar, Novak i Stegnar razbijaju klasičnu kazališnu hijerarhiju podjele autorstva. U prvom dijelu kao izvođač nastupa samo redatelj Jure Novak, u drugom se Novaku pridružuje i glumica Katarina Stegnar, a ovoga puta na sceni će biti sve troje: redatelj, dramaturg i glumica. Formalno se trilogija bavi poigravanjem granicama fikcije i stvarnosti te preispitivanjem pozicije gledatelja i izvođača; sadržajno se pak prvi dio trilogije bavio depresijom, drugi dio agresijom, dok će se treći uhvatiti u koštac s transgresijom.

Ovo će biti prva premijera Zajc lab programa Hrvatske drame. Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić rekla je kako se radi o programu zamišljenom „kao inkubator novih ideja te mjesto susreta autora različitih estetskih i poetskih prosedea, čiji projekti ravnopravno sudjeluju u stvaranju repertoara Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca. Istraživanje novih umjetničkih praksi, integriranje drugih medija u kazališnu umjetnost te otvaranje prostora suradnji umjetnika različitih profila i poetika kao preduvjeta iznalaženja novih formi, neki su od temeljnih ciljeva ovog dijela programa."

FOTO: HNK IVANA PL. ZAJCA