LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmska revija Kazališne akademije

Organizatori FRKA-e otkrili što možete očekivati od Revije i kako je tekla organizacija

– FRKA donosi sve – filmove, ples, glazbu, druženje, prirodu, opuštanje i još puno puno zabavnog i edukativnog sadržaja za mlade. – poručilo je osmero studenata, organizatori ovogodišnje Revije.

– FRKA donosi sve – filmove, ples, glazbu, druženje, prirodu, opuštanje i još puno puno zabavnog i edukativnog sadržaja za mlade. – poručilo je osmero studenata, organizatori ovogodišnje Revije.

Danas, 25. lipnja 2021, kreće ovogodišnje izdanje Filmske revije Kazališne akademije, događanja koje će se održavati do nedjelje, 27. lipnja, pri čemu će biti prikazano više od 70 filmova domaćih i inozemnih studenata. Popričali smo s organizatorima FRKA-e koji su nam otkrili što posjetitelji mogu očekivati i kako je uopće izgledala organizacije ovogodišnje Revije.

U organizaciji je sudjelovalo osam studenata različitih polja interesa, godina i planova za budućnost s jednom važnom poveznicom – obožavaju filmsku, kazališnu i plesnu umjetnost! Iako su različiti, dobro se razumiju i upotpunjuju, a s radom na FRKA-i zbližili su se toliko da se sada u šali zovu jedan veliki mozak, govore nam. 

Prvo smo ih upitali kako su se odlučili na sudjelovanje u organizaciji FRKA-e i koliko im Akademija i studij pomažu da se pripreme za takve pothvate te da ozbiljno uđu u svijet filma. Evo što su nam odgovorili:
– Organizacija FRKA-e jedan je od predmeta koje pohađamo na drugoj godini studija produkcije. Nama se službeno upisuje u indekse, no u stvaranju jednog festivala potrebno je puno više od osam studenata produkcije. U procesu od početka sudjeluju studentica kazališne režije Marta Tutiš, dramaturg Mihael Rismondo, koreografkinja i plesačica Mateja Miković, scenografkinja Viktorija Knezić, oblikovatelj svjetla Marko Milohnić te studenti studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu koji su zaslužni za vizualni identitet ovogodišnje Revije: Nino Dolenc, Lucijana Medić, Tessa Gotthardu Pavlovsky i Borna Batinić Osim navedenih, tu je još puno, puno studenata s odsjeka snimanja, fotografije, montaže i odsjeka plesa i odsjeka glume. Glumci poziraju na plakatima, a plesači nastupaju na ceremoniji otvaranja! Ne smijemo zaboraviti i naš voditeljski duo, 2kitice, također studente Akademije dramske umjetnosti.

FRKA nam puno pomaže u pripremi za ulazak u svijet filma, najviše zbog praktičnog iskustva organizacije filmskog festivala, ali i upoznavanja profesionalaca koji dolaze na ovakve događaje.
S pripremama su krenuli u devetom mjesecu 2020. i od tada su imali sastanke bar jednom tjedno. Svaki sektor, opisuju nam studenti, nosi veliku količinu posla i potrebna je predanost svih sektora kako bi festival kao cjelina mogao funkcionirati. Svjesni su da će tek vidjeti jesu li uspjeli, no proces svakako nije bio jednostavan:
– Prošli smo toliko faza i koncepata da više ni sami ne znamo. Naravno da je bilo potrebno raditi kompromise, korona je sve značajno otežala, ali nama i kolegama najteže pada to što poznatih FRKA partija neće moći biti... Ali na kraju krajeva, samo nam je bilo bitno da festival ne bude online, a što je u nekim trenucima izgledalo kao jedina moguća opcija. S obzirom na sve, sretni smo da se uopće možemo sastati uživo i pritom na čak 4 lokacije, na ADU, na Sceni F22 naše Akademije, u kinu Tuškanac i na lokaciji koju svi obožavaju, a to je najljepša pozornica u gradu – Ljetna pozornica Tuškanac!
Revija nije jedina pogođena pandemijom, dijelom je patila i cijela filmska industrija, a u to su oni kao studenti filmske produkcije, zasigurno bolje upoznati od nas koji ne znamo što se sve krije iza filma u kojemu uživamo:
– Govoreći iz perspektive studenata filmske produkcije, koronavirus je znatno otežao proces stvaranja filmskih djela. S obzirom na to da filmski setovi gotovo uvijek obuhvaćaju veliki broj suradnika iz različitih sektora, te dinamičnu radnu atmosferu, kako na terenu, tako i u studiju, pridržavanje epidemioloških mjera nije lak zadatak. Također, koronavirus nas je ograničio i u pogledu distribucije filmova, odnosno sudjelovanja u filmskoj umjetnosti kao publika. Film se danas prvenstveno gleda iz udobnosti naših domova, a studenti Akademije već duže vrijeme nisu imali priliku sudjelovati u projekcijama radova uživo. 
Koliko god situacija bila komplicirana, nekima je u određenim trenutcima pandemija, umjesto blokade, poslužila kao svojevrsna inspiracija:
– Iako situacija nije zahvalna, naši filmaši, kao i drugi kreativci, iz nje kontinuirano nastoje izvući ono najbolje. Tijekom posljednjih godinu dana, u produkciji Akademije dramske umjetnosti nastao je iznenađujuće velik broj filmova, a od kojih mnogi na nove i drugačije načine komuniciraju o nametnutim okvirima. Dakle, inspiracije sigurno nije manjkalo. 
U razgovoru smo se dotaknuli i pitanja koja se tiču direktno ovogodišnje FRKA-e, a ne samo filmske industrije općenito. Ono se, očekivano, ponovno dotiče koronavirusa jer je on utjecao na formiranje teme Revije – takozvanog self-carea ili brige o sebi.
– Imajući na umu da je koronavirus posve izmijenio načine konzumiranja umjetnosti te nas prikovao uz male ekrane, željeli smo studente i ljubitelje filmske umjetnosti ponovno vratiti u kinodvorane, ali i prirodu. Svi toliko žudimo za razgovorom, druženjem, razmjenjivanjem ideja i gledanjem filmova uživo. Upravo iz tog razloga, odlazak na festivale i revije jest vrsta brige o sebi, uzimanja vremena za sebe, a kako bismo se osjećali sretno i ispunjeno kao i prije.
Kao što smo već i naveli, bit će prikazano više od 70 filmova pa smo s obzirom na tu poprilično veliku brojku pitali organizatore smatraju li da postoji dovoljno prilika da studenti pokažu svoje radove i koliko je uopće teško probiti se i postati popularan i priznat na državnoj, europskoj ili svjetskoj razini. Zanimalo nas je još koliko FRKA doprinosi tome da se čuje za neke mlade umjetnike u području filma:
– Postoji velik broj festivala u regiji koji se bave studentskim filmskim stvaralaštvom, neki od najpopularnijih su STIFF, FRFF ali i veliki festivali poput Zagreb Film Festivala koji imaju studentsku kategoriju u programu. Velika prilika za probijanje u branši je završni film koji snimamo na trećoj godini kao jedan od uvjeta za ostvarivanje prve akademske diplome. Razvijamo ga cijelu godinu te prolazimo proces koji simulira onaj koji profesionalci prolaze kad stvaraju kratkometražne filmove. Osim što pomaže s često prvim prikazivanjima na velikom platnu, FRKA je neformalni filmski hub i prilika za upoznavanje profesionalaca i zbližavanje s kolegama.
Svi koji odluče dati podršku mladim kolegama umjetnicima moći će uživati u popratnom programu FRKA-e kao što su DJ, filmski kviz, masterclassom i slično. Evo što organizatori poručuju onima koji se još uvijek dvoume hoće li doći:
 – Popratni program ove je godine posebno bogat, osim filmskog kviza kojeg vodi renomirani kazališni i filmski redatelj i DJ, Mario Kovač, posebno se ponosimo masterclassom kojeg za studente priprema Nebojša Taraba, jedan od naših najzaposlenijih filmskih producenata, koji će govoriti o mogućnostima rada na internacionalnim projektima koji se snimaju u Hrvatskoj. Uz to, posebno smo ponosni što ćemo prikazati i četiri filma naših kolega iz drugih država, a koji su dio CILECT platforme, odnosno Međunarodnog udruženja filmskih i televizijskih škola, a gledat ćemo filmove studenata iz Meksika, Francuske, Poljske i Češke. 
Osmero studenata od FRKA-e očekuju prvenstveno zabavu. Gotovo dvije godine studenti ADU-a nisu imali priliku javno pokazati svoje radove, što, kako ističu, dokazuje i broj prijavljenih filmova, kao i kvaliteta pojedinog rada snimljenog za vrijeme pandemije.
– Studenti smo, umjetnici, mladi i željni događanja, muvinga i života. FRKA donosi sve – filmove, ples, glazbu, druženje, prirodu, opuštanje i još puno puno zabavnog i edukativnog sadržaja za mlade. Osim velikog odaziva domaćih studenata prikazujemo i filmove studenata iz cijelog svijeta! Volimo druženja i otvoreni smo prema novim ljudima – dođite nas posjetiti u sljedeća tri dana!
FOTO: KARLA BUDIŠĆAK